Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πανελλήνιες 2023: Τέλος το «διπλό» μηχανογραφικό… που όμως ποτέ δεν συμπληρώθηκε

Καταργεί και τυπικά έναν ανενεργό νόμο που θέσπισε προ διετίας το υπουργείο Παιδείας

Έναν νόμο που ουδέποτε εφαρμόστηκε καταργεί το υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας με νέα νομοθετική του διάταξη ότι «τέλος» η πρόβλεψη του «διπλού» μηχανογραφικού για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θεσμοθετήθηκε πριν από δυο έτη. Η διάταξη αυτή είχε θεσπιστεί μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε, καθώς υπήρξαν προβληματισμοί και ενστάσεις για πιθανές παρενέργειες της που θα …τάραζαν την εξεταστική διαδικασία.

Έτσι, σε νέα πολυτροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο σε μία φάση «δεδομένου ότι, μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προκύπτει ότι αυτή έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους».

Διαβάστε επίσης: Ποιο μέτρο από το lockdown πήρε παράταση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2023

Όπως είναι γνωστό η αρχική διάταξη για το εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε προ διετίας, προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα είχαν την δυνατότητα να συμπληρώσουν στο πρώτο μηχανογραφικό τους μόνο το 10% των σχολών κάθε επιστημονικού πεδίου (20% στην περίπτωση των Επαγγελματικών Λυκείων). Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθούσε δεν θα υπήρχε περιορισμός επιλογών, αλλά τα επόμενα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονταν μόνο από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α’ Φάση και θα περιείχαν μόνο τις θέσεις που απέμεναν κενές και τα τμήματα που δεν είχαν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους (εφόσον θα είχε επιτευχθεί και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος).

Όμως αυτό θα οδηγούσε στο εξής: ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος να μπορεί να συμπληρώνει τις σχολές που τον ενδιαφέρουν αλλά να συμπληρώνει και μερικές σχολές χαμηλότερου βαθμολογικού επιπέδου με στόχο εάν δεν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα ήθελε, να εισαχθεί σ αυτές. Και θα μπορούσε όντως να εισαχθεί τελικά σ αυτές, αλλά στην συνέχεια στην δεύτερη κατανομή θέσεων και το επόμενο μηχανογραφικό, κάποιος άλλος υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει με πολύ λιγότερα μόρια μια θέση στις σχολές που περιλαμβάνονταν στις αρχικές επιλογές του, αλλά δεν μπήκε.

Έτσι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα έφερναν τελικά απρόβλεπτες εξελίξεις και σίγουρα δεν θα ήταν δίκαιες για τους καλα προετοιμασμένους υποψηφίους, αλλά θα συμπαρέσυραν και πιθανά προβλήματα αντισυνταγματικών ανισοτήτων.

Το …λάθος ωστόσο διορθώθηκε με την εφαρμογή επί διετία του νέου συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία φέτος φαίνεται ότι ισορρόπησε τα αποτελέσματα της χωρίς να απαιτούνται άλλες διατάξεις και «φίλτρα» για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινώνεται κάθε χρονιά, όπως έγινε και φέτος, στην αρχή της κάθε σχολικής περιόδου. Έτσι «τίθεται αποκλειστική προθεσμία για την έκδοση της απόφασης του υπουργού Παιδείας με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα εξετάσεων της  κάθε εξεταστικής περιόδου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις».

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

randomness