Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Κοτρωνιάς: «Οι πρωτοβουλίες μου σήμερα με στόχο το αύριο»

Ο απολογισμός περιβαλλοντικής δράσης του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ

 

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πει ότι η γενιά μας είναι η πρώτη που υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι και η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι για να την ανακόψει.
Η συγκράτηση και ο περιορισμός των ποσοτήτων των αερίων του θερμοκηπίου, η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας, ο επανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου και των δημοσίων έργων, η αναθεώρηση της πολιτικής των αστικών μετακινήσεων με στόχο το έτος 2030 και ορίζοντα τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας της γης μόνον κατά 1,5° C το 2050, αναπροσαρμόζονται ταχύτατα και είναι γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί δυναμικά στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική αλλά και πιο μπροστά από αυτήν, με μία σειρά νόμων και μέτρων που έχει ψηφίσει.
Μέσα από την αυτοδιοίκηση έμαθα να αγαπώ και να προστατεύω το περιβάλλον, έμαθα ότι η γη είναι μία κι εμείς πρέπει να την προστατεύσουμε για να μην γίνει αφιλόξενη για τα παιδιά μας.
Βέβαια, η προστασία του περιβάλλοντος έχει σχέση με μια σειρά ανθρωπίνων δράσεων: με τη διαχείριση των πάσης φύσεως αποβλήτων, με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, με την ορθολογική διαχείριση του καθαρού νερού και με την αντιμετώπιση εκατοντάδων άλλων θεμάτων που το επιβαρύνουν καθημερινά. Όμως, εάν θέλουμε να πούμε ποιος είναι ο βασικός στόχος για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος της γης, πολύ απλά τότε θα πούμε ότι: Η προστασία του κλίματος είναι η προστασία από την υπερθέρμανση του πλανήτη και εξαρτάται από τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το οποίο δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνει απειλητικά τη μέση θερμοκρασία της γης.
Ασφαλώς για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κύριο ρόλο θα παίξουν οι παγκόσμιες και οι διακρατικές συμφωνίες που αφορούν κυρίως τη λειτουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας και τις διεθνείς μεταφορές, αλλά πέραν από αυτό, στο οποίο ελπίζουμε να βοηθήσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί και από τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δικές μας δράσεις της καθημερινότητας, από την αλλαγή του τρόπου της ζωής μας και των συνηθειών μας, από την αλλαγή των προτεραιοτήτων μας σε ατομικό αλλά και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μας δίνει τη δυνατότητα για προσωπικό απολογισμό, για να δούμε o καθένας τι έχει κάνει προς το σκοπό αυτό. Έχοντας διατελέσει για τρεις τετραετίες πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος – ΚΕΔΕ, αλλά και ως βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, ήταν μεγάλη η επιθυμία και η ανάγκη μου να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου και να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που ανέλαβα προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, αλλά και να δώσω ένα επίκαιρο μήνυμα για την ημέρα αυτή με στόχο το αύριο.
Η Λαμία ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εφάρμοσε το 2000 την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και ήταν για πολύ καιρό η πρώτη επαρχιακή πόλη στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΚΕΔΕ, εισηγήθηκα ώστε να γίνει  δημόσιο πρόγραμμα η εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους της χώρας, το γνωστό πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο μετεξελίχτηκε στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και συνεχίζει με διαφορετικές μορφές μέχρι σήμερα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για προστασία του περιβάλλοντος, ως αυτοδιοίκηση τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά στοιχεία σε 21 σχολεία της πόλης της Λαμίας, με αποτέλεσμα οικονομία και μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Κατασκευάσαμε το πρώτο δημόσιο ενεργειακά αυτόνομο βιοκλιματικό κτίριο της Δ.Ε.ΥΑ Λαμίας με αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών στοιχείων, που γλυτώνει την ατμόσφαιρα από χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και μηδενίζει σχεδόν τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης.
Επεκτείναμε το βιολογικό καθαρισμό της Λαμίας, κατασκευάσαμε το βιολογικό καθαρισμό Υπάτης - Λιανοκλαδίου, επεξεργαζόμαστε στο βιολογικό της Λαμίας τα λύματα της Στυλίδας και η ΔΕΥΑΛ διαχειρίστηκε την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Δήμου Μακρακώμης, με αποτέλεσμα να παραδώσουμε το οικοσύστημα Σπερχειού – Μαλιακού καθαρότερο από ότι το παραλάβαμε.
Παράλληλα, με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 8 χιλιομέτρων, δημιουργήσαμε τις απαραίτητες υποδομές για αλλαγή του τρόπου μετακίνησης στη πόλη της Λαμίας, αφού σχεδιάστηκαν για να διέρχονται από αθλητικές εγκαταστάσεις, από σχολεία και από την αφετηρία των minibus.
Αλλά και με τη διπλή μου ιδιότητα ως βουλευτής αλλά και ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ συνέχισα τις πρωτοβουλίες σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, διοργανώνοντας δύο σημαντικά συνέδρια.
Το πρώτο συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2019 στη Λαμία εστίασε στο θέμα της ενημέρωσης των φορέων για την εφαρμογή των νόμων και της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων, σε εφαρμογή του 4513 / 18 και του 4602 / 19. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχιας και όποιος από τους δήμους αντιληφθεί την σημασία τους, θα μπορέσει να παρέχει στους δημότες του δωρεάν ρεύμα ενισχύοντας κυρίως τα αδύναμα νοικοκυριά. Με αφορμή το συνέδριο αυτό, πολλοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λαμιέων, ξεκίνησαν τη σύσταση φορέων για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
Το δεύτερο συνέδριο, τον Νοέμβριο του 2019 στη Ναύπακτο, ανέδειξε το θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού και της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων που πηγαίνουν στους θαλάσσιους αποδέκτες. Ένα συνέδριο με σημαντικά συμπεράσματα, αφού η θάλασσα ήταν πάντα ο φυσικός αποδέκτης στον οποίο κατέληγαν όλα τα υλικά που ξεπλένονται από την ξηρά, αλλά και ο σπουδαιότερος αποδέκτης υγρών αποβλήτων που παράγονται από διάφορες ανθρωπογενείς χερσαίες πηγές. Επίσης ένα ζήτημα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση που σχετίζεται τόσο με το ρυθμιστικό χαρακτήρα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και της χρήσης των ακτογραμμών, αλλά και με τις προδιαγραφές και τις μεθόδους ελέγχων των συστημάτων διαχείρισης των αστικών υγρών αποβλήτων. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, μέσα από το νόμο για το θαλάσσιο χωροταξικό, έγιναν κρατική πολιτική με φιλοπεριβαλλοντική προοπτική και σχεδιασμό.
Ως μέλος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, έκανα πρόταση η οποία κατατέθηκε από την Ελλάδα στη σύνοδο για το κλίμα στο ΕΛΣΙΝΚΙ, για τοποθέτηση μέσα στα δάση και πρώτα απ’ όλα στα περιαστικά άλση, αισθητήρων οι οποίοι, μέσω δορυφόρου ή μέσω δικτύου τηλεφωνίας, θα μπορούν να ειδοποιούν σε πραγματικό χρόνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Επιπλέον, ανέδειξα με εμφατικό τρόπο, τόσο στη Βουλή, όσο και μέσα από αρθρογραφία και συνεντεύξεις, την ανάγκη υπογειοποίησης όλων των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος που είναι κύρια αιτία δασικών πυρκαγιών, μεταφέροντας την εμπειρία μου από την πόλη της Λαμίας, στην οποία κατά τη θητεία μου ως Δήμαρχος μετά από συνεργασία με την ΔΕΗ, υπογειοποιήθηκαν όλες οι γραμμές στο κέντρο της πόλης, και πράγματι άξιζε τον κόπο η επιμονή μου αυτή, αφού το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο ΔΕΔΗΕΕ έβγαλαν ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της υπογειοποίησης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στις δασικές περιοχές.
Ασφαλώς όλες οι ανωτέρω πρωτοβουλίες εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πρωτοπορώντας στην Ευρώπη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς σε προγράμματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και τη μετάβαση μας στην μεταλιγνιτική εποχή.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων βιώσιμης κινητικότητας για τις πόλεις όπως επίσης, οι πολιτικές και τα προγράμματα για τις έξυπνες πόλεις, η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, η προαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η υιοθέτηση χώρων πρασίνου είναι ενδεικτικά πέντε από τις πολιτικές της Κυβέρνησης που σκοπεύουν να βελτιώσουν το αστικό περιβάλλον και να σταματήσουν τα φαινόμενα των θερμικών νησίδων μέσα στις πόλεις, που κάνουν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας δύσκολη έως αφόρητη.
Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, το κλίμα και το περιβάλλον είναι το μεγάλο μας σπίτι και η προστασία του είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση του καθενός μας και της καθεμιάς μας, απαιτεί συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από τις μικρές μέχρι τις μεγάλες ηλικίες.
Βάζοντας περισσότερο περπάτημα στη ζωή μας, περισσότερο ποδήλατο, χρησιμοποιώντας λιγότερα κλιματιστικά, κάνοντας ολοκληρωτική ανακύκλωση, αλλάζοντας όλα τα ηλεκτρικά συστήματά μας με λιγότερο ενεργοβόρα, φυτεύοντας ένα δέντρο, υιοθετώντας έναν χώρο πρασίνου, είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργηθεί η απαραίτητη περιβαλλοντική κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες οι οποίες, από κάτω προς τα πάνω θα πιέσουν τους ισχυρούς, εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις, να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στο στόχο της ανακοπής της κλιματικής αλλαγής και της επαναφοράς του πλανήτη μας σε ρυθμούς βιωσιμότητας, προκειμένου να έχει μέλλον. Και αν ο πλανήτης έχει μέλλον τότε έχει και η ανθρωπότητα.

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness