Η Ρεάλ Μαδρίτης με έσοδα 1,161 δισ. ευρώ στην κορυφή της «Football Money League»
Με έσοδα 1,161 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ. ποσό που αποτελεί σχετικό ρεκόρ) κατά την διάρκεια της σεζόν 2024-2025, η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει στην κορυφή της κατάταξης «Football Money League», που δημοσιεύθηκε σήμερα (22/1) από την Deloitte.
Η Μπαρτσελόνα, που ήταν στην 6η θέση την προηγούμενη χρονιά, επιστρέφει στο... βάθρο ως δεύτερη για πρώτη φορά από την σεζόν 2019-2020 με έσοδα 974 εκατομμύρια ευρώ, μπροστά από την Μπάγερν Μονάχου (860 εκατομμύρια ευρώ).
Η Παρί Σεν Ζερμέν, τρίτη στην προηγούμενη κατάταξη, υποχώρησε μία θέση και με 837 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται 4η, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά από το 2020-2021, η Παρί ΣΖ είναι ο μόνος γαλλικός σύλλογος στο Top 20 αυτής της κατάταξης, που πέρυσι περιελάμβανε την Μαρσέιγ και την Λυών, κυρίως λόγω της κρίσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Γαλλία. Η Λίβερπουλ είναι, για πρώτη φορά, ο αγγλικός σύλλογος με τα υψηλότερα έσοδα (836 εκατομμύρια ευρώ), «σκαρφαλώνοντας» από την 8η στην 5η θέση.
Το 2026, αυτοί οι 20 σύλλογοι στην «Football Money League» ανέφεραν συνδυασμένα έσοδα 12,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό ρεκόρ και με αύξηση 11% σε σύγκριση με την σεζόν 2023-2024.
Η μελέτη της Deloitte βασίζεται σε τρεις πηγές εσόδων για να καθορίσει την κατάταξη και συγκεκριμένα, τις πωλήσεις εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εμπορικά έσοδα.
Για τρίτη διαδοχική χρονιά, τα εμπορικά έσοδα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων των συλλόγων (5,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 43% του συνόλου), ενώ τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα σημείωσαν σημαντική αύξηση 10%, αντιπροσωπεύοντας το 38% των συνολικών εσόδων.
Η αύξηση αυτή, εξηγεί η Deloitte, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα τηλεοπτικά δικαιώματα για το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, στο οποίο συμμετέχουν πλέον 32 ομάδες και η πρώτη διοργάνωση του οποίου με αυτήν την μορφή, πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σύλλογοι που συμμετείχαν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο σημείωσαν αύξηση 17% στα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα.
Αντίστοιχα, στο ποδόσφαιρο γυναικών, οι 15 σύλλογοι με τα υψηλότερα κέρδη δημιούργησαν συνολικά έσοδα που ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά (158 εκατομμύρια ευρώ).
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Άρσεναλ, κάτοχος του Champions League (25,6 εκατομμύρια ευρώ), με αύξηση εσόδων 43% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, ακολουθούμενη από την Τσέλσι (25,4 εκατομμύρια ευρώ) και την Μπαρτσελόνα (22 εκατομμύρια ευρώ).
ΠΗΓΗ ΑΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

