Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Θ. Θεοχαρόπουλος: "Αυταπάτη της κυβέρνησης η διασύνδεση της οικονομίας με το προσφυγικό"

«Κάθε διασύνδεση του προσφυγικού με τα ζητήματα της οικονομίας και του δημοσίου χρέους είναι λανθασμένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσερχόμενος στην ημερίδα που οργάνωσε η ΔΗΜΑΡ, με θέμα το ερώτημα, εάν θα είναι το 2016, έτος σύγκλισης ή απόκλισης της οικονομίας από την Ε.Ε..

Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε ότι η εν λόγω διασύνδεση ήταν μια ακόμη αυταπάτη της κυβέρνησης και σημείωσε πως χρειάζεται να αλλάξει πολιτική η ΕΕ και η χώρα μας να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική εντός της ευρωζώνης.

«Οι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και σε αυτό το πλαίσιο εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες», είπε για την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ αναφερόμενος στην εκδήλωση, επεσήμανε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί γρήγορα η ισχυρή προοδευτική συμπαράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος: «Χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις, να υπάρξουν υπερβάσεις, ώστε να μην υπάρχουν μικροκομματικές περιχαρακώσεις και κομματικοί εγωισμοί. Γρήγορα πρέπει να δημιουργηθεί η μεγάλη παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να δώσουμε λύση στα προβλήματα της κοινωνίας. Πρέπει όλα τα κόμματα, οι κινήσεις και οι προσωπικότητες, να κινηθούμε άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Στην ημερίδα, ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΜΠ, Γιάννης Καλογήρου, υπογράμμισε ότι το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, σε συνδυασμό με την πολιτική αποδυνάμωση του ρόλου της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και τον ευρύτερο διεθνή χώρο, σε συνθήκες μέγιστης αβεβαιότητας, κατάρρευσης της εμπιστοσύνης και μειωμένης εσωτερικής ικανότητας διακυβέρνησης. Και πρότεινε κατεπειγόντως ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε συνδυασμό με μια ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμφωνία, για να λειτουργήσει η οικονομία και να κινητοποιηθεί η κοινωνία.

«Για ένα τέτοιο εγχείρημα μεγάλης εμβέλειας και εθνικής ανάγκης, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς, πρέπει να υπερβούν τον κατακερματισμό τους, να συνεννοηθούν προγραμματικά και να κινητοποιήσουν τους πολίτες σε κάτι σημαντικό που αξίζει τον κόπο και έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε.

Στη παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκος, μίλησε για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2015, λόγω των γνωστών τυχοδιωκτισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

«Χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια και μακάρι να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο δημοσιονομικό κενό, ενώ δεν διαθέτει σχέδιο υπέρβασης του μνημονίου», σημείωσε

Η πρώην ευρωβουλευτής Α. Ποδηματά τόνισε πώς «ουδείς μπορεί να απαντήσει εάν το 2016 θα είναι μια χρονιά σύγκλισης ή απόκλισης με την Ευρώπη. Πρώτα απ όλα γιατί η δική μας πορεία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το μύθο του Σίσυφου, κι έπειτα γιατί η δική μας αβεβαιότητα συνδυάζεται πια με την ευρύτερη γεωστρατηγική αβεβαιότητα».

Η κ. Ποδηματά ανέφερε ότι ενώ θα έπρεπε να έχουμε διδαχθεί από τα όσα μας συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη συζήτηση αλληλοεπίρριψης ευθυνών, αντί να κοιτάζουμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο να πλημμυρίσουμε πάλι πρώτοι εμείς, από μια νέα καταιγίδα..»

Ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης, επεσήμανε ότι « σήμερα, συγκομίζουμε τα αποτελέσματα των υστερήσεων αλλά κυρίως της εκτροπής των κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Εναλλακτική στην λογιστικοοικονομική και κομματοκρατική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, ακόμα και υπό τους όρους του 3ου μνημονίου. Εναλλακτική πολιτική υπερβατικού (και όχι προσαρμοστικού) εκσυγχρονισμού που θα στηρίζεται σε σαφή σχεδιασμό, με συνοχή και κοινή στόχευση των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής με την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των τραπεζών, για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη που εμείς θέλουμε» ανέφερε.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης, υποστήριξε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι δυσμενής και επιδεινώνεται. Σχετικά με το φορολογικό, ανέφερε πως πρέπει από τη μια να σταματήσει η κυβερνητική μανία εξαγγελίας υψηλών συντελεστών φορολογίας, κι από την άλλη πρέπει να εγκαταλειφθούν και τα ταξίματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μειώσεις. «Ας συμφωνηθεί ένα δεκαετές μορατόριουμ στη φορολογική νομοθεσία και όλη η μαχητικότητα να διοχετευθεί στο κυνήγι της σημερινής φοροδιαφυγής. Τόσο της μεγάλης όσο και της μικρής αλλά εκτεταμένης», είπε. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Χατζησωκράτης σχολίασε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, κακώς στη συγκεκριμένη συγκυρία, μια και δεν υποχρεούταν από τα προαπαιτούμενα για την Πέμπτη αξιολόγηση, έφερε μια τόσο δομική παρέμβαση στο ασφαλιστικό, χωρίς να διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης».

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων