Παράταση στον καύσωνα μέχρι και την Κυριακή προβλέπει η ΕΜΥ - Σε επιφυλακή για πυρκαγιές η Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια... «Καμίνι» με 45άρια σε πολλές περιοχές
Επταήμερος καύσωνας θα πλήξει τη χώρα σύμφωνα με το νέο εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται και στη Φθιώτιδα ολόκληρη την εβδομάδα ενώ τελευταία μέρα του καύσωνα θα είναι πιθανόν η Κυριακή (27/7).
Την Πέμπτη (24/7) και την Παρασκευή (25/7) αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες του κύματος καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, σύμφωνα με νεότερη επικαιροποίηση του εκτάκτου Δελτίου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Το φαινόμενο, δε, θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά την Κυριακή (27-7).
Επισημαίνεται ότι: Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα (περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα αστικά κέντρα). Από την Παρασκευή (25-07-25) βαθμιαία στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ που το Σάββατο (26-07-25) θα ενισχυθούν.
Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους
Ειδικότερα, μέχρι και την Παρασκευή (25/7) μετά από εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Αρχικά, για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας.
Χωρίς οικοδομή και delivery από 12:00 έως 17:00
Υποχρεωτική παύση εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 ισχύει για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας.
Πρόκειται για τις Περιφέρειες Αττικής (εκτός νήσων), Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου (περιοχή Ορεστιάδας), Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας (περιοχή Χαλκίδας), Χανίων και Ρεθύμνου καθώς και στα νησιά του Ιονίου, τα Κύθηρα, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τις πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου.
Ποιους αφορά; Τους εργαζόμενους σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.
Σημειώνεται ότι, στις παραπάνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.
Πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ
στους παραβάτες εργοδότες
Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές)
Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.
Ποιοι έχουν δικαίωμα στην τηλεργασία
Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.
Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
«Μετά από τρεις ημέρες ακραίας ζέστης
όλοι είμαστε ευάλωτοι»
Όπως τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Βιοκλίματος και Αστικής Κλιματολογίας στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΠΘ, Ανδρέας Ματζαράκης «αυτό που κάποτε ορίζαμε ως καύσωνα, τώρα είναι η νέα κανονικότητα», ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί πως μετά τις τρεις ημέρες ακραίας ζέστης «όλοι ανήκουμε σε ομάδα κινδύνου».
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, όπως τονίζει ο ίδιος είναι ότι «αυτό που κάποτε ορίζαμε ως καύσωνα τώρα είναι νορμάλ, είναι η νέα κανονικότητα». Αναλύοντας με προσομοιώσεις ιστορικά τα τελευταία 50 χρόνια, οι ερευνητές, σύμφωνα με τον κ. Ματζαράκη παρατηρούν ότι υπάρχει μια αύξηση στην ένταση, αύξηση στον αριθμό, αλλά και η διάρκεια τους.
Ο παράγοντας όμως που εγείρει μεγαλύτερη ανησυχία στον επιστήμονα είναι η διάρκεια. «Συνήθως οι άνθρωποι έχουμε την δυνατότητα να προσαρμοστούμε στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η προσαρμογή είναι πιο εύκολη στο κρύο γιατί μπορούμε με την δραστηριότητα που αναπτύσσουμε και με τις κατάλληλες ενέργειες και ενδυμασία να προστατευτούμε» αναφέρει. Ωστόσο, «όταν βρισκόμαστε στο μαγικό αριθμό των 37 βαθμών Κελσίου, τόσο πιο δύσκολο είναι ο οργανισμός να προσαρμοστεί» υπογραμμίζει ο ίδιος. Γιατί ορίζει ως «μαγικό» την θερμοκρασία των 37 βαθμών; Όπως αναλύει «όταν επικρατούν θερμοκρασίες κοντά στους 37 βαθμούς Κελσίου «η μηχανή» του οργανισμού δουλεύει στο φουλ και δεν μπορεί να διώξει τη θερμότητα που παράγεται». «Είναι επικίνδυνο να μην μπορούμε αυτή τη θερμότητα να την εξαλείψουμε, να φύγει από τον ανθρώπινο οργανισμό».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα δεδομένα αλλάζουν αναλόγως το περιβάλλον και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε χώρα. Οι 29 βαθμοί Κελσίου στη Γερμανία, με υψηλή υγρασία, μπορεί να αντιστοιχούν με τους 37 βαθμούς Κελσίου της Ελλάδας θερμική αίσθηση.