Ποιός φταίει; (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)
Από το πρωί χθες ένα ερώτημα υπήρχε στη σκέψη όλων των ανθρώπων.
Ποιός φταίει για την τραγωδία των Τεμπών με αθώους ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους, ενώ ταξίδευαν να φτάσουν στον προορισμό τους με το ασφαλέστερο θεωρητικά μέσο μεταφοράς, τον ελληνικό σιδηρόδρομο ;
Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να δώσουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν την λειτουργία των σιδηροδρόμων.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως τόνισαν δεν φέρει ευθύνη η Ιταλική Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) πού είναι ο πάροχος των δρομολογίων, αλλά η υποδομή πού ανήκει στον κρατικό ΟΣΕ. Από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, ο ΟΣΕ δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης και αυτόματης προστασίας των συρμών.
Δεν λειτουργεί λόγω κλοπής καλωδίων καί καθυστερημένης αποκατάστασης πού οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων.
Οι άνθρωποι που εργάζονται πολλά χρόνια στις Σιδηροδρομικές γραμμές, λένε ότι με το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Χρόνια τώρα ακούμε από τους εκάστοτε υπουργούς Μεταφορών ότι κατασκευάζονται έργα και ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος εκσυγχρονίζεται συνεχώς.
Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωνε τελευταία από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα».
Σήμερα πληροφορούμαστε πως σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο 500 χιλιομέτρων που καλύπτει τη διαδρομή Αθήνας - Θεσσαλονίκης, σύστημα τηλεδιοίκησης υπάρχει μόνο στο τμήμα Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκό. Ασφαλώς το γνώριζε αυτό ο υπουργός όταν έκανε τη σχετική δήλωση.
Όπως γνώριζε και τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο που έκρουαν τον κώδωνα ότι «όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό».
Φταίει ο σταθμάρχης πού είχε υπηρεσία στον σταθμό της Λάρισας και ήταν υπεύθυνος γιά την κυκλοφορία ;
Να το δεχτούμε. Φταίει και ο μηχανοδηγός που επί 15 λεπτά δεν αντελήφθη ότι κινείται σε λάθος γραμμή ;
Να το δεχτoύμε κι αυτό.
Όμως σε μία χώρα που μέσα από το κινητό σου παρακολουθείς την πορεία του ντελιβερά για την πίτσα και τον καφέ σου.
Σε μία χώρα που μέσα από το κινητό σου παρακολουθείς αν έχει όχι κίνηση στον εθνικό δρόμο για να ταξιδέψεις, δεν μπορούμε να ξέρουμε που βρίσκονται τα τρένα που εκτελούν δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή, ώστε να μην συμβεί αυτό που συνέβη και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ;
Όπως είπαν όλοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ευρώπη. Με μια διαφορά όμως. Ότι στα άλλα δυστυχήματα είχαμε εκτροχιασμούς τρένων, οχι μετωπική σύγκρουση τρένων που κινούνταν στην ίδια γραμμή αλλά με αντίθετη κατεύθυνση. Όσο στην Ελλάδα υπήρχε μονή γραμμή στον σιδηρόδρομο τέτοιο ατύχημα δεν σημειώθηκε ποτέ.
Δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια για την κατασκευή της διπλής γραμμής για μεγαλύτερη ασφάλεια και δυστυχώς ζούμε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, γιατί ο ΟΣΕ δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης και αυτόματης προστασίας των συρμών.
Από το πρωί χθες, βλέποντας μπροστά στα μάτια μου να ξετυλίγεται η φρίκη και καθώς οι ώρες περνούσαν είχα μια απορία: Πως αντέχει ο υπουργός και κάθεται ακόμη στη θέση του, χωρίς να έχει παραιτηθεί για λόγους πολιτικής ευθιξίας ;
Με ποιό πολιτικό σθένος θα δεχτεί το βάρος των τουλάχιστον 38 νεκρών ;
Νωρίς το απόγευμα η απορία μου λύθηκε: Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Υποδομών και μεταφορών Κώστας Καραμανλής, για την τραγωδία στα Τέμπη ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.
Χρήστος Αλεξανδρής