Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπ. Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, έγραψε στο twitter: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε.»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, δήλωσε πως η χώρα του θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ετοιμάζει «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει "έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία", εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αυστρία: «Να σταματήσουμε την τρέλα στις αγορές ενέργειας», καλεί την ΕΕ ο καγκελάριος Νεχάμερ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Όλη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Όλαφ Σολτς και με τον Φιάλα.

Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ματέο Σαλβίνι: «Πρέπει να δράσουμε σαν την Γαλλία και να διαθέσουμε 30 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» - Νέα μέτρα ετοιμάζει ο Ντράγκι

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην συνεχή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. «Πρέπει να δράσουμε σαν την Γαλλία και να διαθέσουμε άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης της τιμής της ενέργειας», τόνισε ο Σαλβίνι.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι». «Χρειάζεται πολιτική ανακωχή. Οι λογαριασμοί του φωτός και του αερίου δεν έχουν ούτε αριστερή, ούτε δεξιά απόχρωση» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο γραμματέας της Λέγκα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι πρόκειται να λάβει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων, οικονομικά νοικοκυριών, τα οποία, όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει, συνολικά, μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και των πολιτών, ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Γερμανία: Ταχύτερα από το αναμενόμενο γεμίζουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου

Ταχύτερα από το αναμενόμενο εξελίσσεται η διαδικασία πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου, παρά τον μειωμένο όγκο που παραδίδει η Ρωσία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το επίπεδο πληρότητας έφθανε την Πέμπτη το 81,78%, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει φθάσει στο 82,2%. «Οι δεξαμενές γεμίζουν νωρίτερα από ό,τι είχε καθοριστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο περιοδικό, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του σημείωσε ότι ο στόχος του 85% έως τον Οκτώβριο θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως την 1η Νοεμβρίου, η πληρότητα θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 95%.

Η Gazprom ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 για συντήρηση από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Όταν ο αγωγός τεθεί και πάλι σε λειτουργία, θα παραδίδονται καθημερινά 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 20% των δυνατοτήτων του αγωγού.

Η Γερμανία πάντως έχει σήμερα τις μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με την ένωση παρόχων φυσικού αερίου Ines, η δυνατότητα αποθήκευσης φθάνει στο 1/4 της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι με 100% πληρότητα των δεξαμενών, η Γερμανία έχει επάρκεια για περίπου 2,5 χειμερινούς μήνες.

Η Γερμανία ετοιμάζεται για την εθνικοποίηση της Gazprom Germania

Η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε εταιρεία συμμετοχών η οποία θα αναλάβει την ενδεχόμενη εθνικοποίηση της Gazprom Germania, της θυγατρικής του ρωσικού γίγαντα του τομέα της ενέργειας στη Γερμανία, η οποία πρακτικά εγκαταλείφθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο εποπτικός φορέας του τομέα της ενέργειας στη Γερμανία είχε διαβεβαιώσει τον Απρίλιο πως θα διαχειρίζεται την εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εμπορία, την αποθήκευση και τη μεταφορά αερίου, προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Η εταιρεία συμμετοχών, με διακριτικό τίτλο Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG), θα είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις της εταιρείας, σημειώνει το ρεπορτάζ της Βελτ, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο.

Τη διεύθυνσή της θα αναλάβουν δύο δικηγόροι του γραφείου CMS Hasche Sigle, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Το δικηγορικό γραφείο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, επικαλούμενο τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά την τήρηση εμπιστευτικότητας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε ότι είναι ενήμερο για την ίδρυση της εταιρείας συμμετοχών, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για προληπτικό μέτρο ενόψει ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης της γερμανικής θυγατρικής της Γκαζπρόμ.

Πρόκειται για «εντελώς προληπτικό» σχήμα που προς το παρόν είναι απλώς άδειο «εταιρικό νομικό κέλυφος», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Βελτ Αμ Ζόνταγκ.

Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου

Αισθητή πτώση κατά 13% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Τη Δευτέρα οι τιμές υποχώρησαν στα 290 ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις της Γερμανίας ότι οι δεξαμενές έχουν γεμίσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 82%.

Συνεχίζεται η «παράνοια» με τη μεγαβατώρα

Έως και τα 871 ευρώ η μεγαβατώρα έφτασε την Κυριακή η χονδρική τιμή στο ρεύμα στην Ελλάδα, ακολουθώντας την εικόνα που είχαν Γερμανία και Γαλλία την περασμένη Παρασκευή και όλα δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο και μάλιστα άμεσα δεν είναι μακριά η ημέρα που το σενάριο που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε ως ακραίο, να φτάσει δηλαδή η τιμή στα 1.000 ευρώ, θα γίνει πραγματικότητα.

Τελική η χονδρική τιμή του ρεύματος για τη Δευτέρα έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, δηλαδή στα 697,25 ευρώ. Η νέα μεγάλη άνοδος της χονδρικής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί ουσιαστικά τη γενικότερη τάση που υπάρχει στην Ευρώπη λόγω της μεγάλης μείωσης των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία έχει εκτοξεύσει σε πάνω από τα 320 ευρώ την τιμή της μεγαβατώρας, και της ανακοίνωσης της Gazprom για τριήμερη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream.V

Η ζήτηση ρεύματος προβλέπεται να φθάσει στις 319 γιγαβατώρες και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από μονάδες φυσικού αερίου (45,9 %), ανανεώσιμες πηγές (19,8 %), λιγνίτες (16,3 %) και υδροηλεκτρικά (8,4 %).

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness