Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ευρωβουλή καλεί Europol για τις υποκλοπές και η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα

Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν προμηθευτεί ή χρησιμοποιήσει το Predator ή άλλα κακόβουλα λογισμικά, δηλώνει η κυβέρνηση, ενώ επίκειται έρευνα και της Europol.

“Είναι απολύτως γνωστό ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτό το λογισμικό”.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των σχετικών ερευνών της ελληνικής δικαιοσύνης, ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε ότι σε καμία ανοιχτή έρευνα δεν υπάρχει ενημέρωση κατά τη διάρκεια της, αλλά θα δοθούν απαντήσεις με την ολοκλήρωση της.

Το Μαξίμου εν τω μεταξύ διαψεύδει ότι κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Βέρα Γιούροβα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, “τράβηξε το αυτί” της κυβέρνησης για τις υποκλοπές και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης -κάτι που όπως σημείωσε διατύπωσε και ο κ.Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen- για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών και της διαφάνειας.

Υπογράμμισε δε ότι στη συνάντηση με την κ.Γιούροβα, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επικαλέστηκε επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε, επίσης, την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.

Η κυβέρνηση επικαλείται ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο». Αλλά και ότι την περασμένη Παρασκευή η κ.Γιουροβα συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνάντηση με την «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», που συγκροτήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι έξι Υπουργείων, όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., ενώσεων φωτορεπόρτερ, της Ε.Ρ.Τ. και του Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε..

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

Η εισήγηση της PEGA, της επιτροπής που έχει συστήσει η Ευρωβουλή για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων με κακόβουλα λογισμικά, να ερευνήσει τις υποκλοπές και στην Ελλάδα η Europol, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία πάντως επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί ή χρησιμοποιήσει καθ οιονδήποτε τρόπο το Predator.

Ερωτηθείς σχετικά με μία έρευνα της Europol ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι πρέπει όλες οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη να συνεργαστούν για τα θέματα κακόβουλου λογισμικού, επικαλέστηκε ότι ήδη η ελληνική δικαιοσύνη και οι ελληνικές αρχές ερευνούν προς αυτή την κατεύθυνση και επανέλαβε: