ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ : Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1848 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΑΜΑΛΙΑΣ.
Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος.
Αθήνα, την 30η Απριλίου 1848.
… Εδώ και μήνες υπήρχαν φήμες ότι οι αντάρτες θα εισέβαλαν στη χώρα με τη θέληση και τη σύμφωνη γνώμη των Τούρκων και παρακινημένοι από την Αγγλία. Όλο αγάπες πηγαινοέρχονται κάθε μέρα ο Μασούρος και ο Λάυονς braw dessus braw dessous.
Έπεσε το υπουργείο, όπως γνωρίζεις, και την 25η Μαρτίου δόθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους αμνηστία. Λίγο μετά τον σχηματισμό του νέου υπουργείου, είχαν γράψει στον Κουντουριώτη και είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι με το δικό του υπουργείο θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Και γενικά, ο Δρόσος Μανσόλας, για παράδειγμα, είναι φίλος του Βελέτζα.
Δόθηκε λοιπόν η αμνηστία. Παρουσιάζονται για να μπούνε στο λοιμοκαθαρτήριο, οι άλλοι τους εμπιστεύονται και ξαφνικά εισβάλλουν στη χώρα, πρώτα ο Βελέτζας και μετά οΠαπακώστας, ο Μπαλατσός, ο Κοντογιάννης. Και τι είναι τα μπουλούκια που έχουν μαζί τους; Τούρκοι.
Ο πασάς διέλυσε στα γρήγορα ένα τάγμα για να τους διευκολύνει. Στρατοπέδευσαν γύρω από τη Λαμία, οχυρό των συνόρων, σε διάφορα χωριά.
Οι προδότες έχουν το ίδιο πρόγραμμα με τον Μαυροκορδάτο, διάλυση της Βουλής, Σύνταγμα, το οποίο νομίζω ότι καλύτερα τηρείται τώρα από ό, τι θα το τηρούσαν οι Τούρκοι. Διαδίδουν ότι παντού γίνονται εξεγέρσεις και επομένως πρέπει να δοκιμάσουν κι εδώ.
Στη Λαμία είναι σταθμευμένοι χωροφύλακες, ιππικό και ένας λόχος πεζικού της γραμμής. Τα δύο τάγματα της οροφυλακής τα οποία είναι σταθμευμένα εκεί κοντά θα ενωθούν μαζί τους. Επίσης με ένα ατμόπλοιο έστειλαν τον Μαμούρη με τρείς λόχους της οροφυλακής. Γνωρίζουμε ότι στο μεταξύ και ότι διάβασε δημόσια μια προκήρυξη.
Η φρουρά της Λαμίας έχει βγει έξω και έχει λάβει θέση εναντίον των ανταρτών. Δεν επιτέθηκε όμως ακόμη, γιατί περίμενε τον αρχηγό, το στρατηγό Μαμούρη. Την ίδια ώρα ήρθε ένα γράμμα του πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος γράφει ότι ο Θ. Γρίβας έφυγε με 70 Τούρκους. Θέλησε να τον εμποδίσει, αλλά ο Άγγλος πρόξενος εγγυήθηκε ότι θα πήγαινε μόνο μέχρι την Αγία Μαύρα.
Εκεί όμως δεν θα τον δεχτούν, οπότε θα πάει στην Ακαρνανία, και τότε θα αρχίσουν τα ίδια και στη Δυτική Ελλάδα. Ο Θεός να δώσει ν κατατροπωθούν, όπως ελπίζω.
Ο Γαρδικιώτης έχει σταλεί στη Θήβα, όπου στρατολογεί ένα σώμα. Είναι ένα σημαντικό σημείο γιατί από εκεί ελέγχει την πρωτεύουσα, την Εύβοια και υη Βοιωτία. Κοντά, στα Χασιά ξυλοκοπήθηκαν μεταξύ τους οι χωρικοί, γιατί δεν δέχονται το δήμαρχο… από τα σύνορα έρχονται συνολικά καλές ειδήσεις.
Οι περισσότεροι από τους χωρικούς εγκατέλειψαν τους αντάρτες… ο κόσμος είναι φανερά εναντίον τους και αν δεν τους ρίχτηκαν ακόμη, είναι επειδή περιμένουν τον αρχηγό.
Ο Παπακώστας στράφηκε προς τα Σάλωνα, όπου θα βρει 250 άνδρες με αρχηγό έναν γενναίο ταγματάρχη, να βαδίζουν εναντίον του.
Το πιο αξιοθαύμαστο είναι το εξής: το ταμείο βρίσκεται φυσικά σε διπλά δύσκολη θέση, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν δυσκολίες, και ξαφνικά ο Περσιάνης προσφέρει όσα χρήματα θέλουμε για να μας διευκολύνει. … όποιος έχει τώρα λεφτά συνθλίβει τους πάντες, δηλαδή κάθε εξέγερση.
… Άλλα νέα δεν υπάρχουν. Φαίνεται ότι ο Μαυροκορδάτος είναι ο πρωταίτιος αυτού του κινήματος, το οποίο, αν θέλει ο Θεός, θα αποτύχει.
Τι παράπονο έχει ο Λάυονς από τον Όθωνα; ο βασιλιάς φέρθηκε αντισυνταγματικά, επειδή θέλησε να στείλει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, επειδή του το είπε και του το ανέθεσε ο ίδιος και τρίτον (αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία!) επειδή δώρισε στους στρατιώτες αρνιά!
Ο Όθων δηλαδή δώρισε το Πάσχα στη φρουρά αρνιά για να φάνε σύμφωνα με το ελληνικό έθιμο. Σε ένα στρατώνα είχαν φτιάξει πάνω από το τραπέζι που βρίσκονταν στο ύπαιθρο και σαν στέγαστρο από λουλούδια και στην κορυφή ήταν τοποθετημένα τα πορτρέτα μας!...
Η κόρη σου που θα σε αγαπά αιώνια, ΑΜΑΛΙΑ.
Σημειώσεις: dessus bras dessous -είναι πιασμένοι από το μπράτσο.
«δεν δέχονται το δήμαρχο», μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1833, οι δήμαρχοι διορίζονται από το βασιλιά, είναι οι δημογέροντες.
Με το Νόμο ΔΝΖ,περι συστάσεως Δήμων και Κοινοτήτων του 1912, νόμος που συμπίπτει με την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων και τον ερχομό του Γεωργίου του Α’ οι δήμαρχοι εκλέγονtαι από το λαό με τη διενέργεια εκλογών.
Αγία Μαύρα - είναι η πολιούχος της Λευκάδας από την οποία πήρε το όνομα το νησί κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας
Ο Βασιλιάς Όθων