Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μεξικό: Άγαλμα ιθαγενούς γυναίκας θα αντικαταστήσει αυτό του Χριστόφορου Κολόμβου, σε κεντρική λεωφόρο

Το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου που κοσμούσε κεντρική λεωφόρο της Πόλης του Μεξικό θα μεταφερθεί σε ένα πάρκο, ενώ την θέση του στην λεωφόρο θα πάρει το γλυπτό μιας ιθαγενούς γυναίκας.

Το άγαλμα του Κολόμβου είχε ήδη αφαιρεθεί από τη βάση του πέρσι, ενόψει διαδηλώσεων που θα λάμβαναν χώρα στην περιοχή. Το τελευταίο διάστημα, αγάλματα του Κολόμβου σε διάφορα μέρη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αλλά και των ΗΠΑ, έχουν γίνει στόχος των διαδηλωτών που τα εκλαμβάνουν ως «σύμβολα καταπίεσης».

Σύμφωνα με την δήμαρχο της Πόλης του Μεξικό, Κλόντια Σίνμπαουμ, η μεταφορά του αγάλματος σε άλλο σημείο δεν έχει ως στόχο την «αποσιώπηση της ιστορίας», αλλά την απονομή «κοινωνικής δικαιοσύνης». Η δήμαρχος ανακοίνωσε την αλλαγή την περασμένη Κυριακή, οπότε και γιορτάστηκε στο Μεξικό η «Ημέρα της Ιθαγενούς Γυναίκας».

Η Σίνμπαουμ ανακοίνωσε ότι το άγαλμα του Κολόμβου δεν πρόκειται να κρυφτεί, αλλά και ότι οι πολιτισμοί που υπήρχαν στο Μεξικό πριν την έλευση των Ισπανών κατακτητών πρέπει να λάβουν αναγνώριση. Η δήμαρχος εξήγησε πως το άγαλμα που θα αντικαταστήσει αυτό του Κολόμβου θα αναπαριστά μια γυναίκα από τον πολιτισμό των Ολμέκων, έναν πολιτισμό που «άνθισε» στο Μεξικό ανάμεσα στο 1.200- 400 π.Χ.

Η βάση στην οποία στηριζόταν το άγαλμα του Κολόμβου στην λεωφόρο Ρεφόρμα της Πόλης του Μεξικό είναι κενή σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Στις 20 Οκτωβρίου του 2020, το άγαλμα είχε αφαιρεθεί για «λόγους συντήρησης», μόλις δύο μέρες πριν τις διαδηλώσεις ενάντια στην επέτειο της έλευσης του Κολόμβου στην Αμερική.

 

ΠΗΓΗ: BBC / eleftherostypos

 

 

 

    

randomness