Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τέμπη και email ζορίζουν το Μαξίμου – Ευρωπαϊκές διαστάσεις, «πυρά» προσωπικά στον Μητσοτάκη

Θυελλώδης συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή χωρίς τον πρωθυπουργό - Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν προτείνουν Προανακριτική

Απέναντι σε δύο υποθέσεις που λαμβάνουν πλέον (και) ευρωπαϊκές διαστάσεις, δεδομένων των εξελίξεων που καταγράφονται εκτός συνόρων και αναμένεται να έχουν συνέχεια, το Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με εντατική «στροφή» στα προβλήματα της καθημερινότητας. Εμφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι θέλει να ανοίξει βήμα, προτάσσοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει του νέου ευρωπαϊκού κύκλου: οικονομία/ακρίβεια, δημόσια υγεία, αγροτικό, ασφάλεια/πανεπιστήμια.

Ωστόσο από τη μία τα Τέμπη αναγκάζουν την κυβέρνηση να στέκει αμήχανα σε θέση διαρκούς άμυνας και από την άλλη τα email αποδήμων (η διαρροή προσωπικών δεδομένων τους, συγκεκριμένα) την οδηγούν σε αντεπιθέσεις. Σε αυτά τα δύο «μέτωπα», που ζορίζουν πολιτικά το Μαξίμου, παραμένουν άλλωστε αναπάντητα ερωτήματα και είναι ανοιχτές οι έρευνες της Δικαιοσύνης. Και ο αρνητικός αντίκτυπος ξεφεύγει εκτός συνόρων.

Η αρχική εκτίμηση γαλάζιων στελεχών ότι η κυβέρνηση θα άρχιζε από τον Μάρτιο να καλύπτει το χαμένο έδαφος από κοινωνικές αντιδράσεις του προηγούμενου διαστήματος λόγω κυβερνητικών χειρισμών και επιλογών (αγρότες, φοιτητές κ.ά.) δεν φαίνεται προσώρας να επιβεβαιώνεται.

80 μέρες αγωνίας

Είναι ο λόγος που στους νεοδημοκρατικούς διαδρόμους εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στις επόμενες 80 μέρες μέχρι την ώρα της κρίσης στην ευρωκάλπη. Η αγωνία αφορά το «αποτύπωμα» που μπορεί να έχουν αυτές οι υποθέσεις στην έκφραση δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Εξάλλου οι ψυχραιμότερες φωνές εντός της κυβέρνησης παραδέχονται ότι απαιτούνται τώρα κινήσεις ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.

«Θύελλα» για την απουσία Μητσοτάκη

Για όσα θα εκτυλιχθούν σήμερα στη Βουλή λέει από μόνα της πολλά η πολιτική «θύελλα» που ξέσπασε από χθες μόνο με την επιβεβαίωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στη συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τα αίτια και τις ευθύνες για την τραγωδία. Στην Ολομέλεια θα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, αναμένοντας «πυρά» από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την πρωθυπουργική απουσία.

Η αρχική εκτίμηση γαλάζιων στελεχών ότι η κυβέρνηση θα άρχιζε από τον Μάρτιο να καλύπτει το χαμένο έδαφος από κοινωνικές αντιδράσεις του προηγούμενου διαστήματος δεν φαίνεται προσώρας να επιβεβαιώνεται

Συνεργάτες του Μητσοτάκη προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία και ότι παγίως η κυβέρνηση τηρεί «θεσμικά» τις αποστάσεις από ανάλογες διαδικασίες, δηλαδή από Εξεταστικές και Προανακριτικές, που αποτελούν προνόμιο της Βουλής.

Είναι σαφές ότι ουδείς πρόκειται να αφήσει το θέμα να πέσει κάτω, ειδικά από τη στιγμή που είναι τόσο πρόσφατες οι εξελίξεις και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η αντιπολίτευση βάζει στο κάδρο προσωπικά τον Μητσοτάκη καταλογίζοντας προσπάθειες συγκάλυψης, όπως προδιαγράφεται ότι θα γίνει και σήμερα.

Ανοιχτή υπόθεση

Ήδη μετά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου, η υπόθεση μένει ανοιχτή και πρόκειται να απασχολήσει άλλες δύο επιτροπές – την TRAN και τη LIBE – στις Βρυξέλλες.

Όμως και στην εσωτερική σκηνή εστάλη αναφορά από γονείς θυμάτων στα Τέμπη – μια 12σελιδη επιστολή των Μαρίας Καρυστιανού και Παύλου Ασλανίδη – με την οποία ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, το ελληνικό κοινοβούλιο να σεβαστεί «την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ενωσης που επιβάλλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 του Συντάγματος».

Και αυτό δεδομένου, όπως αναφέρεται, ότι «ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Η ασυλία

Πάνω σε αυτό, στα περί ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή, αναμένεται και σήμερα σκληρή κόντρα. Από χθες ο Βορίδης «κάρφωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είπε τίποτε ούτε για το άρθρο 86 ούτε για τη βουλευτική ασυλία το 2019, όταν είχε στα χέρια του τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Και η Κουμουνδούρου επέμεινε ότι το Μαξίμου δεν λέει ούτε κουβέντα για το εάν η κυβερνητική πλειοψηφία θα συναινέσει στην πρόταση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού.

Πάντως ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κινηθούν διαδικασίες για Προανακριτική Επιτροπή. Αυτό που επιδιώκεται από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη είναι να προχωρήσει η διαδικασία μέσω της τακτικής δικαιοσύνης και να προκύψει άρση της βουλευτικής ασυλίας των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.

Συνολικά στην υπόθεση της αδιανόητης σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη η κυβέρνηση επιμένει στην αμυντική γραμμή ότι «η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της» και κυρίως ότι μόνο εκείνη μπορεί να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις. Χαρακτηριστικές οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε «μια σύνθετη, δύσκολη έρευνα σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα» που προχωράει, κατά την εκτίμησή του, σε ικανοποιητικούς χρόνους. «Περιμένουμε τις απαντήσεις. Θέλουμε φως χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά με νηφαλιότητα και αντικειμενικό τρόπο».

Πλήρης κάλυψη

Ταυτόχρονα στην υπόθεση των προεκλογικών newsletter προς Έλληνες του εξωτερικού, η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τρεις «εξόδους» (της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο, του Μιχάλη Σταυριανουδάκη από το υπουργείο Εσωτερικών και του Νίκου Θεοδωρόπουλου από τη γραμματεία της ΝΔ για τη Διασπορά), η κυβέρνηση προκρίνει τις… αντεπιθέσεις.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως «νίπτει τας χείρας της» διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το θέμα και έχει πλήρη κάλυψη από τα κεντρικά, αφού η γαλάζια «γραμμή» δεν αλλάζει και επικεντρώνεται στον ισχυρισμό – με τα λόγια του κυβερνητικού πορτ παρόλ – ότι «η αποστολή της λίστας από την συνεργάτιδα του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, του κ. Σταυριανουδάκη, στον κ. Θεοδωρόπουλο, έγινε μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023».

Την ώρα βέβαια που η κυβέρνηση ρίχνει όλες τις δυνάμεις της για να αποσυνδέει το θέμα από την πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, η δύσκολη θέση, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται, επιβαρύνεται από τις νομικές διαστάσεις της υπόθεσης. Τα κακά μαντάτα έρχονται… απέξω, αφού προδιαγράφεται κύμα αγωγών κατά του ελληνικού Δημοσίου από οργισμένους απόδημους (κατά πληροφορίες από Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ κ.α.), οι οποίοι ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή των δεδομένων τους.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

randomness