Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά και μακριά

Το προσωπικό του στοίχημα αλλά και την περηφάνεια του για την Ελλάδα της Εξωστρέφειας, με τις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα από την "σύγχρονη, πολυσχιδή" οικονομική διπλωματία, που ενσωματώθηκε στο ΥΠΕΞ και ασκείται κάτω από μια ενιαία αποστολή, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσιάζοντας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" σήμερα.

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε έναν απολογισμό και έδωσε "τη μεγάλη" όπως είπε "εικόνα αποτελεσματικότητας της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας": Παρά την πανδημία, 27 ταξίδια στο εξωτερικό, άσκηση πολυμερών σχέσεων με πληθώρα διεθνών οργανισμών και σύσφιξη διμερών οικονομικών σχέσεων με δεκάδες χώρες, με έμφαση στη γειτονιά μας, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τους στενούς παραδοσιακούς μας συμμάχους. Παράλληλα ανέφερε τον "Στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, action plan με τη Γερμανία, δεκάδες τριμερείς και τετραμερείς περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή μας, υλοποίηση «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία, προώθηση των ευαίσθητων οικονομικών σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια στη κατεύθυνση της επωφελούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής τους πορείας. 'Ανοιγμα νέων προοπτικών με χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράκ, αλλά και τη μακρινή Ιαπωνία και Ινδία".

Όλα τα παραπάνω, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός τη "σημαντικότατη αύξηση εξαγωγών", αφετέρου την "αύξηση ξένων επενδύσεων και προωθητικών δράσεων", καθώς επίσης και τη "θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού".

Ειδικότερα για τις εξαγωγές, ο κ. Φραγκογιάννης είπε, ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν συγκροτημένα στοχευμένες κινήσεις με προτεραιότητες αγορών και τομέων, με αποτέλεσμα το 1ο επτάμηνο του 2021, η συνολική τους αξία να φθάσει τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σημαντικές υπηρεσίες πληροφόρησης, προώθησης και δικτύωσης σε φυσικές/ ψηφιακές/υβριδικές διεθνείς εκθέσεις, του Enterprise Greece, στο σχέδιο ψηφιακής ολοκλήρωσης, αλλά και στη σημαντική δουλειά που προσφέρουν οι εμπορικοί μας ακόλουθοι ανά τον κόσμο. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί "το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων σε έναν νέο Οργανισμό με σύγχρονα προϊόντα απαραίτητα για τον Έλληνα εξαγωγέα".

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Φραγκογιάννης στις επενδύσεις: "Το πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019". Έμφαση έδωσε στο smart and sustainable project της Αστυπάλαιας και στην παγκόσμια απήχηση που αυτό είχε, στην αναβαθμισμένη πλέον εικόνα, όπως είπε, της εξωστρεφούς Ελλάδας. Στο σημείο αυτό παρέθεσε τα συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης για την Εικόνα της Ελλάδας, από 10.800 δημοσιεύματα των 50 μεγαλύτερων διεθνούς εμβέλειας μέσων ενημέρωσης: «Υπήρξε σαφέστατη θετική αντιστροφή του κλίματος για τη χώρα μας, καταγράφοντας για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και αρνητικής δημοσιότητας, μια σημαντικότατη διαφοροποίηση με θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων». Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Φραγκογιάννης, "σύμφωνα με την μεγάλη πρόσφατη έρευνα 'Attractiveness Survey' της ΕΥ, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς. Το 62% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα βελτιώθηκε, ενώ το 75% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο".

Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Εξωστρέφεια είναι 'τρόπος σκέψης', να βάζεις τον πήχη λίγο πιο ψηλά, να ξεπερνάς τον εαυτό σου", επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα, βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά και μακριά".

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ
 
 

    

Απόψεις

Αθλητικά

Ένα πρωτότυπο δώρο έκανε η εταιρία μεταφορών MCTS στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα χθεσινά (6/12) 27α γενέθλιά του. Όπως ανακοινώθηκε στο twitter της εταιρίας, που είναι...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness