Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έχει κόμπλεξ με την Τουρκία

Δυναμιτίζει κι’ άλλο το κλίμα την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχωρώντας σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις λίγες μέρες πριν το νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών και στον απόηχο της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία.

Αυτή τη φορά, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τους Έλληνες «κομπλεξικούς», ενώ είπε πως εφόσον «δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού στην κρατική τηλεόραση:

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, ‘η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς’.

Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις».

Υπό αυτό το κλίμα, αναμένεται στις 6 Οκτωβρίου η συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία

«Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται»

Μια σκληρή ανακοίνωση ήταν η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Ειδικότερα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Συμφωνία με τη Γαλλία έχει ως εξής:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμώναπομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

H απάντηση της Αθήνας

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη... Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου.

ΠΗΓΗ:CNN

    

randomness