Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκλογές στο Μεξικό: Άνδρας πέταξε κομμένο κεφάλι σε εκλογικό τμήμα - Πέντε νεκροί

Οι βουλευτικές και τοπικές εκλογές στο Μεξικό διεξάγονται σε κλίμα βίας, αφού έχουν δολοφονηθεί περίπου εκατό πολιτικοί απ' την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας.

Πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα στη νότια μεξικανική πολιτεία Τσιάπας, όπου συμμετείχαν στην οργάνωση των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε η εισαγγελία της πολιτείας.

Κάτοικοι πρόσφεραν φροντίδες στον τραυματία και τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο για να τον πάνε σε ιατρικό κέντρο, όμως καθ’ οδόν έπεσαν σε ενέδρα.

 

Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εισαγγελία.

Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να βρεθούν οι δράστες.

Οι βουλευτικές και τοπικές εκλογές στο Μεξικό διεξάγονται σε κλίμα βίας: έχουν δολοφονηθεί περίπου εκατό πολιτικοί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία. Οι 36 εξ αυτών διεκδικούσαν δημαρχίες ή θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Etellekt.

Η κυβέρνηση αποδίδει τους περισσότερους από τους φόνους αυτούς σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και προσπαθούν να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους.

Περίπου 95 εκατ. ψηφοφόροι καλούνταν χθες Κυριακή να ψηφίσουν στις εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα επρόκειτο να κλείσουν στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ενδιάμεσες εκλογές αυτές, στο μέσον της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θα αναδείξουν τα 500 μέλη της Κάτω Βουλής, 15 (από τους 32) κυβερνήτες και κάπου 20.000 τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων.

Άνδρας πέταξε κομμένο κεφάλι σε εκλογικό τμήμα

Ένας άνδρας πέταξε ένα κομμένο κεφάλι σε ένα εκλογικό τμήμα, στη συνοικία Τεράσας δελ Βάγιε της πόλης Τιχουάνα, στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, την ώρα που οι Μεξικανοί προσέρχονται στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια από τις πιο αιματηρές που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με την υπηρεσία συμβούλων ασφαλείας Etellekt, 91 πολιτικοί σκοτώθηκαν και οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,5%, στις 910 συνολικά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017-18.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ο άνδρες που πέταξε το κεφάλι προσπάθησε να φύγει τρέχοντας, αλλά δεν διευκρίνισαν αν συνελήφθη. Σε μικρή απόσταση βρέθηκαν πλαστικές σακούλες που περιείχαν ανθρώπινα λείψανα και κομμένα χέρια.

Δεν είναι σαφές αν αυτό το βίαιο επεισόδιο σχετίζεται με τις εκλογές.

Περίπου 93,5 εκατομμύρια Μεξικανοί καλούνται σήμερα να ανανεώσουν τις 500 έδρες της Κάτω Βουλής, να εκλέξουν 15 κυβερνήτες και χιλιάδες τοπικούς αξιωματούχους.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα περισσότερα επεισόδια εκλογικής βίας αφορούν τις δημοτικές εκλογές, καθώς οι συμμορίες ασκούν πιέσεις για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, με την ελπίδα ότι θα αυξήσουν τον έλεγχό τους στη διακίνηση ναρκωτικών και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

randomness