Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αντιπαράθεση Τσίπρα-Θεοδωράκη στην Ώρα του Πρωθυπουργού

Αντιμέτωπος με την κριτική του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για τις εκπαιδευτικές, αλλά και γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης, βρέθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη "Ώρα του Πρωθυπουργού" που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από δυόμισι χρόνια. 

Η επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη αφορούσε το σύνολο των επιλογών του υπουργείου Παιδείας -τον "εκμηδενισμό των προτύπων σχολείων", την "κατάργηση κάθε αξιολόγησης", τον διορισμό κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑνΕλ σε θέσεις περιφερειακών διευθυντών στη σχολική εκπαίδευση, την κατάργηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ, την επιστροφή των "αιωνίων φοιτητών".

«Θα πρέπει να προβληματιστείτε απ' την αποδοκιμασία της πολιτικής σας στην παιδεία» είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικαλούμενος αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. «Δεν είναι στραβός ο γιαλός κε Τσίπρα. Είναι στραβά τα πανιά, ο τρόπος που αρμενίζουν οι υπουργοί σας -στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, της δημόσιας διοίκησης, της Δικαιοσύνης, των φυλακών».

«Έχει δίκιο ο αρμόδιος υπουργός σας που μιλά για τα "αχαρτογράφητα νερά" στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει όμως άλλοθι γι' αυτά που γίνονται στην εσωτερική πολιτική, γι' αυτά που κάνετε στην παιδεία;» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και προσέθεσε: «Ή πας σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα παιδείας, ή σε σύστημα Βόρειας Κορέας. Συζητήστε και με τον ΟΟΣΑ κε Τσίπρα. Οι διαδικασίες κατάργησης της αξιολόγησης δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον. Τι θα πείτε στον κ. Γκουρία, τον άρχοντα του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αξιολόγηση;».

Άλλο σημείο αιχμής για τον επικεφαλής του Ποταμιού, υπήρξαν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση σε σχέση με τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας. «Θα πρέπει να φύγετε από τη λογική, ότι στην παιδεία νομοθετούμε με διαδικασίες κατεπείγοντος. Θα πρέπει να βρείτε τρόπο να επικοινωνείτε με τους πολλούς, με την κοινωνία - και όχι με τα μικρά τμήματα του κόμματός σας» απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Οι κ.κ. Μπαλτάς και Κουράκης φέρνουν εσπευσμένα επείγουσες αλλαγές, διότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση στο μέσο της ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς, και πρέπει να κάνουμε στοιχειώδεις αλλαγές, για να λειτουργήσουν αρμονικά τα σχολεία την επόμενη χρονιά» απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο πραγματοποιεί αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όμως η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια «θα τεθεί σε ευρύτατο διάλογο για να δούμε εάν η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μπορεί να στηρίξει την ιδέα».

Γενικότερα, «είμαστε υπέρ της αντίληψης για μία όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, αλλά τα θέματα αυτά δεν είναι ουδέτερα. Υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στις συγκρούσεις, και δεν ερχόμαστε εδώ χωρίς τις αποσκευές μας απ' τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας -κι εμείς και εσείς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τον διορισμό "κομματικών" περιφερειακών διευθυντών στη σχολική εκπαίδευση ("από τους 13 διευθυντές, οι 11 είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι 2 των ΑΝΕΛ" παρατήρησε ο κ. Θεοδωράκης), ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο αλλαγής της δομής της σχολικής ιεραρχίας. «Όμως, οι 13 περιφερειακοί διευθυντές είναι 13 μικροί υπουργοί Παιδείας στις Περιφέρειές τους. Έτσι κι εμείς ακολουθήσαμε αυτό το πλαίσιο: Η διαδικασία έγινε βάσει του νόμου, όπου δεν προβλεπόταν ούτε συμβούλιο κρίσης, ούτε διαγωνισμός -και όλα ήταν στην απόλυτη κρίση του υπουργού» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

«Ανοίγετε ένα θέμα, κ. Θεοδωράκη, για τους υπηρεσιακούς διευθυντές. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί βλέπω ότι πριν από λίγο συμβουλευθήκατε τον βουλευτή σας, τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έπαιρνε τα e-mails των κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεχόμενος το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και συμπλήρωσε: «Ο κ. Θεοχάρης είναι στις τάξεις σας και αυτό δεν έχει απαντηθεί. Και μιλάτε για κομματοκρατία σ' αυτήν την κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία τρεις μήνες, και δεν έχει καταφέρει ν’ αλλάξει ουσιαστικές δομές και κακώς κείμενα, εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που μας τρώει το 70% του χρόνου;».

«Κάνατε μία προσωπική αναφορά στον κ. Θεοχάρη και πραγματικά θα θέλαμε τώρα που έχετε εσείς τα στοιχεία, τους φακέλους του ΣΔΟΕ και των προσλήψεων, να πείτε συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης και ποιους διόρισε» απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

- «Εγώ θα σας το πω;» αποκρίθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

- «Βεβαίως, εσείς να το πείτε. Εσείς λέτε ότι έκανε μία προσωπική πολιτική με κάποια e-mails» ανταπάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Επειδή, λοιπόν, είναι γνωστό ότι ο κ. Θεοχάρης ήταν αγύριστο κεφάλι και δεν άκουγε -κι αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που απομακρύνθηκε από τους προηγούμενους-, σας λέμε ότι εμείς θα θέλαμε τη δημοσιότητα και δεν θέλουμε τους ψιθύρους γι' αυτά τα πράγματα. Εάν πραγματικά έχετε στοιχεία, ότι οποιοσδήποτε βουλευτής από το Ποτάμι εξυπηρέτησε στο παρελθόν, σε οποιαδήποτε θέση, κάποιους ανθρώπους με κάποιους άνομους τρόπους, έξω από τις πολιτικές αρχές που πρεσβεύει το Ποτάμι, πραγματικά θα θέλαμε να μας το πείτε» κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε σχέση με την επιστροφή των "αιωνίων φοιτητών", ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το όλο θέμα «αιωνίως επικοινωνιακό», τονίζοντας πως τα πρόσωπα αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων -και δεν χρειάζεται να στερηθούν το δικαίωμα να αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Για το ζήτημα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των Πανεπιστημίων (όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης διαπίστωσε ενίσχυση του φοιτητικού "κομματισμού") ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που «για πρώτη φορά η εκπροσώπηση των φοιτητών συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής τους στην καθολική ψηφοφορία -κι αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αποφευχθεί το πατρονάρισμα».

Για την κατάργηση των Συμβουλίων στα ΑΕΙ, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως τα Συμβούλια «ήταν το όχημα για να επιβληθούν δίδακτρα και να γίνει πράξη η σταδιακή απόσυρση του Δημοσίου απ' τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ενώ επίσης είχαν ακόμη και το δικαίωμα να αποκλείουν υποψηφιότητες για τις πρυτανικές αρχές, στη βάση της συμφωνίας ή μη των υποψηφίων με τον νόμο Διαμαντοπούλου. «Αυτό είναι το όραμά μας και όραμά σας για τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια; Αυτά ούτε στην Βόρειο Κορέα δεν γίνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας δικαιολόγησε την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη διαδικασία εκλογής των οργάνων των ΑΕΙ, λέγοντας πως «η πραγματική εφορευτική επιτροπή, είναι ένας σέρβερ που κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει. Δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα -και τα ηλεκτρονικά ίχνη βρίσκονται στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου».

Τέλος, για το θέμα των προτύπων και πειραματικών σχολίων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα πρότυπα σχολεία δεν κλείνουν, αλλά διαχωρίζονται από τα πειραματικά, και αποφασίζουν μόνα τους για το αν θα δέχονται μαθητές με εξετάσεις ή με κλήρωση.


(ΑΠΕ)