Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απόβαση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη για την άσκηση του ΝΑΤΟ “Defender Europe 21”

Η μεγάλη απόβαση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, “Defender Europe 21” κορυφώνεται σήμερα Παρασκευή, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου. 

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα βρίσκονται επίσης ο Στρατηγός Christopher Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ, μαζί με τον Υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Από την Τετάρτη έχει δέσει το πλοίο Liberty Promise στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναμένεται να ξεφορτώσει σχεδόν 800 κομμάτια από στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμό και εκατοντάδες στρατιώτες. Βεβαίως, πολύ μεγάλο ρόλο στον συντονισμό των Αμερικανικών Δυνάμεων με τον Ελληνικό Στρατό έχει διαδραματίσει ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Άγγελος Λαλούσης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την ανάλογη κινητοποίηση που έγινε το 2019, όντας τότε Διοικητής της 12ης Μεραρχίας και ο νυν Αρχηγός ΓΕΣ Διοικητής του Δ’ Σώματος, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να είναι Διοικητής του 1ου Σώματος Στρατού. Συνεπώς, μιλάμε για μία «τριάδα – φωτιά» που έχουν άψογη συνεργασία κι έχουν διαπροσωπικές σχέσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Ήδη, στο πλαίσιο της άσκηση έχουν δέσει στο λιμάνι του Δυραχίου της Αλβανίας ένα μικρό καράβι των ΗΠΑ, μεταφέροντας κάποιες δυνάμεις, ενώ στην Βουλγαρία βρίσκονται ήδη ελικόπτερα της 214 Μοίρας του πρώτου Τάγματος.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι δυνάμεις θα αναχωρήσουν οδικώς για την Ρουμανία ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το πλοίο Liberty Promise ναυπηγήθηκε το 2010 και έχει μήκος 200 μέτρα, χωρητικότητας φορτίου 21.359 τόνων.

Oι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι καθώς και οι εταίροι τους συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση με 28.000 στρατιώτες, ενώ σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων για την άμυνα, την αποτροπή της επιθετικότητας, την αντιμετώπιση της κρίσης και κρίνεται απαραίτητο, αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας.

Ακόμη η άσκηση περιλαμβάνει πολλές διασυνδεδεμένες πολυεθνικές ασκήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η άσκηση Defender Europe 20 ακυρώθηκε λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.


Αντιδράσεις από την Άγκυρα


Μεγάλη οργή και αγανάκτηση της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας προκάλεσε η μετατροπή της χώρας μας σε κύρια βάση μεταφοράς των αμερικανικών δυνάμεων για την άσκηση του ΝΑΤΟ  "Defender Europe 21".   

“Η άσκηση, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με βάση την «ρωσική απειλή» στην Ευρώπη, φέτος περιλαμβάνει σενάρια  =«άμυνας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Η Ελλάδα συμμετέχει άμεσα για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Ωστόσο, η δομή των δυνάμεων, η μετακίνηση τους ώστε να καταστεί το ελληνικό έδαφος το κέντρο μιας τεράστιας βάσης από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με μεγάλη αντίδραση από την τουρκική κοινή γνώμη”, αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα και κανάλι.

Οι Τούρκοι θεωρούν ως επικίνδυνη την συγκέντρωση τόσων ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε άλλα μέρη φοβούμενοι απίθανα σενάρια κατά της χώρας τους.

“Οι ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε 13 σημεία στο Αιγαίο. Στην Αλεξανδρούπολη έστειλαν επιθετικά ελικόπτερα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενισχύει την Ελλάδα και γεμίζει με στρατιώτες τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από την άλλη, ενισχύεται και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Γιατί αυτή η προετοιμασία;” δηλώνει Τούρκος σύμβουλος.

“Οι ΗΠΑ έχουν παντού βάσεις στην Ελλάδα. Οι Αμερικανοί έχουν στείλει στρατό, οχήματα και μαχητικά. Ο στόχος είναι ένας, θέλουν να μας περικυκλώσουν!”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

 

    

Απόψεις

Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή Στην Κορνουάλη οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι επανασχεδίασαν το μέλλον του κόσμου. Για να συμβεί αυτό μεσολάβησαν συνταρακτικά γεγονότα...
randomness