Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΝΑΤΟ: Ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι αναλαμβάνει νέος ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι αναλαμβάνει ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ, με φόντο την ένταση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο διορισμός του Καβόλι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Καβόλι θα διαδεχθεί στη θέση αυτήν τον πτέραρχο Τοντ Ντ. Γουόλτερς. Η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του θα γίνει το καλοκαίρι στο Γενικό Επιτελείο (SHAPE) του ΝΑΤΟ στο Καστό, κοντά στη Μονς του Βελγίου.

Ο Κρίστοφερ Καβόλι, γιος ενός Αμερικανοϊταλού αξιωματικού, γεννήθηκε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου στο Βύρτσμπουργκ της τότε Δυτικής Γερμανίας και μεγάλωσε στις στρατιωτικές βάσεις όπου υπηρετούσε ο πατέρας του. Μιλάει ρωσικά και υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό από το 1987. Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Υπηρέτησε στον Πόλεμο του Κόλπου και το Αφγανιστάν. Ήταν επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, όταν ανέλαβε την κοινή διοίκηση Ευρώπης-Αφρικής.

Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ είναι πάντα Αμερικανός, ενώ ο γενικός γραμματέας του προέρχεται από ευρωπαϊκή χώρα. Πρώτος ανώτατος διοικητής ήταν, μέχρι το 1952, ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness