Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση Κ. Τασούλα με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας

Μέσα σε παρόμοιες προκλήσεις και φιλοδοξίες, οι δύο χώρες μας είναι ενωμένες

 

"Μέσα σε παρόμοιες προκλήσεις και φιλοδοξίες, οι δύο χώρες μας είναι ενωμένες" επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας, κυρία Ingrida Šimonytė, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Λιθουανίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι "είμαστε δύο χώρες για τις οποίες η γεωγραφία υπήρξε καθοριστική στη μοίρα τους, ενίοτε υπήρξε και αρνητική. Το ότι σήμερα και οι δύο χώρες μας, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ακολουθούν τις ίδιες δημοκρατικές αρχές και προασπίζουν τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι γιατί θέλουμε εύλογα ο παράγων γεωγραφία να αφορά άλλες διαστάσεις της ζωής μας και όχι την πολιτική, και θέλουμε στη θέση του παράγοντα γεωγραφία, ρομαντικά ίσως, αλλά κάποτε θα ισχύσει, να υπεισέλθει ο παράγων ισχύς του διεθνούς δικαίου" είπε ο κ. Τασούλας και τόνισε: "Μας συνδέει ότι δεχόμαστε μεταναστευτικές πιέσεις, τις οποίες γειτονικές χώρες, για εμάς εν προκειμένω η Τουρκία, χρησιμοποιούν ως εργαλείο πολιτικής πίεσης και - γιατί όχι; - εκβιασμού. Μας συνδέει το ότι αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο περιβάλλον κι έχουμε στις γειτονικές μας χώρες πυρηνικές εγκαταστάσεις που μας ανησυχούν βαθύτατα. Μας συνδέει και μια ευγενική φιλοδοξία που έχει να κάνει με την μετά τον κορονοϊό περίοδο, έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας, που στα δικά μας μάτια, αισθάνομαι ότι και στα δικά σας ισχύει το ίδιο, συνδέεται με τον επαναπατρισμό στις χώρες μας πολλών αξιόλογων νέων ανθρώπων, Ελλήνων και Λιθουανών, που σήμερα ζουν στο εξωτερικό" ανέφερε ο κ. Τασούλας.

"Πράγματι, γεωγραφικά είμαστε δύο χώρες απομακρυσμένες, ωστόσο μας συνδέει στην ουσία μια απλή αεροπορική πτήση. Μια πτήση, που κάποιος βεβαίως μπόρεσε, στα μισά της διαδρομής, να προσγειώσει και να καταφέρει να παραβιάσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τον ελεύθερο λόγο στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου" ανταπάντησε ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας και πρόσθεσε: "Ήταν μια πολύ ατυχής εξέλιξη αυτή, μαζί με την εξέλιξη που έχουμε τον τελευταίο καιρό στα σύνορά μας. Μια κατάσταση την οποία μοιραζόμαστε με την Ελλάδα, η οποία, βεβαίως, έχει δει πολύ υψηλότερο αριθμό μεταναστών να φτάνουν στα σύνορά της. Η τάση όμως που δημιουργήθηκε αυτή τη στιγμή και στα δικά μας σύνορα και η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ώστε να βρίσκονται μετανάστες εκεί, είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί. Παρατηρούμε τον οργανωμένο τρόπο των εγκληματιών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους και ζητούν χρήματα για να τους διακινούν. Υπάρχει και ένα 'άρωμα', αν θέλετε, συμμετοχής της κυβέρνησης Λουκασένκο πίσω από όλο αυτό. Κι αυτή είναι μια ανησυχία την οποία μοιράζεστε κι εσείς μαζί μας. Είναι κοινή η στάση που έχουμε σε πολλά θέματα και στο επίπεδο της Ε.Ε., όπως είναι το θέμα των μη ασφαλών πυρηνικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε κοντινές μας χώρες". 

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας κατέληξε, δε, λέγοντας: "Ευγνωμονούμε την Ελλάδα για τη μεγάλη στήριξη που έδωσε, την άμεση ανταπόκριση και την αντίδρασή της όταν έγινε η αεροπειρατεία. Και ευχαριστούμε βεβαίως πάρα πολύ την Ελλάδα και για την ανοιχτή της καρδιά και για το πώς μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση στα σύνορα. Μπορούμε να μάθουμε πάρα πολλά από εσάς, όπως και από το νομοσχέδιο που ψηφίσατε στην ελληνική Βουλή, που αφορά τους αιτούντες άσυλο. Το νομοσχέδιο που εισέρχεται στο δικό μας Κοινοβούλιο βασίζεται και στη δική σας εμπειρία, επομένως η υποστήριξη που είχαμε από εσάς για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε παρόμοιες λύσεις, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι κοινή η προσπάθεια που γίνεται. Σας ευχαριστώ πολύ και αναμένω ότι οι συνομιλίες μας θα είναι πολύ παραγωγικές, όπως και η συνεργασία που θα έχουμε στο μέλλον".

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ