Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Χριστοδουλίδης: Άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την συνολική διευθέτηση του Κυπριακού

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που επιλέγουν να διαδραματίσουν κάποιες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εις βάρος των προσπαθειών για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορούν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη και μόνο μέσα από την περιφερειακή συνεργασία δύναται να προκύψουν διαρκή και ουσιαστικά οφέλη για όλους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης Διμερούς Συνάντησης Υψηλόβαθμων Αντιπροσωπειών Κύπρου - Ιορδανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρνακα, ο κος Χριστοδουλίδης παραχώρησε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi κοινές δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σε υποδέχομαι στην Κύπρο, μαζί με την υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία που σε πλαισιώνει. Η πραγματοποίηση της σημερινής μας συνάντησής τόσο σύντομα μετά την τελευταία μας συζήτηση στο Αμμάν, τον Μάιο, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του εξαίρετου επιπέδου των διμερών μας σχέσεων, ως επίσης και της δυναμικής προοπτικής που τις διαπνέει. 'Αμεσα συνυφασμένη με τις άριστες σχέσεις των χωρών μας είναι ασφαλώς και η συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, και ο διαρκής μεταξύ μας συντονισμός σε αυτό το πλαίσιο. Αδιαμφισβήτητα, ο ρόλος της Ιορδανίας στην περιοχή είναι καθοριστικός, ως μιας ήρεμης δύναμης που αποτελεί πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που τυγχάνει εξάλλου διεθνούς αναγνώρισης», ανέφερε ο κος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ιορδανίας, είχαν έναν ανοικτό και πολύ ειλικρινή διάλογο επί θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, των περιφερειακών εξελίξεων, καθώς και των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία.

«Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ανασκοπήσαμε ολόκληρο το φάσμα της υφιστάμενης συνεργασίας μας και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτύχουμε την περαιτέρω ενίσχυση τους, σε συγκεκριμένους τομείς, όπως μεταξύ άλλων η άμυνα και ασφάλεια, η οικονομική συνεργασία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε σύντομα και την επίσκεψη του Βασιλιά της Ιορδανίας στην Κύπρο», επεσήμανε.  
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε στη συνέχεια: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανταλλάξουμε απόψεις, για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ.

'Ακουσα με προσοχή την ανάλυση του αγαπητού Ayman και ειδικότερα την ανάγκη όπως ομονοούντα κράτη της περιοχής εργαστούν από κοινού για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην κοινή μας γειτονιά.

Από πλευράς μου επεσήμανα τον καθοριστικό ρόλο της Ιορδανίας στο Μεσανατολικό πρόβλημα, καθώς και τις προσπάθειές της για ειρήνευση στην περιοχή. Τονίστηκε η διαχρονική μας θέση για την ανάγκη μιας ειρηνικής, ολοκληρωμένης και διαρκούς διευθέτησης, στη βάση της λύσης δύο κρατών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που επιλέγουν να διαδραματίσουν κάποιες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εις βάρος των προσπαθειών για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορούν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη και μόνο μέσα από την περιφερειακή συνεργασία δύναται να προκύψουν διαρκή και ουσιαστικά οφέλη για όλους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος και επιδίωξή μας είναι η συνεργασία όλων των κρατών της περιοχής στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και με μοναδική προϋπόθεση τον σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στην περιοχή, καθώς και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Θέλω να τονίσω ότι Ιορδανία και Κύπρος καθώς και άλλα ομονοούντα κράτη στην περιοχή, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρύτερη γειτονία μας, μπορεί να αποτελέσει χώρο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας. Αυτό είναι το κοινό μας όραμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσα από ένα ενισχυμένο δίκτυο περιφερειακής συνεργασίας.

Με τον Ayman συζητήσαμε, επίσης, τις ανησυχητικές ενδείξεις που υπάρχουν, ότι ο ISIS αναδιοργανώνεται, συνιστώντας μια εν δυνάμει απειλή για την περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εργαστεί για να αποτραπούν αυτές οι προσπάθειες που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους μας.

Με την Ιορδανία να αποτελεί διαχρονικά έναν προβλέψιμο και αξιόπιστο εταίρο για την Ευρώπη στην περιοχή, επανέλαβα ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεων της με την ΕΕ, ως το εγγύτερο κράτος-μέλος στην περιοχή, εμμένοντας στην πάγια θέση μας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα, να συμμετέχει ενεργά και να δραστηριοποιείται σε αυτό το μέρος του κόσμου, το οποίο βρίσκεται εξάλλου στη γειτονία της και έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την ίδια την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Ο ρόλος της Ιορδανίας ως αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης, καταδεικνύεται και από τον υπεύθυνο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, σε αντίθεση με άλλες χώρες τις περιοχής, που συστηματικά εργαλειοποιούν και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει ουσιαστικά και να στηρίξει την Ιορδανία στην διαχείριση του μεταναστευτικού.

Σήμερα, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τον άξονα της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου - Ιορδανίας - Ελλάδας, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των χωρών μας για ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάσαμε τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται με την λειτουργία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών, στη Λευκωσία.

Από πλευράς μου αναφέρθηκα επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα, μετά και από την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, όπου η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επέτρεψε δυστυχώς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να προχωρήσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Συζητήσαμε την ίδια στιγμή τις τουρκικές προσκλήσεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων της ΕΕ.

Επαναβεβαίωσα την ετοιμότητά και τη δέσμευσή μας, όπως έχει μεταφερθεί σήμερα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Συναφώς, ευχαρίστησα τον Ayman, για άλλη μια φορά, για τη συνεχή υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου.

Αγαπητέ Ayman,

Σ' ευχαριστώ για την εξαιρετική ευκαιρία που είχαμε σήμερα να ανασκοπήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας, την τριμερή μας συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις και να θέσουμε νέους κοινούς στόχους για το μέλλον, ένας εκ των οποίων είναι και η θεσμοθέτηση της σημερινής μας διευρυμένης συνάντησης». 

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ
 
 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...