Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βουλή: Κυρώθηκε η Συμφωνία Αεροπορικών Υπηρεσιών Ελλάδας-Μογγολίας - Αντιπαράθεση για τα Τέμπη

Με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Μογγολίας.

Η αρμόδια υφυπουργός, Χριστίνα Αλεξοπούλου, έκανε λόγο για μια διεθνή Συμφωνία, η οποία αναμένεται να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στο αναπτυξιακό μας σχέδιο και στην εθνική μας οικονομία, καθιστά δυνατή την απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών και θα προωθήσει το τουριστικό μας προϊόν σε αγορές που μέχρι τώρα δεν είχαμε παρουσία και θα συμβάλει στην ανάδειξη νέων ευκαιριών για καταναλωτές και επιχειρήσεις του κλάδου μας. Επισήμανε, επιπλέον, ότι η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο κρατών θα βοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς και στον περαιτέρω υγιή ανταγωνισμό και προσέθεσε πως η κυβέρνηση σήμερα κάνει και το τελευταίο και απαραίτητο βήμα για την κάλυψη αυτού του νομοθετικού κενού και ενθαρρύνει τη συνεργασία των εθνικών φορέων με διεθνείς αρχές.

 Με βάση την Συμφωνία, κάθε ένα από τα δύο συμβαλλόμενα κράτη αποκτά ή παραχωρεί στο άλλο: Πρώτον, το δικαίωμα υπερπτήσεως του εδάφους του χωρίς προσγείωση, δεύτερον, το δικαίωμα ενδιάμεσης στάσης στο έδαφός του για μη εμπορικούς σκοπούς και τρίτον, το δικαίωμα εκτέλεσης τακτικών και έκτακτων υπηρεσιών αεροπορικής μεταφοράς επιβατών.

Δεδομένου ότι οι εισηγητές των κομμάτων αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στο θέμα της ασφάλειας των αερομεταφορών η κα Αλεξοπούλου τόνισε ότι η Συμφωνία αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος των διατάξεων της σε θέματα ασφάλειας. Έτσι, κάθε αεροσκάφος προερχόμενο από τη Μογγολία και ενόσω βρίσκεται στην επικράτεια της χώρας μας, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επιθεώρησης από τις ελληνικές αρχές, με έλεγχο των εγγράφων του, αλλά και του πληρώματος. Συμφωνείται, επίσης, ότι τα συμβαλλόμενα κράτη θα ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις για την αεροπορική ασφάλεια, οι οποίες έχουν κυρωθεί από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Το σημαντικότερο - όπως είπε η αρμόδια υφυπουργός - είναι ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τη Μογγολία όπως εφαρμόζονται οι διατάξεις για την αεροπορική ασφάλεια, σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει στην κάθε χώρα, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνει και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα απλά λόγια, όσοι ταξιδιώτες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές εταιρείες της Μογγολίας θα γνωρίζουν ότι απολαμβάνουν τις συνθήκες υψηλής ασφάλειας που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Περαιτέρω και σχετικώς με τα ζητήματα ασφαλείας, ανέφερε την πρόσφατη από το Δεκέμβριο του 2023 επιθεώρηση της ΑΠΑ από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας στους τομείς των αεροδρομίων, της αεροναυτιλίας και των πτητικών προτύπων, η οποία ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε πρόσφατα και ο κύριος Υπουργός, ο κ. Σταϊκούρας, αύξησε τα επίπεδα αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων από το 69,1% στο 74,9%, όταν παγκοσμίως ο μέσος όρος βρίσκεται στο 69,3%.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Νίκη ενώ η Ελληνική Λϋση τοποθετήθηκε με το παρών. Ο Χρήστος Κατσώτης εκ μέρους του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε μεν ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με τις διακρατικές συμφωνίες, ωστόσο ανέφερε ότι τηρεί αρνητική επειδή και αυτή η συμφωνία αφορά τα κέρδη και δεν έχει να κάνει με την αναγκαιότητα ανάπτυξης φιλικών σχέσεων και επικοινωνίας λαών μεταξύ τους. Εκ μέρους της Νίκης, ο Βρεττός είπε ότι η κυβέρνηση με τις συνεργασίες επιλέγει τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

 

Αντιπαράθεση για τα Τέμπη

Κατά την συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων σημειώθηκε αντιπαράθεση για την τραγωδία στα Τέμπη με τον Θάνο Πλεύρη από την ΝΔ, να αναφέρει ότι το πόρισμα της Εξεταστικής θα αποδεικνύει την προσπάθεια που έγινε προκειμένου να διερευνηθούν στο σύνολό τους τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, να αναδειχθούν διαχρονικά οι παθογένειες και προφανώς να υπάρξει και πολιτική εκτίμηση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης και τον Μιχάλη Κατρίνη (ΠΑΣΟΚ) και τον Νάσο Ηλιόπουλο (Νέα Αριστερά) να κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την πλειοψηφία.

‘'Οι 57 οικογένειες αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναζητούν την αλήθεια και τη απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών'' είπε ο κ. Κατρίνης και προσέθεσε ότι ‘'η κυβέρνηση, όπως σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν ευθύνες για την ίδια, υιοθετεί την τακτική της συγκάλυψης με κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο". Ισχυρίστηκε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής συστήθηκε όχι για να μάθουμε την αλήθεια, αλλά για να απλώσει ένα πέπλο συγκάλυψης των ευθυνών που υπάρχουν για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, είπε ότι ένα χρόνο μετά τα Τέμπη χωρίς καμία ντροπή η πλειοψηφία συνεχίζει να λέει ψέματα ενώ ρώτησε γιατί δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες. " Ό,τι και να κάνετε, τίποτα δεν θα σας ξεπλύνει. Με τον τρόπο που το χειριστήκατε αυτό -το οποίο ήταν πολιτική ευθύνη πρώτα απ' όλα της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών- το κάνατε συλλογική ντροπή και συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησής σας και να ξέρετε ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί, κανείς και καμία δεν θα ξεχάσει", είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τον λόγο για να απαντήσει έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αναφέρθηκε πρώτα στις οικογένειες των θυμάτων για να πεί ότι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν -και πρέπει να το κάνουν- και τόνισε ότι πρώτος εκείνος έχει πει ότι είναι και απολύτως λογικό οι οικογένειες να είναι καχύποπτες και να θέλουνε και στο κομμάτι της Δικαιοσύνης και στο κομμάτι της πολιτικής διερεύνησης να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό.

Απευθύνθηκε, ωστόσο, προς τα έδρανα της Αντιπολίτευσης λέγοντας πως όμως, το δικαίωμα δεν θα το δώσω στην αντιπολίτευση, "η οποία πάει να καπηλευτεί σε μεγάλο βαθμό μια τραγωδία ανθρώπων". Ανέφερε ότι για την τραγωδία διεξάγεται η δικαστική διερεύνηση με την δικαιοσύνη προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα σε μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς όπως παραδέχονται και οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπάρχουν θέματα που σχετίζονται και με πραγματογνωμοσύνες και με ειδικές διαδικασίες που πρέπει να λάβουν χώρα, αλλά και με αρκετούς κατηγορουμένους που σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Επίσης, ο κ. Πλεύρης ανάφερε ότι διεξάγεται και πολιτική διερεύνηση, με την ΝΔ να έχει ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτάθηκε από την αντιπολίτευση, με αλλαγή στο Σύνταγμα που η ίδια αυτή η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει. Προσέθεσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή που εξέτασε τριάντα επτά μάρτυρες, ο Κώστας Καραμανλής επί οκτώμισι ώρες έδωσε απαντήσεις στην Επιτροπή, όπως και το σύνολο των διοικήσεων και κατηγορούμενοι στην υπόθεση και το σύνολο των πολιτικών προσώπων που σχετίζονταν με τη διαχείριση των θεμάτων των μεταφορών από τότε που όρισε και η ίδια Εξεταστική Επιτροπή ότι πρέπει να γίνει έρευνα.

"Συνεπώς, μάρτυρες κλήθηκαν. Παρόλο που από αυτούς τους τριάντα επτά, οι περισσότεροι ήταν μάρτυρες που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση, προφανώς έρχεται και λέει ότι θέλει και άλλους μάρτυρες" είπε ο κ. Πλεύρης, προσέθεσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή εξήντλησε τις δυνατότητες ελέγχου που υπήρχαν και κατέληξε επισημαίνοντας λέγοντας πως "Εδώ είμαστε για να κριθούν τα πορίσματα".

"Διότι για πρώτη φορά στα χρονικά βλέπω να κρίνεται μία Εξεταστική Επιτροπή, να απαξιώνεται ένα έργο το οποίο έχει γίνει από την αντιπολίτευση, να αποχωρεί η αντιπολίτευση" είπε και διερωτήθηκε αν η Αντιπολίτευση θα καταθέσει πορισματικές θέσεις.

"Γιατί και ο ελληνικός λαός και το σύνολο των κομμάτων και πρωτίστως οι συγγενείς, είναι αυτοί που θα κρίνουν με τον πιο αυστηρό τρόπο το πόρισμα το οποίο θα υπάρξει. Και θα δείτε με το πόρισμα, αν από όλη αυτήν τη διαδικασία η πλειοψηφία αυτή πραγματικά θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση στο σύνολό της και ποιοι ενδεχομένως προσπαθούνε από αυτήν την τραγωδία να έχουνε μικροκομματικά οφέλη" είπε ο κ. Πλεύρης. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ένα πόρισμα το οποίο και οι συγγενείς που θα το διαβάσουν θα δουν ότι η προσπάθεια έγινε προκειμένου να διερευνηθούν στο σύνολο τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία, καθώς επίσης να αναδειχθούν και οι παθογένειες που υπήρξαν -και σε διαχρονικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τελικής διακυβέρνησης- και προφανώς, να υπάρξει και πολιτική εκτίμηση και ανάληψη πολιτικής ευθύνης για όλο αυτό το σκέλος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

    

 

randomness