Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πως να ψήσω σωστά τον οβελία - Τι θα χρειαστώ για την ημέρα του Πάσχα;

Η μεγάλη ημέρα της Κυριακής του Πάσχα πλησιάζει και πλέον τέρμα η νηστεία! Στο τραπέζι θα γεμίσει με τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια, κόκκινα αυγά, κρασάκι, παγωμένη μπύρα, τσίπουρο και κάθε λογής έδεσμα που θα συνοδεύσει την παρέα μέχρι ο πασχαλινός οβελίας να ψηθεί!

Βέβαια για να φτάσουμε σε εκείνη τη στιγμή που το αρνάκι γυρνάει και ξαναγυρνάει πάνω από την δυνατή φωτιά, κάποιος έχει φροντίσει να οργανώσει και να μαζέψει όλο το βασικό εξοπλισμό που θα χρειαστούμε για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα ψησίματος ώστε να μείνουμε ικανοποιημένοι εμείς αλλά και η οικογένεια μας, οι φίλοι και οι καλεσμένοι μας!

Πριν σας αποκαλύψουμε τα μυστικά ώστε να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο στο πασχαλινό οβελία αξίζει να αναφερθούμε στα βασικά αξεσουάρ που αν δεν υπάρχουν ήδη πρέπει να τρέξετε και να τα προμηθευτείτε ώστε την στιγμή του σουβλίσματος να μην σας λείψει τίποτα!

1. Το βασικότερο όλων είναι η ψησταριά για τον οβελία αλλά και το παραδοσιακό κοκορέτσι. Οι επιλογές εδώ είναι αρκετές και μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές μας ανάγκες. Στην αγορά θα βρούμε ψησταριές μονοκόμματες που τις κάνουν πιο στιβαρές ή συρταρωτές για ευκολότερη αποθήκευση μετά το ψήσιμο. Ψησταριές αρνιού χωρίς καπάκι ή με καπάκι το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε σαν ανεμοθραύστη την ημέρα που ψήνουμε αν φυσάει, αλλά και για να σκεπάσουμε τη στάχτη αφότου τελειώσουμε το ψήσιμο. Για πιο μεγάλες παρέες στην αγορά υπάρχουν και διπλές ψησταριές αρνιού που χωράνε 2 αρνιά και 2 κοκορέτσια!

2. Το αρνάκι αλλά και το κοκορέτσι για να το σουβλίσουμε θα χρειαστούμε από μία σούβλα. Προτιμήστε μονοκόμματες/ μασίφ σούβλες και όχι σωληνωτές για ακόμα μεγαλύτερη στιβαρότητα. Για το αρνί αγοράστε σούβλα με αποσπόμενη λαβή ώστε οι μερακλήδες της παρέας όποτε θέλουν να γυρνάνε το αρνάκι και όταν χρειάζονται ξεκούραση να μπορείτε να προσαρμόσετε μοτέρ. Για το κοκορέτσι θυμάμαι τη γιαγιά μου να το γυρνάει μόνο τέσσερις-πέντε φορές, δηλαδή κάθε πλευρά από λίγο... Άρα δεν χρειάζεστε μοτέρ, αλλά ένα μακρύ ξυλαράκι που θα στερεώνετε τη σούβλα να «κάθεται» εκεί που θέλετε!

3. Ένα από τα πλέον σημαντικά αξεσουάρ μιας ψησταριάς αρνιού είναι ένα καλό μοτέρ! Και τι κάνει καλό ένα μοτέρ;Ουσιαστικά ένα καλό μοτέρ είναι αυτό που δεν θα σας αφήσει στη μέση του ψησίματος, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και τις επόμενες χρονιές. Και πως θα αναγνωρίσετε ένα καλό μοτέρ; Πολύ απλά ΜΗΝ ψάξετε για ταχύτητες!!! Κατά το ψήσιμο του οβελία δεν παίζουμε με την ταχύτητα αλλά με το ύψος ψησίματος που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα! Άρα επιλέξτε ένα μοτέρ με μεταλλικά γρανάζια που θα έχει μεγάλη ισχύ σε watt και αν είναι δυνατόν με ανεμιστηράκι (αερόψυκτο) που θα βοηθά να δροσίζεται λίγο το μοτέρ σας! Επίσης κοιτάξτε το μοτέρ σας να έχει γυάλινη ασφάλεια (glass fuse), που θα σας το προφυλάξει από υπέρταση, πτώση τάσης αλλά και από δική σας υπερβολή, αν κάποια μέρα αποφασίσετε να σουβλίσετε κανένα δεινόσαυρο 300 τόνους!!!

4. Τέλος στα βασικά αξεσουάρ της ψησταριάς σας θα πρέπει να προσθέσετε την πηρούνα για τα μπούτια του αμνοερίφιου, δύο δίχαλα για την ραχοκοκκαλιά και μία σακοράφα που θα ράψετε την κοιλιά του αρνιού.

Πως να ψήσω σωστά τον οβελία του Πάσχα!

Μαζέψαμε λοιπόν όλα τα αξεσουάρ ψησίματος για την ημέρα της Λαμπρής, αγοράσαμε και τον οβελία μας και είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο.

Τι προσέχουμε λοιπόν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ψήσιμο:

1. Καύσιμη Ύλη:
Γενικά υπολογίστε ότι για κάθε κιλό κρέατος θα χρειαστείτε και ένα κιλό κάρβουνα. Με βάση αυτό τον μπούσουλα και το λαϊκό ρητό «καλύτερα να περισσέψει παρά να λείψει» για ένα κατσικάκι 12-13 κιλά θα χρειαστείτε περίπου 15 κιλά κάρβουνα. Και επειδή και εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις μην τσιγκουνευτείτε τα κάρβουνα και προτιμήστε να πάρετε τα κάρβουνα σας όχι από πλανόδιο πωλητή αλλά από ένα μαγαζί που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Για παράδειγμα από την μάντρα που παίρνετε τα ξύλα για το τζάκι σας.

Ψάξτε για ποιοτικά κάρβουνα τα οποία και περισσότερη ώρα θα κρατήσουν και γευστικότερο αποτέλεσμα στο κρέας σας θα δώσουν. Αν καταφέρετε να βρείτε βάλτε μερικές κληματόβεργες από αμπέλια, είναι ότι καλύτερο γιατί θα σας δώσει έξτρα άρωμα!

2. Προετοιμασία Αρνιού ή Κατσικιού
Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε πλύνει καλά το κατσίκι μέσα και έξω με ένα λάστιχο και μπόλικο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά, το ακουμπάμε επάνω σε ένα τραπέζι. Περνάμε τη σούβλα παράλληλα στη σπονδυλική στήλη, από το πόδια προς το κεφάλι (εδώ θα χρειαστούμε βοήθεια για να περάσουμε τη σούβλα μέσα από το κρανίο) και ασφαλίζουμε τα μπούτια του αρνιού με την πηρούνα. Δένουμε τα δίχαλα στην ραχοκοκαλιά του αρνιού και σφίγγουμε με δύναμη για να μην γυρνάει το αρνί γύρω από την σούβλα. Δένουμε σφιχτά με σύρμα το λαιμό και τα πόδια.

Μόλις τελειώσουμε με το δέσιμο του αρνιού επάνω στη σούβλα το αλατοπιπερώνουμε καλά! Μην το φοβηθείτε βάλτε μπόλικο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Καθαρίστε περίπου 10 σκελίδες σκόρδο. Καρφώστε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι γενικής χρήσης στα μπούτια του αρνιού και γεμίστε τις τρύπες με αλάτοπίπερο και σκόρδο. Κάντε αυτή τη διαδικασία σε 2 με 3 σημεία σε κάθε μπούτι. Όσα σκόρδα και όσο αλατοπίπερο έχει περισσέψει ρίξτε το μέσα στην κοιλιά του αρνιού!

Αφού τελειώσουμε το δέσιμο στη σούβλα και το αλατοπιπέρομα, ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ή σπάγκο ώστε να κλείσει εντελώς. Όλα τα παραπάνω φροντίζουμε να τα έχουμε κάνει μέχρι το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ώστε να προλάβει το κρέας να στραγγίξει καλά. Τοποθετείστε τη σούβλα όρθια και από κάτω βάλτε ένα ταψί. Για να προφυλάξετε το κρέας από τις μύγες, τυλίξτε το με ένα παλιό αλλά καθαρό σεντόνι. Σίγουρα όχι με κάτι πλαστικό (βλέπε μαύρη πλαστική σακούλα), γιατί τότε το κρέας θα «ανάψει» και θα αλλοιωθεί.

3. Ώρα Ψησίματος
Την Κυριακή της Λαμπρής λοιπόν ξυπνάμε από νωρίς το πρωί και ανάβουμε μια καλή φωτιά με πολλά κάρβουνα! Υπολογίστε ότι το αρνί θα χρειαστεί περίπου 3,5 με 4 ώρες ψήσιμο. Το κατσίκι λόγω του ότι είναι πιο στεγνό από λίπος θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα παραπάνω! Άρα για να υπολογίσετε τι ώρα πρέπει να ξεκινήσετε το σούβλισμα, σκεφτείτε απλά τι ώρα θέλετε να φάτε και ξεκινήστε γύρω στις 4,5 ώρες πριν.

4. Ψήσιμο
Μόλις η φωτιά σας είναι έτοιμη απλώστε τα κάρβουνα δεξιά και αριστερά από εκεί που θα μπει το αρνί και όχι από κάτω! Έτσι θα γλυτώσετε τις αναφλέξεις! Δώστε περισσότερο βάρος στο κεφάλι στα χεράκια και τα μπούτια του αρνιού, γιατί είναι και αυτά που χρειάζονται την περισσότερη φωτιά! Αποφύγετε τα πολλά κάρβουνα στην κοιλιά είναι ένα σημείο που είναι πολύ λεπτό χωρίς πολύ κρέας!

Τοποθετήστε το αρνί στο υψηλότερο σημείο της ψησταριάς και αφήστε το εκεί να γυρνάει για περίπου 1 ώρα. Κάθε επόμενη ώρα κατεβάζουμε και από μία σκάλα όλο και πιο κοντά στα κάρβουνα!

Μετά το πέρας της 1ης ώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια ψησίματος αλείφουμε το κρέας με λαδορίγανη. Καλό είναι να έχετε βρει αποξηραμένα κλαδάκια από ρίγανη και να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα πινέλο.

Αν όχι και το πινέλο θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του! Τελικά πως θα καταλάβουμε ότι το ψητό μας είναι έτοιμο;;; Πέραν του χρόνου που υπολογίσαμε, η αρχική ένδειξη ότι το αρνάκι μας φτάνει στην τελική ευθεία είναι όταν πλεόν οι αρθρώσεις στα μπούτια του αποκαλυφθούν και φανεί κόκκαλο! Για αυτούς που θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια με ένα θερμόμετρο μαγειρικής μπορείτε να τσεκάρετε την εσωτερική θερμοκρασία στα μπούτια του αρνιού και αν αυτή είναι από 70° μέχρι 74°C τότε το ψητό είναι έτοιμο!

Η συγκεκριμένη θερμοκρασία θα σας δώσει ένα αποτέλεσμα Well-Done αλλά sorry Πάσχα Ελληνικό είναι, άρα δεν μπορώ να φανταστώ το αρνί μου να μην είναι καλοψημένο και να έχει άσπρο μπεζ χρώμα εσωτερικά!

5. Μετά το ψήσιμο
Για μετά το ψήσιμο μεταφέρετε με δύο γάντια τη σούβλα με το αρνί σε ένα καθαρό τραπέζι που έχετε στρώσει λαδόκολλες και αφού κόψετε τα σύρματα και βγάλετε τα δίχαλα που το συγκρατούν τραβήξτε τη σούβλα προς τα πίσω, και αφήστε το πάνω στο τραπέζι. Εδώ θα χρειαστείτε ένα καλό μαχαίρι ή και ένα μπαλταδάκι για να κόψετε σε ομοιόμορφες και ωραίες μερίδες το κρέας χωρίς να καίγεστε.

Καλή επιτυχία λοιπόν! Καλό Πάσχα και του χρόνου!

Πηγή: psistis.gr

 

    

 

randomness