Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Νηστεία!!!

Α΄ Ιστορία: Η νηστεία είναι θεσμός!!! Θεσμός πανάρχαιος και παγκόσμιος!!! Απαντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Εφαρμόζεται σε τακτές ημερομηνίες και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όποιοι τον αρνούνται, βλάπτουν τον εαυτό τους.
Σημ. Ο Χριστιανισμός τον βρήκε. Αυτός τον διεύρυνε και τον έκανε και στάδιο άθλησης της αρετής!!! Νήστεψε και ο Ιησούς Χριστός στην έρημο της Ιουδαίας 40 ημέρες και 40 νύχτες. Οι χριστιανοί νηστεύουν και σε τακτές ημερομηνίες και σε τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, στις 5 Ιανουαρίου, στη Μ. Τεσσαρακοστή, 40 ημέρες, όσες νήστεψε και ο Ιησούς Χριστός, και - αυστηρά - τη Μ. Εβδομάδα, 10 ημέρες πριν από την εορτή των Αγίων Αποστόλων, το 15Αύγουστο, στις 29 Αυγούστου - αυστηρά - στις 14 Σεπτεμβρίου και 40 ημέρες πριν απ’  τα Χριστούγεννα. Επίσης. Υποχρεωτικά πριν απ’  την Θεία Κοινωνία!!!
Εξαίρεση. Της νηστείας εξαιρούνται: οι έγκυες γυναίκες, οι λεχώνες, τα μικρά παιδιά, οι ασθενείς, οι πολύ γέροντες και οι οδοιπόροι. Φράση: «Ασθενείς και οδοιπόροι αμαρτίαν ουκ έχουσι».
Β΄ Έννοια. Η νηστεία έχει δύο πτυχές, δύο παραμέτρους α) Την ασιτία: Την εκούσια αποχή από όλα τα είδη των εδεσμάτων. Η ασιτία χρησιμοποιείται και ως όπλο! Άτομα ή ομάδες ατόμων, για να πιέσουν την Κυβέρνηση ή τους εργοδότες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους ή τη λύση των προβλημάτων τους, κηρύσσουν απεργία πείνας. Γίνονται άσιτοι και άποτοι!
Β) Την εκούσια αποχή από ορισμένα μόνο εδέσματα π.χ. απ’  το κρέας ζώων και πτηνών, τα γεννήματα και τα παράγωγά τους, όπως, τα αβγά, το γάλα, το τυρί, το ελαιόλαδο κ.ά. Το ημερολόγιο αναφέρει πότε γίνεται κατάλυση ιχθύος! Πότε δηλ. επιτρέπεται η βρώση ψαριού.
Γ΄ Σκοπός. Σκοπός της νηστείας είναι η άσκηση του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος. Η νηστεία ωφελεί τριπλά το νηστευτή και τη νηστεύτρια. Αθλεί και γυμνάζει το σώμα, την ψυχή, το πνεύμα!!! Εξυγιαίνει τον οργανισμό. Τον αποτοξινώνει. Διασπά τις τοξίνες του και τις καθιστά λιγότερο τοξικές και τις αποβάλλει ευκολότερα. Αθλεί και γυμνάζει την ψυχή, την ευαισθητοποιεί. Ημερώνει το χαρακτήρα!!! Ισχυροποιεί το ήθος!!! Αθλεί και γυμνάζει το πνεύμα!!! Δίνει σωματική, ψυχική, ηθική και πνευματική ευεξία!!! Δίνει τα 4 στοιχεία, τα 4 χαρακτηριστικά της υγείας!!! Η πεμπτουσία της νηστείας είναι η αυτοκυριαρχία!!! Είναι η εγκράτεια!!!
Σχόλιο 1ο: Η εγκράτεια είναι νίκη του εαυτού μας. Νίκη των πειρασμών.
Σχόλιο 2ο: Το νικάν εαυτόν, πασών νικών μεγίστη!!! Και κάλλιστη!!! ΠΛΑΤΩΝ.
Σχόλιο 3ο: Ο Μ. Αλέξανδρος, ο Μ. Στρατηλάτης, ο εκπολιτιστής των λαών της Ασίας έλεγε: «Η νίκη της δυναστείας του εαυτού μας ισοδυναμεί με 1000 στρατιωτικές νίκες».
Σχόλιο 4ο: Ο Β. Φραγκλίνος είπε: «Αν είσαι εγκρατής και σώφρων, τότε είσαι υγιής!!!».
Σχόλιο 5ο: Αρχαία παροιμία λέει: «Ο πρώτος εχθρός σου είναι ο εαυτός σου».
Σχόλιο 6ο: Όποιος νίκησε τον εαυτό του, αυτός πέτυχε νίκη μεγίστη. ΑΝΤΡΕ ΜΩΡΟΥΑ.
Σχόλιο 7ο: Ολάκερη η αιωνόβια διαδικασία του πολιτισμού δεν είναι παρά μία πάλη επική του ανθρώπου κατά του εαυτού του. ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ. Απόφθεγμα πολυσήμαντο!!!
Σχόλιο 8ο: Εχθρός του εαυτού του γίνεται ο κοιλιόδουλος, ο πολυφαγάς, ο λαίμαργος!
Σχόλιο 9ο: Η παχυσαρκία κατά βάση οφείλεται στην πολυφαγία και στην πολυποσία.
Σχόλιο 10ο: Το πάχος δημιουργεί προβλήματα στην υγεία. Μικραίνει τη ζωή.
Σχόλιο 11ο: «Παν το πολύ - παν το αδιακρίτως και άνευ ορίων, το άνευ μέτρων - φύσει πολέμιον».
Σχόλιο 12ο: Η Ελλάδα έχει πολύ παχύσαρκο πληθυσμό και όλων των ηλικιών.
Σχόλιο 13ο: Έχουν ιδρυθεί και σύλλογοι παχύσαρκων. «Άκουσον», «Άκουσον».
Σχόλιο 14ο: Αυτοί τηρούν και εφαρμόζουν με απόλυτη πιστότητα το υλιστικό δόγμα, που λέει: «Ας φάμε! Ας πιούμε! Ας ευφρανθούμε! Διότι αύριο πεθαίνουμε!»
Σχόλιο 15ο: Ο χρυσός κανόνας είναι: «Τρώμε, για να ζούμε και όχι ζούμε για να τρώμε».
Σχόλιο 16ο: Άλλοι πεθαίνουν - σκάνε - από την πολυφαγία και την πολυποσία και άλλοι πεθαίνουν απ’  την ασιτία και την αποσία. Άσιτοι και άποτοι! Σχήμα οξύμωρο!
Σχόλιο 17ο: Η τροφή είναι συνυφασμένη με τη ζωή. Ικανοποιεί υλική ανάγκη, ανάγκη αδήριτη!!! Άλλο, όμως, το ένα και άλλο το άλλο. «Έτερον - εκάτερον».
Σχόλιο 18ο: Το: «άλλο» είναι η υπερβολή, η κατάχρηση, η ακρότητα, η «υπέρβαση των εσκαμμένων». Και το: «ένα» είναι η ανάγκη και η ικανοποίηση της ανάγκης!!!
Σχόλιο 19ο: «Ανάγκα και Θεοί πείθονται». «Ανάγκα ουδέ Θεοί μάχονται». «Δεινής ανάγκης ουδέν ισχυρότερον».
Σχολιο 20ο: Δεν τηρούν το θεσμό της νηστείας οι: άθεοι, οι άπιστοι, οι ανώριμοι, οι απαίδευτοι!
Σχόλιο 21ο: Δεν εφαρμόζουν το θεσμό της νηστείας οι: ακρατείς, οι ανίσχυροι, οι αδύναμοι!
Σχόλιο 22ο: Άνθρωποι αιωνόβιοι και υπεραιωνόβιοι γίνονται: οι θρήσκοι, οι πιστοί, οι εγκρατείς, οι αυτοκυρίαρχοι, οι νικητές των παθών, οι διορτατικοί, οι προορατικοί, οι οραματιστές!!!
Σχόλιο 23ο: «Ο, απάντων, σοφότατος» Σωκράτης έλεγε: «Τα δόντια γίνονται ο τάφος των ανθρώπων».
Σχόλιο 24ο: Η εργασία μας δίνει τα χρεώδη, τα αναγκαία για τη ζωή!!! Η εγκράτεια μάς μαθαίνει την καλή διαχείριση. Μας μαθαίνει να τα μεταχειριζόμαστε - καλά - με μέτρο, με σύνεση». Ζ.Ζ. ΡΟΥΣΣΩ.
Σχόλιο 25ο: Η εγκράτεια βάζει ξύλα στη φωτιά, τρόφιμα στην αποθήκη, αλεύρι στ’  αμπάρι, λεφτά στο πορτοφόλι, υπόληψη στη χώρα, χαρά στο σπίτι, ρούχα στα παιδιά, δύναμη στο κορμί, ορθή κρίση στο νου και σωφροσύνη σ’  ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα. Β. Φραγκλίνος.
Σχόλιο ακροτελεύτιο!!! Η εγκράτεια ήταν λέξη άγνωστη σ’  όλους τους Έλληνας πολιτικούς μετά το 1974. Και γι’  αυτό η Ελλάδα έγινε χώρα κατοχής. Χώρα χωρίς τιμή και υπόληψη!

 

 

 

Του Δημήτρη Γ. Μπράνη
Σχολικού Συμβούλου - Νομικού

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness