Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΝΗΣΤΕΙΑ – ΕΝΝΟΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΣΚΟΠΟΣ !!! (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

Ι. ΕΝΝΟΙΑ !!!
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ. Ο όρος: «ΝΗΣΤΕΙΑ» προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό όρο: «ΝΗΣΤΙΣ». Το «ΝΗ» είναι μόριο στερητικό.
Ο όρος είναι σύνθετος. «ΝΗΣΤΙΣ» = ΝΗΣΤΙΚΟΣ !!!
ΕΙΔΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ !!! Είναι δύο. α) Είναι η αποχή από κάθε είδος εδέσματος – φαγητού. Είναι αποχή πλήρης, ολοκληρωτική !!! β) Είναι η αποχή από ορισμένα μόνο είδη εδεσμάτων – φαγητών. Αποχή μερική. Όχι ολοκληρωτική.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Είναι η αποχή από όλα ή από ορισμένα μόνο εδέσματα – φαγητά. Κάθε πιστός οφείλει να νηστεύει !!! ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ. α) Τα νήπια. β) Οι άρρωστοι. γ) Οι υπέργηροι. δ) Οι γυναίκες την περίοδο της κύησης και της λοχείας. ε) Οι οδοιπόροι – ταξιδιώτες.

ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΑ !!!
Η νηστεία είναι θρησκευτικός θεσμός !!! Πανάρχαιος και παγκόσμιος !!! Είναι θεσμός πανθρησκευτικός !!! Όλες οι Θρησκείες του Κόσμου ζητούν από τους οπαδούς τους να νηστεύουν !!!
Να τηρούν το θρησκευτικό θεσμό και με θρησκευτική ευλάβεια !!!
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τις εξής νηστείες.
Νήστευαν Α) Την ημέρα των Θεσμοφορίων. Β) Νήστευαν την ημέρα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
ΣΠΑΡΤΗ. Οι Σπαρτιάτες νήστευαν ανελλιπώς πριν από τη διεξαγωγή κάθε μάχης.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Οι Αιγύπτιοι νήστευαν ανελλιπώς πριν από κάθε εορτή !!!
ΡΩΜΗ. Οι Ρωμαίοι νήστευαν τις ημέρες, που είχαν οριστεί ως ημέρες νηστείας.
Οι Εβραίοι. Νήστευαν αρχικά μία ημέρα. Την ημέρα του Εξιλασμού.
Αργότερα. Αύξησαν τις ημέρες της νηστείας.  
Οι Χριστιανοί !!! Παρέλαβαν το θεσμό της νηστείας από τους Εβραίους.
Οι Μωαμεθανοί. Κι’ αυτοί από τους Εβραίους παρέλαβαν το θεσμό της νηστείας και νηστεύουν το μήνα Ραμαζάνι.

ΙΙΙ. ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ !!!
Η Χριστιανική Θρησκεία – η Ορθοδοξία – έχει ορίσει για τους οπαδούς της ως ημέρες νηστείας τις παρακάτω.
α) «ΔΙΣ» της εβδομάδας. Τετάρτη και Παρασκευή. β) Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πριν από το Άγιο Πάσχα !!! Κι’ ο Ιησούς νήστεψε αυστηρά στην έρημο της Ιουδαίας 40 μέρες και 40 νύχτες. γ) Τη Μ. Εβδομάδα. Νηστεία αυστηρή. δ) Τη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Αρχίζει από την Εορτή των Αγίων Πάντων. Λήγει δε στις 24 Ιουνίου. ε) Τη νηστεία του Αυγούστου. Αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 15 Αυγούστου. Είναι η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου !!! Την 29η Αυγούστου. Εορτή της αποκεφάλισης του Ιωάννου του Βαπτιστή. Νηστεία αυστηρή. ζ) Τη 14η Σεπτεμβρίου. Εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού !! η) Την τεσσαρακονθήμερη νηστεία προ των Χριστουγέννων. θ) Την 5η Ιανουαρίου, παραμονή των Αγίων Θεοφανείων !!!


IV. ΤΡΟΦΕΣ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ
α) Αποφεύγονται οι ζωικές τροφές. Πάσης φύσεως. β) Αποφεύγεται το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πάσης φύσεως. γ) Τα αυγά. δ) Το λάδι. ε) Το κρασί.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ. Α) Εάν γίνεται χρήση του λαδιού, αυτή θα πρέπει, όταν η νηστεία είναι αυστηρή, να αποφεύγεται 100%.
Β) Η πολυφαγία βλάπτει την υγεία !!! Γ) «Παν μέτρον άριστον !!!» Δ) Η καθημερινή κατανάλωση εδεσμάτων αδιακρίτως αποβαίνει μαθηματικά επιβλαβής στον ανθρώπινο οργανισμό !!! Επιβλαβής και επιζήμια !!!

V. ΤΟ ΔΟΓΜΑ !!!
Το Δόγμα !!! Είναι: «ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ, ΑΛΛΑ ΤΡΩΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ !!!».
Πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες, αδιακρίτως ηλικίας, φέρουν σωματικό βάρος, πολύ πέραν του φυσιολογικού. Η παχυσαρκία. Είναι ελάττωμα. Μικραίνει το μήκος της ζωής.
ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ !!! Τα σκήπτρα – πρωτεία της υγείας κατέχουν κατά πρώτον οι Μοναχοί και κατά δεύτερον οι Ιάπωνες !!! Είναι λιτοδίαιτοι και ψαροφάγοι !!!
Το μυστικό και το κλειδί της μακροβιότητας, της μακροζωίας το  έχουν οι άνθρωποι οι λιτοδίαιτοι, οι θρήσκοι, οι ταπεινοί, οι σεμνοί, οι προσευχόμενοι και οι  νηστεύοντες !!! Οι άνθρωποι, που κοιτάζουν τη Γη και τον Ουρανό !!! Και ποτέ οι άθρησκοι, οι άσωτοι, οι άφρονες, οι ασύνετοι.

VI. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ !!!
Ο σκοπός της νηστείας είναι τριττός !!! Τριπλός !!!
Α΄. ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ !!! Το σώμα με τη νηστεία αποτοξινώνεται. Αποβάλλει το περιττό βάρος και τα περιττά λίπη. Ελαφρώνει και δυναμώνει. Καθίσταται εύρωστο, υγιές, ακμαίο !!!
Έρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση, που κανένα φάρμακο δεν το επιτυγχάνει. Δεν το κατορθώνει. Η νηστεία ενεργεί ως Ιατρός !!! Γίνεται θεράπων ιατρός !!!
Β΄. ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ !!! Είναι στάδιο αρετών λαμπρό !!! Σφυρηλατείται ο χαρακτήρας !!! Γίνεται αδαμάντινος !!! Ακέραιος !!! Καλλιεργείται η επιμονή, υ υπομονή, η ελπίδα, η αισιοδοξία !!! Δυναμώνει το θρησκευτικό συναίσθημα !!! Αναπτύσσεται το συναίσθημα της φιλανθρωπίας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης !!! Μεταμορφώνεται η ψυχή !!!
Γ΄. ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ !!! Ασκείται ο νους, η διάνοια, το πνεύμα !!! Αναπτύσσεται η σκέψη !!! Αποκτά εύρος !!! Ατενίζει το Σύμπαν !!!
Σχόλιο. «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ, ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ !!!».

VΙI. ΕΠΙΛΟΓΟΣ !!!
Την όλη αξία του Ανθρωπίνου Όντως, δηλ. του Ανθρώπου, της Αχειροποίητης Εικόνας του Θεού, του Δημιουργού του Παντός, συναποτελούν τα εξής τέσσερα -4- Στοιχεία !!!

Α΄. Η Σωματική του Ευεξία !!!
Β΄. Η Ηθική του Ευεξία !!!
Γ΄. Η Ψυχική του Ευεξία !!!
Δ΄. Η Πνευματική του Ευεξία !!!

    

Απόψεις

Γράφει ο Σπύρος Ρίζος Χθες η καθηγήτρια κα Μ. Θεοδωρίδου, της επιτροπής εμβολιασμών, κατά την διάρκεια της τακτικής τηλεοπτικής ενημέρωσης με τον γ.γ. κ. Μ....