Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Όταν τα σχέδια πάνε περίπατο!

Δεν χώρα αμφιβολία ότι ζούμε την εποχή των πολλαπλών κρίσεων και των μεγάλων προκλήσεων. Δεν είναι υπερβολικό να υποστηρίξουμε ότι ζούμε σε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στην κανονικότητα να μοιάζει με όνειρο θερινής νυχτός, που συνεχώς εξαγγέλλεται από τους πολιτικούς μας αλλά ποτέ δεν γίνεται πραγματικότητα. 

Πριν ακόμη καταφέρουμε να νικήσουμε οριστικά την πανδημία, εισέβαλε με βίαιο τρόπο στις ζωές μας η κλιματική αλλαγή, με ένα κύμα καύσωνα και παρατεταμένης ξηρασίας να προκαλεί καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πυρκαγιές έσβησαν αλλά άφησαν πίσω τους ένα βαθύ τραύμα στην οικονομία και την κοινωνία και πολλά μέτωπα πολιτικής αντιπαράθεσης ανοιχτά.

Οικονομία υπηρεσιών η Ελλάδα, υπηρεσίες που παρέχονται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο μέγεθος οικογενειών, εξαρτωνται άμεσα από τον τουρισμό και δύσκολα αντέχουν μεγάλες περιόδους αβεβαιότητας και ρευστότητας. Υγειονομική κρίση και τώρα οι καταστροφικές πυρκαγιές, θέτουν τον κόσμο σε κατάσταση απόγνωσης.

Ο κόσμος στην ουσία δεν πολυνοιάζεται για τις πολιτικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι οι πυρκαγιές του Αυγούστου λειτούργησαν για μια ακόμη φορά ως μεγεθυντικος φακός των προβλημάτων δασοπυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας για αυτό και το προηγούμενο διάστημα άναψε για τα καλά η δημόσια συζήτηση για τα αίτια της καταστροφής, τους υπεύθυνους, για τις απώλειες περιουσιών, για την αποκατάσταση των ζημιών, για την αποζημίωση των πληγέντων.

Ένας ευρύτατος, πολύωρος και διεξοδικός διάλογος οργανώθηκε στην Λίμνη της Εύβοιας με αντικείμενο το σχέδιο δράσης της επιτροπής υπό τον Σταύρο Μπένο για την Βόρεια Εύβοια.

Ο Σταύρος Μπένος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», όπως είπε και προσδιόρισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διάφορες φάσεις αλλά «βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που έχει αντληθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις».

Σημείωσε με σαφήνεια πως πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες «θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» γιατί όπως είπε «θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής» και τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρχουν καθολικές συνέργειες και συναινέσεις» σημειώνοντας πως «τα έργα και οι πόροι θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα και η υλοποίησή τους να έχει συγκεκριμένη σταθερή βάση και να προχώρα αδιατάρακτα σε βάθος χρόνου».

Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε ολα αυτά τα πολύ ωραία σχέδια. Κάθε φορά που ζούμε μια καταστροφή, η εκάστοτε κυβέρνηση εξαγγέλλει σχέδια αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, τα οποία όμως αποδεικνύονται ανύπαρκτα όταν ξεσπά η επόμενη καταιγίδα.

Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι η πολιτική προστασία είναι απαραίτητο να αναδιαταχθει, να διευρυνθεί και να ενισχυθεί. Τα ίδια περίπου ακούμε απ’ όλους τους πρωθυπουργούς από το 2007 μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε ότι τα ίδια σχέδια ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας είχε εξαγγείλει και ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη της ανθρώπινης τραγωδίας στο Μάτι. Αυτές οι πρωτοβουλίες των πρωθυπουργών επιβεβαιώνουν αυτό που είχε πει ο Ναπολέοντας, ότι όταν ξεκινάνε οι πυροβολισμοί τα σχέδια πάνε περίπατο.

Ευελπιστούμε οτι αυτή τη φορά τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στους πληγέντες της Εύβοιας θα υλοποιηθούν για να προλάβουμε τουλάχιστον την επόμενη καταστροφή.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...