Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΔΩΡΕΑΣ, το έτος 1898

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

 

Αριθμός 46
Συνεδρίασις Ι.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον του Δήμου Λαμιέων συνελθόν εις Συνεδρίασιν τακτικήν εις την συνήθη των Συνεδριάσεων αυτού αίθουσαν σήμερον την εικοστήν δευτέραν του μηνός Ιανουαρίου του 1898  έτους, παρόντων των Δημοτικών Συμβούλων Ιωάννου Πεζά, Προεδρεύοντος, Σ. Ζαρμποθρή, Αλεξ. Καζούλη, Ι. Κρανάκη, Φώτη Τζώσγου, Ευθ. Στεργιοπούλου, Στυλ. Αναστασίου, Ι.Ν.Λάμπρου, Ιωαν. Γραμματίκα, Ν. Παπαδογώργου, Σ.Καρατζαβέλου, Κηλαηδώνη και του Δημάρχου Λαμιέων κ. Αρισρτείδου Σκληβανιώτου. 

Λαβόν υπ’ πόψει την από 15ης Νοεμβρίου π. έτους 1897 δήλωσιν του Συμπολίτου κ. Οδυσσέως Πάνου δηλούντος ότι διαθέτει προς ανέγερσιν  Ν ο σ ο κ ο μ ε ί ο υ του Δήμου εν τη πόλει Λαμίας Δ ω ρ ε ά ν εκ τριάκοντα χιλιάδων Δραχμών και ακούσαν μετά προσοχής του κ Δημάρχου εισηγησομένου κατά την υποβολήν της δηλώσεως της Δωρεάς ταύτης ότι μετά την δημοσιευθήσαν Διαθήκην του αειμνήστου Συνδημότου του Κων. Παπαθ. Ελασώνα το αγαθοεργόν τούτο ίδρυμα θέλει αναγερθή και συντηρήται διά του προς τον Δήμον Λαμιέων  και επί τω σκοπώ  τούτω ρητώς και ωρισμένως εγκαταλειφθέντος μεγάλου Κληροδοτήματος υπό του ειρημένου Διαθέτου, ούτινος την ρητήν τελευταίαν θέλησιν υποχρεούται και οφείλει ο Δήμος πιστώς κατά γράμμα να εκτελέση και συνεπώς προτείναντος όπως το Συμβούλιον παμψηφεί και ομοφώνως αποδεχόμενον την ρηθείσαν Δωρεάν του κ. Οδυσσέως Πάνου εκφράση αυτώ τας ευχαριστίας  του δια τα ευγενή φιλόδημα και φιλοπόλιτα αυτού αισθήματα και τον παρακαλέση ίνα τον φιλάνθρωπον τούτον σκοπόν του πραγματοποιήση εις την ίδρυσιν άλλου χρησίμου  επίσης εν τω τόπω τούτω ιδρύματος και μάλιστα Γ ε ω ρ γ ι κ ο ύ  Σ τ α θ μ ο ύ εκ του οποίου ου μόνον ο Δήμος Λαμιέων και η Επαρχία Φθιώτιδος ολόκληρος θέλει σπουδαίως και εις άσκρον ωφεληθή και τον ευγνωμονεί αιωνίως, αλλά και αυτοί οι κάτοικοι των όμόρων Επαρχειών Λοκρίδος και Παρνασίδος δύνανται κα καρπωθώσι των εκ ιδρύματος τούτου ωφελημάτων.- και  
Συνομολογούν την ορθότητα των σκέψεων του κ. Δημάρχου και την γνώμην αυτού ασπαζόμενον και συμμεριζόμενον

Α π ο φ α ί ν ε τ α ι     Π α μ ψ η φ ε ί

Αποδέχεται ομοφώνως την εν λόγω Δωρεάν του Συμπολίτου και Συνδημότου του κ. Οδυσσέως Πάνου, εκφράζει αυτώ τας ευχαριστίας εαυτού και των συνδημοτών του δια τα φιλάνθρωπα, φιλόδημα και φιλοπόλιδα αισθήματά του και εύχεται  και κατά τούτο την πρότασιν του κ. Δημάρχου ασπαζόμενον και συμμεριζόμενον, ίνα την ευγενή ταύτην πρότασίν του πραγματοποίση εις την Σύστασιν ετέρου χρησίμου ωσαύτως εν τω τόπω τούτω ιδρύματος αγοράζων 200 στρέμματα γης εκ των τω Δήμω Λαμιέων κειμένων και καταλλήλων προς τούτο θεωρουμένων γαιών και παραχωρών ταύτας τη Κυβερνήσει προς Σύστασιν Γ ε ω ρ γ ι κ ο ύ  εν των Δήμω τούτω Σ τ α θ μ ο ύ, ούτινος τόσον μεγάλην, προφανή και απαραίτητον έχει ο τόπος ανάγκην. 

Εντέλλεται δε τω κ. Δημάρχω ίνα αντίγραφον του παρόντος διαβιβάση προς τον κ. Οδυσσέαν Πάνου, παρακαλούμενον όπως συμμεριζόμενος και αυτός τας εν τω ζητίματι τούτω διατυπουμένας σκέψεις διαθέση των ειρημένων εκ τριάκοντα χιλιάδων Δραχμών Δωρεάν του υπέρ της συστάσεως του Γ ε ω ρ γ ι κ ο ύ  τούτου Σ τ α θ μ ο ύ, όστις τω όντι θέλει αποβή πλέον ή εφάμιλλος της αγαθής αυτού αρχικής προθέσεως και τον οποίον ο Δήμαρχος και το Δημοτικόν Συμβούλιον μεθ’ ολοκλήρου του Δήμου και της άλλης όλης Επαρχίας εύχεται να ίδη εν τάχει συντελούμενον και τόπω Κ ο ι ν ο φ ε λ ώ ς λειτουργούντα προς Αιωνίαν Μνήμην του Ε υ ε ρ γ έ τ ο υ και ωφέλειαν των κατοίκων της Φθιώτιδος.

  Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία
τη 22α Ιανουαρίου 1898.

Ο προεδρεύων              Τα Μέλη.

(Αποφάσεις του Δήμου Λαμιέων
στα ΓΑΚ  Φθιώτιδος)

Σημειώσεις: Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποδέχθηκε τη Δωρεά του Οδυσσέα Πάνου, επειδή εκείνη την εποχή  υπήρχε το Ελασσώνειο Πολιτικό Νοσοκομείο, το οποίο ανήκε στον Κων. Παπαθανασίου Ελασσώνα, ο οποίος με την υπ’ αριθμ. 1379 της 21ης Φεβρουαρίου1895 Δημόσια Διαθήκη του διέταξε, «άπασα η υπόλοιπη περιουσία  (του) να περιέρχεται εις το ενταύθα ανεγερθησόμενον Νοσοκομείον» το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1938, το δε 1939 υπήρξε η συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων, «Ελασσώνειον Πολιτικόν Νοσοκομείον» και το « Γενικόν Νοσοκομείον Λαμίας», το δε Ελασσώνειον Κληροδότημα περιήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.- Δημήτριος Θ. Νάτσιος, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ, 1938-2007».

Ο Οδυσσέας Πάνου διέθεσε το ποσό αυτό στη δημιουργία του «Πάνειου Θεάτρου» που ανηγέρθηκε εκεί που σήμερα είναι η Δημοτική Θερινή Σκηνή, και το οποίο διακρίνεται δεξιά από το 6ο  Γυμνάσιο, και είναι ημιτελές.

 

 

 

    

 

randomness