Τρίτος στο Final 4 ο Ολυμπιακός
Διορθώνοντας όλες τις... ανορθογραφίες του ημιτελικού, ο Ολυμπιακός πήρε τον τελικό της... παρηγοριάς, απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο του και τερμάτισε για τρίτη φορά στην Ιστορία του και δεύτερη διαδοχική στην τρίτη θέση (η 1η ήταν το 1999 στο Μόναχο), στα 14 φάιναλ φορ της Euroleague που έχει συμμετάσχει.
Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 97-93 του Παναθηναϊκού στον «μικρό» τελικό του Άμπου Ντάμπι, με τους «πράσινους» να ολοκληρώνουν την προσπάθεια τους από την τέταρτη θέση, για δεύτερη φορά στην Ιστορία τους, μετά το 2012 και το φάιναλ φορ της Κωνσναντινούπολης, όπου είχε θριαμβεύσει ο Ολυμπιακός.
Οι Πειραιώτες φρόντισαν από το πρώτο ημίχρονο, όταν με τις 21 ασίστ τους σημείωσαν ρεκόρ σε πρώτο εικοσάλεπτο στην Ιστορία της Euroleague, να δείξουν τις διαθέσεις τους... Πιο διαβασμένοι, πιο αποτελεσματικόι, πιο συγκεντρωμένοι από τον Παναθηναϊκό και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να δοκιμάζει αυτά που δεν... ακούμπησε στον ημιτελικό.
Ο Έλληνας τεχνικός εμπιστεύτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα το δίδυμο Σάσα Βεζένκοβ, Άλεκ Πίτερς, με τους δύο «ερυθρόλευκους» να σημειώνουν 23 και 32(!) πόντους, αντίστοιχα, δηλαδή περίπου τους μισούς πόντους όλου του Ολυμπιακού στον αγώνα. Την ίδια στιγμή ο Μόουζες Ράιτ, ο οποίος δεν είχε πατήσει λεπτό στο παρκέ στον αγώνα με τη Μονακό, αγωνίστηκε για 23 λεπτά με απολογισμό 19 πόντους και 4 ριμπάουντ. Μία τριάδα-φωτιά δηλαδή, η οποία αγωνιζόταν σαν να ήθελε να δώσει... απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Στον αποψινό «μικρό» τελικό βρήκε χρόνο συμμετοχής και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 5 πόντους (1 τρίποντο) και 4 ριμπάουντ, ενώ ο πρωταγωνιστής του ημιτελικού, Εβάν Φουρνιέ, περιορίστηκε στους 5 πόντους.
Δεν αγωνίστηκαν οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος Κώστας Παπανικολάου, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Νίκολα Μιλουτίνοβ και Σακίλ ΜακΚίσικ.
Από τον Παναθηναϊκό, που έδειξε να αντιμετωπίζει τον αγώνα σαν... αγγαρεία, δεν αγωνίστηκε ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (ενοχλήσεις στον τετρακεφαλο του δεξιού του ποδιού), ο Ιωάννης Παπαπέτρου (ενοχλήσεις στο αριστερό του γόνατο), ενώ δεν πήρε χρόνο συμμετοχής ο αρχηγός των «πράσινων», Κώστας Σλούκας και ο Ουένιεν Γκέιμπριελ. Στους 9 πόντου έμεινε ο... άστοχος Κέντρικ Ναν σε 17 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Εργκίν Αταμάν έριξε για 13 λεπτά στο παρκέ τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ, ο οποίος απέδωσε ικανοποιητικά στις δύο πλευρές του παρκέ (8π. με 1/1δ., 2/2τρ., 4ρ., 1ασ.) πριν συμπληρώσει 5 φάουλ και κάτσει στον πάγκο. Διψήφιοι από το «τριφύλλι» οι Ομέρ Γιούρτσεβεν και Τσέντι Όσμαν με 23 και 14 πόντους, αντίστοιχα, ενώ τους ακολούθησε σε απόδοση ο Ματίας Λεσόρ με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.
Πλέον οι δύο ομάδες επικεντρώνονται στους τελικούς της Greek Basketball League, που αρχίζουν την προσεχή Παρασκευή από το ΟΑΚΑ, με τους «αιώνιους» να ψάχνουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στο κλείσιμο της χρονιάς.
Τα δεκάλεπτα: 33-20, 57-46, 75-64, 97-93
Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο αποφασισμένος στο παρκέ και με το δίδυμο Βεζένκοβ-Πίτερς σε... κέφια (9/9 σουτ εντός πεδιάς, με 4/4 τρίποντα), τη στιγμή που ο η άμυνα είχε μπλοκάρει τον Παναθηναϊκό, άρχισε να οικοδομεί μία διαφορά ασφαλείας. Όταν μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν ρυθμό και στο κομμάτι της δημιουργίας, η διαφορά εκτοξεύτηκε στο 8΄ στο +15 929-14), με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να μετράει 12 ασίστ και μόλις ένα λάθος. Στον αντίποδα, οι «πράσινοι» έδειχναν «κρύοι» από τα 6,75 (0/5 τρίποντα) και μοιραία έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο -13 (33-20)
Στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου, ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση, η δεύτερη πεντάδα (Γκραντ, Όσμαν, Σαμοντούροβ, Λεσόρ) «έδεσε» καλύτερα την άμυνα με την επίθεση και σταδιακά οι «πράσινοι» άρχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά. Με σερί 9-0 μάλιστα, αφού τα τρίποντα τους έκαναν το... χατήρι, το «τριφύλλι» επέστρεψε στη διεκδίκηση της νίκης (39-32 στο 13΄), όχι όμως για πολύ... Ο Ολυμπιακός βρήκε και πάλι ρυθμό στην επίθεση και με νέα «βόμβα» του Πίτερς από τα 6,75 βρέθηκε και πάλι στο +15 στο 18΄ (57-42), για να κλείσει το ημίχρονο στο +11 (57-46), βλέποντας από το αντίπαλο «στρατόπεδο» κανέναν «πράσινο» να μην έχει συμπληρώσει διψήφιο αριθμό πόντων (ο Ναν πλησίασε με 9 πόντους).
Ο Παναθηναϊκός περιόρισε τα λάθη στην τρίτη περίοδο, χτύπησε κοντά στο καλάθι με τους Γιούρτσεβεν-Οσμάν και βρίσκοντας ρυθμό στην επίθεση μέσα από την καλά δομημένη άμυνα του βρέθηκε και πάλι σε απειλητικό θέση. Περιορίζοντας τους «ερυθρόλευκους» στους 10 πόντους μέχρι το 27΄, το «τριφύλλι» μείωσε στους 5 (67-62), χωρίς όμως να έχει την απαιτούμενη διάρκεια... Την ίδια στιγμή Πίτερς και Βεζένκοφ εκτέλεσαν από μέση και μακρινή απόσταση και στην εκπνοή της τρίτης περιόδου η διαφορά έγινε και πάλι διψήφια υπέρ του Ολυμπιακού (75-64).
Ο... επίλογος του αγώνα είχε και αυτός τη «σφραγίδα» του Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός φρόντισε από τα 6,75 να κρατήσει τη διψήφια διαφορά, κάθε που ο Παναθηναϊκός επιχειρούσε την ανατροπή (84-72 στο 33΄), ενώ συμπληρώνοντας τους 30 προσωπικούς πόντους στο 37΄ ουσιαστικά κλείδωσε πρόωρα τη νίκη του Ολυμπιακού (91-78), που στο τελευταίο τρίλεπτο κατέβασε... ταχύτητα. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτή τη... χαλάρωση, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος του... Μάλιστα ο Πίτερς ήταν αυτός που σφράγισε την «ερυθρόλευκη» νίκη, όταν στα 4.4΄΄ για τη λήξη ευστόχησε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, διαμορφώνοντας το τελικό 97-93 και τελειώνοντας τον αγώνα με 32 πόντους, πλησιάζοντας το career high του (33π.).
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πατέρνικο, Μπελόσεβιτς, Σούκις
Οι συνθέσεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Γουόκαπ, Ράιτ 19, Λαρεντζάκης 5 (1), Βιλντόσα, Λι 8, Φαλ 5, Βεζένκοβ 23 (5), Πίτερς 32 (6), Φουρνιέ 5 (1)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης 5 (1), Μπράουν 2, Όσμαν 14 (1), Σαμοντούροβ 8 (2), Πλάις 2, Γκραντ 8 (2), Ναν 9, Λεσόρ 12, Μήτογλου 8, Γιούρτσεβεν 23.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ