Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Δήλωση Ντίνου Τσαμαδιά για Πανεπιστήμιο Λαμίας και Δικαστικό Μέγαρο

Με αφορμή τη δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ντίνος Τσαμαδιάς, προέβη στην παρακάτω δήλωση για τα θέματα του οικοσυστήματος για το Πανεπιστήμιο Λαμίας και για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσαμαδιά:

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ανάγκη για Καθαρές Κουβέντες.

Με ενδιαφέρον διάβασα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον μου, άρχισε να επικαλύπτεται από απορία, όταν διάβασα από τα θέματα του καταλόγου τα επόμενα δύο.

  1. Οικοσύστημα για Πανεπιστήμιο στη Λαμία.
  2. Δικαστικό Μέγαρο στη Λαμία.

Επειδή έχω εργαστεί επί μακρόν για τα δύο αυτά θέματα, μαζί με άλλους συμπατριώτες, τα δε τελευταία χρόνια ως μέλος της ομάδας εργασίας του επί δυόμισι χρόνια Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και την τρέχουσα περίοδο επί ενάμισι χρόνια Υπουργού Οικονομικών κ Χρήστου Σταϊκούρα, θεωρώ ότι έχω ηθική υποχρέωση αλλά και καθήκον να μιλήσω επί αυτών.

 

1.Δεν θα σταθώ στην απώλεια της ευκαιρίας για σοβαρή επένδυση σε κτιριακή υποδομή για το Πανεπιστήμιο Στερεάς, στη Λαμία, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τα έτη 2007-08, γεγονός που θα οδηγούσε στη διατήρησή του Ιδρύματος.

Δεν μπορώ όμως να μην υπενθυμίσω το λάθος της μη παραλαβής έκτασης 120 στρεμμάτων στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ, που είχε χρηματοδοτήσει το 2014 (ανανέωση το 2015), ο κ. Σταϊκούρας από το αποθεματικό του κράτους, με το ποσό περίπου του 1 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι φορείς δεν την παρέλαβαν για να την αξιοποιήσουν. Αδιαφορία επέδειξαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαμιέων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με επικεφαλής τον κ Μπακογιάννη, μέλος της ομάδας του οποίου υπήρξε και είναι, κατά δήλωσή του, ο κ Σπανός.

Αλήθεια γιατί δεν το έπραξαν;

Θα είχε ενδιαφέρον να δοθεί, κάποτε, μια εξήγηση.

Στην παρούσα φάση, εδώ και 14 μήνες με πρωτοβουλίες του κ. Σταϊκούρα, εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, ολοκληρώνονται οι αναγκαίες διαδικασίας για την έναρξη κατασκευής κτιριακών υποδομών, με διαδικασία ΣΔΙΤ, για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σε έκταση 60 στρεμμάτων, δίπλα στην υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του πρώην ΤΕΙ.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η επανα-διεκδίκηση των 120 στρεμμάτων στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ, για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, καθώς και την κατασκευή κτιριακών υποδομών για πειραματικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

2. Η κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία, αντίστοιχου της αποστολής και του ρόλου της, έχει πολυετή ιστορία. Την περίοδο 2006-08 σχεδιάστηκε και άρχισε η κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου περίπου 7.500 τμ, επί εκτάσεως 10 στρεμμάτων. Ο εντοπισμός αρχαίων ευρημάτων και πολεμικού υλικού καθυστέρησε τις εργασίες. Στη συνέχεια λόγω της ένταξης στο καθεστώς των μνημονίων δεν υπήρξε προώθηση του θέματος, με συνέπεια η έκταση της γης να επανέλθει στα Υπουργεία.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο κ. Σταϊκούρας συντόνισε τα αρμόδια Υπουργεία (Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υποδομών, κλπ). Εξασφαλίστηκαν 15 στρέμματα γης και έγινε μελέτη κατασκευής του Μεγάρου. Η κεντρική κυβέρνηση προχωρεί συντεταγμένα και κατά τους νόμους τις διαδικασίες με ΣΔΙΤ.

Κλείνοντας, σημειώνω ότι η περιοχή μας έχει υποστεί τις συνέπειες από ασυνείδητα ή συνειδητά, σκόπιμα μπερδεμένες πρωτοβουλίες, θολά νερά και τορπιλισμούς πρωτοβουλιών.

Τέτοιες συνθήκες και πρακτικές, πρέπει να εξοστρακίζονται αμέσως.

Γι αυτό λοιπόν, ερωτώ, με απλά και καθαρά λόγια:

Ως προς τα δύο αυτά σημαντικά έργα, τι εννοείτε κ Σπανέ;

Θα διαφοροποιηθείτε από τους στόχους της κεντρικής κυβέρνησης και τις δρομολογημένες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων;

Θα υλοποιήσετε άλλους σχεδιασμούς;

 

Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς

Ομοτ. Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρ. Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας

 

 

 

randomness