Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Πούτιν θέλει να "κλειδώσει" το Ντονμπάς, στους δρόμους της φυγής 260.000 στρατεύσιμοι

Η αγωνία και το ηθικό των στρατιωτών, όπως τα "έπιασε" ο φακός, την ώρα που συνεχίζεται η φυγή εφέδρων. Διχασμένη η ΕΕ στο ζήτημα υποδοχής των Ρώσων πολιτών.

Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε μια δύσκολη συνθήκη στα εσωτερικά της χώρας, η οποία είχε να εμφανιστεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μερική επιστράτευση ανακοινώθηκε λίγο πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία, και έρχεται ως μέσο επικυριαρχίας στο Ντονμπάς, όπου θα φτάσουν οι επιστρατευμένοι για να περιφρουρήσουν τις περιοχές που θέλει να προσαρτήσει η Ρωσία.

Πρακτικά, η ανακατάληψη περιοχών από την Ουκρανία στο Χάρκοβο, ανάγκασε τον Βλ. Πούτιν να αναζητήσει εφεδρείες, ανοίγοντας όμως ένα νέο "μέτωπο", στα εσωτερικά του.

Στον απόηχο της κίνησης αυτής, έχουν ακολουθήσει δραματικές ώρες στη Ρωσία, με αντιπολεμικές διαδηλώσεις, αλλά και χιλιάδες Ρώσους που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα.

Είναι δεδομένο πως μέχρι πρόσφατα, η πλειοψηφία της ρωσικής κοινωνίας στήριζε τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, παρακολουθώντας την από την τηλεόραση. Ο κίνδυνος όμως να εμπλακεί ενεργά μαζί της, έχει αλλάξει τις ισορροπίες. Σύμφωνα με τη Frontex, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, 66.000 Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους περισσότερους να φτάνουν στην Φινλανδία και την Εσθονία. Παράλληλα, πάνω από 100.000 Ρώσοι έχουν περάσει στο Καζακστάν από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την μερική κινητοποίηση εφέδρων.

Ο νόμος του Πούτιν προβλέπει δεκαετή κάθειρξη για τους λιποτάκτες, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως ενδεχομένως θα κλείσει εντελώς τα σύνορα, τα οποία ούτως ή άλλως επιτηρούνται αυστηρά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας μόνο 300.000 άτομα με προηγούμενη εμπειρία στη μάχη ή ανάλογη στρατιωτική εκπαίδευση καλούνται να πολεμήσουν, ωστόσο έχουν σημειωθεί και λάθη, με άτομα να επιλέγονται εκτός περιγραφής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι λιποτάκτες θα ξεπεράσουν τους επιστρατευμένους, με την Novaya Gazeta να ισχυρίζεται πως ήδη έχουν φύγει 260.000 άνθρωποι, αριθμός που αυξάνεται.

Τα παρακάτω καρέ πάντως, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί.

Φεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPA-EFEΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPA-EFEΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPAΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPAΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPAΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPAΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPAΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPAΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPAΦεύγοντας για το μέτωποΦεύγοντας για το μέτωπο  EPA

Διχασμένη η Ευρώπη

Σημειώνεται πως οι Ρώσοι που φεύγουν κατευθύνονται κυρίως προς τη Γεωργία, την Αρμενία και τη Φινλανδία, ενώ θετικό κλίμα υπάρχει απέναντί τους και από τη Γερμανία. Η τελευταία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που "απειλούνται με σοβαρή καταστολή", όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία", είπε η Νάνσι Φέζερ.

Ακολούθως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας ότι "προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους". "Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία", πρόσθεσε.

Αντίθετα η Τουρκία φαίνεται τώρα να θέλει να μειώσει την εισροή Ρώσων προσφύγων. Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ακύρωσε τα δρομολόγιά της προς τη Λευκορωσία και διάφορους προορισμούς στη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους. Από την επέμβαση στην Ουκρανία, η Τουρκία είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα διεθνή δρομολόγια για ταξιδιώτες από τη Ρωσία.

Ακόμη, τα κράτη της Βαλτικής έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό τα χερσαία σύνορά τους προς τη Ρωσία αφού αρνούνται την είσοδο σε Ρώσους τουρίστες από τα μέσα του μήνα.

Η φινλανδική συνοριακή αρχή πρότεινε εν τω μεταξύ την κατασκευή ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, αναφέροντας ανησυχίες για την ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό θα ήταν μια λύση για το πιο μακρινό μέλλον. Επί του παρόντος, μόνο όσοι έχουν διαβατήριο και βίζα Σένγκεν μπορούν να εισέλθουν νόμιμα στη Φινλανδία. Ωστόσο, οι αρχές καθιστούν σαφές ότι θα εξετάσουν αιτήσεις ασύλου από Ρώσους που δραπέτευσαν.

Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τουςΡώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους  AP

Την περασμένη Δευτέρα, οι πρεσβευτές της ΕΕ συζήτησαν το θέμα χωρίς να φτάσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Μία από τις προτάσεις ήταν να χορηγηθεί τουλάχιστον προσωρινή προστασία στους Ρώσους πρόσφυγες.

Η Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη και αναζητεί λύσεις.

Επίθεση σε υπό προσάρτηση περιοχές θα θεωρείται επίθεση κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε την Παρασκευή πως η Μόσχα θα θεωρήσει τις επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει, ως "επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας". Ακολούθησε η φιέστα του Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Οταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: "Θα απελευθερωθεί. Ολόκληρη η επαρχία του Ντονέτσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας".

Η Ρωσία διεκδικεί περίπου 109.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, ή περίπου το 18%, εκτός από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Εάν η Ρωσία μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή που ισχυρίζεται, ο Πούτιν θα έχει προσαρτήσει περίπου το 22% της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται ενδελεχής διεθνής έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι "η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης" στις διαρροές.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που "ενορχήστρωσε η Ρωσία" στην Ουκρανία.

"Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας", επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την "απόλυτη παρωδία" που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ζαχαρίας Πράπας Συντ/χος Εκπαιδευτικός   Με πρωτοβουλία του καθηγητή του 4ου Γυμνασίου Λαμίας κου Κοτρογιάννη Δημητρίου – υπεύθυνου σχετικού μαθήματος...