Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

«Τούρκος» έγινε ο Ερντογάν μετά το Ψήφισμα-κόλαφος της Ευρωβουλής

Του Νότη Μαριά*

 

 

«Τούρκος» έγινε ο Ερντογάν μετά το Ψήφισμα-ράπισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 το οποίο, όπως αναλύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα από τη στήλη αυτή, με ψήφους 434 υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές «έριξε πόρτα» στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ.

Ειδικότερα η Ευρωβουλή εξετάζοντας την όλη στάση της Άγκυρας οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να γεφυρώσει το διαρκές και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ όσον αφορά τις αξίες και τα πρότυπα, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα» συμπεραίνοντας «περαιτέρω ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να σεβαστεί και να τηρήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές και τους στόχους της ΕΕ» (Παράγραφος  21 του Ψηφίσματος).

Για τον λόγο αυτόν η Ευρωβουλή θεώρησε «ότι, ελλείψει δραστικής αλλαγής πορείας από την τουρκική κυβέρνηση, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες» και κάλεσε «συνεπώς, την Επιτροπή να διερευνήσει πιθανές μορφές για ένα αμοιβαία ελκυστικό πλαίσιο μέσω μιας διεξοδικής και συμπεριληπτικής διαδικασίας, όπως μια εκσυγχρονισμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης» (Παράγραφος  38 του Ψηφίσματος).

Μετά το παραπάνω Ψήφισμα-ράπισμα κατά του Ερντογάν, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε ιδιαίτερα σκληρά καταγγέλλοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δήθεν μονομέρεια επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, η Έκθεση αυτή δείχνει επίσης ότι τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου είναι αιχμάλωτα της καθημερινής λαϊκίστικης πολιτικής και πόρρω απέχουν από την ανάπτυξη της σωστής στρατηγικής προσέγγισης τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στην περιοχή μας» (www.philenews.com. 15/9/2023).

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Ερντογάν που έγινε κυριολεκτικά «τούρκος» με την Απόφαση της Ευρωβουλής να «ρίξει πόρτα» στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ τονίζοντας ότι «μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι μας με την ΕΕ» (https://gr.euronews.com 16/9/2023).

Μάλιστα ο σουλτάνος κλιμακώνοντας τις απειλές του δήλωσε: «Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κόψει δεσμούς με την Τουρκία. Αυτήν την περίοδο, που η Ευρώπη κινείται με στόχο την απομάκρυνση από την Τουρκία, εμείς θα κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις. Αφού τα δούμε όλα αυτά μπορεί και να χωρίσουν οι δρόμοι μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο» (https://gr.euronews.com 16/9/2023).

Την σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο τουρκικός τύπος που άρχισε να μιλά για «Turexit» (www.dailysabah.com 17/9/2023) κατά το «Brexit» λες και η Τουρκία να ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Ακολούθησαν εκτεταμένα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου με το Politico μάλιστα να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ευρωβουλή προτείνει πλέον τη σύναψη εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας αντί για την περίφημη τουρκική ένταξη στην ΕΕ  (www.politico.eu 16/9/2023).

Κατόπιν είχε σειρά  ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος μιλώντας στην Άγκυρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 στη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) δήλωσε, με αφορμή το παραπάνω Ψήφισμα-ράπισμα της Ευρωβουλής, ότι η Τουρκία θα πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην ΕΕ, είτε μονομερώς είτε σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες (www.hurriyetdailynews.com 20/9/2023).

Όπως ήδη αναλύσαμε σε προγενέστερο άρθρο μας το παραπάνω Ψήφισμά της Ευρωβουλής  έκανε δεκτή την Έκθεση του Ισπανού Ευρωβουλευτή  Nacho SÁNCHEZ AMOR η οποία κλείνει την πόρτα στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ και αντ΄ αυτής προτείνει την υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.

Και όλα αυτά βέβαια ενώ ήδη ο  Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi ο οποίος αφού υπέγραψε έκτακτη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό ύψους 781 εκατ. ευρώ (www.middleeastminitor 6/9/2023), στη συνέχεια έδειξε ιδιαίτερα θετικός για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ιδίως για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας (www.dailysabah.com  6/9/2023).

Ταυτόχρονα το Ψήφισμα της Ευρωβουλής αποτελεί κόλαφο για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας καταδικάζοντας την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Επιπλέον το Ψήφισμα καταδικάζει το περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θέσεις και η πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τη Λιβύη έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες· σημειώνει με ανησυχία ότι τον Οκτώβριο του 2022 η Τουρκία υπέγραψε νέο μνημόνιο συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, το οποίο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα στον βαθμό που θα συνεπαγόταν την άμεση ή έμμεση εφαρμογή των δύο παράνομων μνημονίων συνεννόησης του 2019 για τη στρατιωτική συνεργασία και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών· επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει την υπογραφή των μνημονίων συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την ολοκληρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας και για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τα οποία είναι αλληλένδετα και αποτελούν σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ· καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί με την επιχείρηση IRINI για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (Παράγραφος  27 του Ψηφίσματος).

Και όλα αυτά βέβαια  ενώ  η Ευρωβουλή  στο Ψήφισμά της είχε ευθύς εξαρχής αμφισβητήσει ουσιαστικά την νομιμότητα εκλογής του ίδιου του Ερντογάν  επισημαίνοντας «ότι η κοινή αποστολή παρατηρητών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR), του ΟΑΣΕ και της ΚΣΣΕ διαπίστωσε ότι το νομικό πλαίσιο για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές δεν παρείχε πλήρως τη βάση για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών και ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης εμπόδισαν τη συμμετοχή ορισμένων πολιτικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» (Παράγραφος  Γ του Ψηφίσματος).

Μετά από όλα αυτά πώς να μη γίνει «τούρκος» ο Ερντογάν.

* Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος
ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,
Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,
πρώην Ευρωβουλευτής,
notismarias@gmail.com