Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο εφιάλτης της χρεοφοβίας! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας είναι η φωνή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τόπο μας. Είναι ο θεσμός εκείνος που στηρίζει την παραγωγική βάση του τόπου, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τις μικρές και μεγάλες βιομηχανίες, τους εμπόρους, τους εστιάτορες και όλους τους καταστηματάρχες.  

Ζει και αφουγκράζεται τις ανησυχίες των ανθρώπων της αγοράς και το αποδεικνύει περίτρανα με τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που παίρνει για να ενημερώσει τα χιλιάδες μέλη του για τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις σε ένα οικονομικό περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις πιάνει κανείς το σφυγμό της οικονομίας και έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που έχουν ακόμη την τόλμη να επιχειρούν στην Ελλάδα, σε μια χώρα που γνώρισε μια τεράστια αποεπένδυση τα προηγούμενα χρόνια και μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, βλέποντας το τζίρο της οικονομίας να πέφτει κατακόρυφα, χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να μένουν χωρίς δουλειά και οι υποχρεώσεις να τρέχουν στις Τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του για το νέο Φορολογικό - Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό και Εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία φανέρωσε μια μεγαλη αλήθεια μέσα από την ενδελεχή παρουσίαση και ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην κοινωνική ασφάλιση, στο συνταξιοδοτικό, στο εργασιακό και στο φορολογικό σύστημα της χώρας μας.

Και η αλήθεια αυτή είναι οτι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από ένα ασφυκτικό καθεστώς χρεοφοβίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και έγκριτο εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο οι 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες στη χώρα χρωστούν στην εφορία, οι 6 στους 10 επίσης έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, οι 5 στους 10 «στραγγαλίζονται» από χρέη στις τράπεζες και ένα 15% εξ αυτών, αδυνατούν να αποπληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις σε ρεύμα και νερό.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβάλλει, σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο, ως διακοπή οξυγόνου στους μικρομεσαίους εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλλει μία φορολογική ασυλία τριών περίπου ετών ώστε ο κλάδος να ανασάνει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τις μνημονιακές πολιτικές και την πανδημική κρίση που τους φτωχοποίησε.

Παράλληλα προέβλεψε νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή αυτή τη φορά τις διατάξεις του νέου, μίνι ασφαλιστικού που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς βάζει στο στόχαστρο τα επαγγελματικά ταμεία τα οποία για πρώτη φορά φορολογούνται τόσο σε επίπεδο εισφορών όσο και στο επίπεδο των παροχών προς τους δικαιούχους ασφαλισμένους.

Δίπλα σε όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί και ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό.

Μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν ανακάμψει.

Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των επιχειρήσεων συνεχίζει να αναφέρει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Που σημαίνει ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ελάχιστη επίδραση είχαν στην πραγματική οικονομία.

Όσες μικρές επιχειρήσεις θέλουν να επεκταθούν επειδή έχουν πελάτες στο εξωτερικό δεν βρίσκουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, ενώ κάποιες άλλες, που μάλλον είναι και οι περισσότερες, δεν βρίσκουν καν κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για τη λειτουργία τους.

Παρά το οικονομικό θαύμα που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι επιτεύχθη επί των ημερών της, η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει παρα πολλά προβλήματα.

Τώρα αποδεικνύεται ότι τα προγράμματα της τρόικας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, έδωσαν υπερβολικά μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ωστόσο οι επιπτώσεις των προγραμμάτων αυτών στην παραγωγή, την απασχόληση και την ανάπτυξη ήταν καταστροφικές για τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας και κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους κάθε σύγχρονη οικονομία διαθέτει πτωχευτικό δίκαιο, μια διαδικασία για συντεταγμένη εκκαθάριση και αναδιάρθρωση οφειλών.

Στην Ελλάδα παρακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια επιχειρήσεις και νοικοκυριά να υπερχρεώνονται χωρίς ουσιαστικά να παίρνουμε δραστικά μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση που καταστρέφει την πραγματική οικονομία.

Ίσως το μεγαλύτερο, το πιο ολέθριο λάθος της τρόικας, από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ήταν ότι δεν άκουσαν το ΔΝΤ που ζητούσε επίμονα να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους.

Δυστυχώς σήμερα το ιδιωτικό χρέος τείνει να ξεπεράσει το δημόσιο.

 
Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

Αθλητικά