Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά δεν μεταφέρουμε αεροσκάφη F-16, τα χρειαζόμαστε

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το προφίλ της ΝΔ, τις σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και τη σύζυγό του Μαρέβα

Την υποστήριξή του στην Ουκρανία επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πολωνικό μέσο «Rzeczpospolita», ωστόσο διευκρίνισε πως η χώρα μας δεν προτίθεται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 γιατί τα έχουμε ανάγκη.

Στο περιθώριο των επαφών του στην Πολωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη και έδωσε απαντήσεις για πολλά ζητήματα.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε μεταξύ άλλων.

Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και τα F-16

«Καταρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Αυτή η πληροφορία εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, θα τονίσω ότι υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Πήραμε αυτή την απόφαση στην αρχή της εισβολής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όχι μόνο σέβεται αλλά και υπερασπίζεται τις αρχές της διεθνούς τάξης. Και ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει τώρα, καθώς η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στη βάναυση ρωσική εισβολή. Έχουμε ιστορικά ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά είμαστε σθεναρά αντίθετοι στο καθεστώς του Κρεμλίνου. Επισκέφτηκα προσωπικά την Ουκρανία, ήμουν στην Οδησσό. Την Πέμπτη, είδα τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Βίλνιους. Και δεσμεύτηκα να συνεχίσω να υποστηρίζω την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, χωρίς να διακυβεύουμε την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας – γιατί και εμείς ζούμε σε ένα περίπλοκο μέρος του κόσμου», απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα.

Συγκεκριμένα σχετικά με όσα γράφτηκαν για παραδόσεις F-16, αλλά και αναφορικά με την υπόλοιπη ελληνική εξοπλιστική υποστήριξη στο Κίεβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Δεν θα υπεισέλθω στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες της υποστήριξης που παρέχουμε στην Ουκρανία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε παραδώσει σημαντικό αριθμό βλημάτων των 155 mm, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις πυροβολικού. Εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατιωτική μας υποστήριξη. Αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω ξανά ότι έχουμε ανησυχίες για τη δική μας ασφάλεια. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι οι παραδόσεις στην Ουκρανία δεν μειώνουν την ικανότητά μας να παρέχουμε ισχυρή αποτροπή. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση εξαιτίας του γείτονά μας».

Η επίθεση στην Οδησσό

Με αφορμή όσα συνέβησαν στην Οδησσό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν ήταν αυτή μια επίθεση στον αρχηγό της κυβέρνησης ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

«Δεν θα πήγαινα τόσο μακριά. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο. Ήταν μια πράξη εκφοβισμού. Αλλά είπα ξεκάθαρα ότι δεν θα τρομάξουμε. Τίποτα δεν θα αλλάξει στη θέση της Ελλάδας. Και νομίζω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στη θέση της ΕΕ. Ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά. Όταν επιτέθηκε στην Ουκρανία, νόμιζε ότι η Ευρώπη θα διχαζόταν. Αλλά η Ευρώπη είναι εξαιρετικά ενωμένη. Όλη αυτή η γεωπολιτική αναταραχή έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα», απάντησε.

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στην Οδησσό όταν άρχισαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιράστηκε τα εξής:

«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού, βλέποντας την καταστροφή μετά τις ρωσικές επιθέσεις. Ακούσαμε σειρήνες. Ήταν λίγο ενοχλητικό γιατί δεν υπήρχε πού να κρυφτείς. Τότε ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Αρκετά κοντά για να μας τρομάξει, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να νιώθουμε ότι πραγματικά κινδυνεύουμε. Τότε καταλάβαμε ότι αυτή ήταν η καθημερινή πραγματικότητα στην Ουκρανία. Για εμάς ήταν μια εμπειρία που κράτησε αρκετές ώρες. Ήρθαμε και φύγαμε, αλλά οι άνθρωποι στην Ουκρανία πρέπει να το αντιμετωπίζουν καθημερινά».

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας;

«Αυτό θα ήταν, πάνω απ’ όλα, μια νίκη της δικτατορίας επί της δημοκρατίας. Θα ήταν ένα κίνητρο για άλλες χώρες που θα ήθελαν να αλλάξουν τα σύνορά τους με τη βία. Και, φυσικά, θα έφερνε τη ρωσική απειλή πολύ πιο κοντά στην ΕΕ. Πριν από τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Υπάρχουν κόμματα που υποστηρίζουν τη Ρωσία λίγο πολύ ανοιχτά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια της συνέντευξης στο πολωνικό μέσο.

ΠΗΓΗ:15MINUTES.GR

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...
randomness