Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα Παζάρια, ως εστία υπανάπτυξης!

Το Παζάρι, ανήκει στο ανατολίτικο παρελθόν. Οι σύγχρονες Πόλεις δεν χαρακτηρίζονται από εμπορικές δραστηριότητες τούρκικης και ανατολίτικης αισθητικής με τσαντίρια, λυόμενα και ζελατίνες. Ειδικά αν και τιμολογιακά δεν υπάρχει κέρδος για τον Καταναλωτή σε σχέση με την συντεταγμένη Εμπορική δραστηριότητα. Αν θέλουμε υπαίθριες αγορές, οφείλουμε να τις στήσουμε με κανόνες ευταξίας, καθαριότητος και καλού γούστου και όχι με κανόνες ζωοπανήγυρης του παρελθόντος. Τα παραδείγματα της Αυστρίας, της Ελβετίας και των Τρικάλων μπορούν να βοηθήσουν.
Η kitsch αισθητική των παζαριών είναι αρνητική και για την τουριστική και πολιτιστική φήμη της Πόλης. Επιπλέον, τα Παζάρια στέκονται ανταγωνιστικά έναντι της συντεταγμένης Εμπορικής δραστηριότητας μιας Πόλης και "εξάγουν" χρήματα και θέσεις εργασίας από τον φιλοξενούντα τόπο. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι αποτελούν εστία υποβάθμισης της αισθητικής, της καθαριότητας, της ευταξίας μιας Πόλης μετατρέποντάς την σε μια εικόνα από μια άλλη εποχή και από μια άλλη
 - ανατολίτικη - περιοχή. Και φυσικά, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα Παζάρια είναι υγειονομικές βόμβες και πριν την Covid-19 εποχή, με συνωστισμό και πλημμελείς συνθήκες καθαριότητας. Πολλώ δε μάλλον σήμερα, με την Πανδημία να θερίζει.
 

Παναγιώτης Ιακωβής

    

randomness