Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ Ή ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΜΑΣ (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Δύο χρόνια τώρα παραμένουμε αιχμάλωτοι της πανδημίας που εξακολουθεί να θερίζει ανθρώπινες ζωές χωρίς να κάνει διακρίσεις σε ηλικίες , τάξεις και επαγγέλματα . Γεμίζει τα νοσοκομεία με νοσούντες , εξαντλεί τις αντοχές του συστήματος υγείας και ταλαιπωρεί αφάνταστα την κοινωνία και την οικονομία . Η κυβέρνηση βιάστηκε να πανηγυρίσει το τέλος της πανδημίας για να προετοιμάσει το δικό της Success Story στην οικονομία και ενδεχομένως τον οδικό χάρτη για τις εκλογές , αλλά ο κορωνοιός δεν κάνει τέτοιες συμφωνίες με τους πολιτικούς ουτε καταλαβαίνει απο πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια . Σίγουρα η λύση δεν βρίσκεται σήμερα στα λοκντάουν . Μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής δεν αντέχει μια παρατεταμένη οικονομική υφεση και απανωτά σόκ γιατί η οικονομική ζημιά που θα υποστεί σε λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι ανεπανόρθωτη . Ηδη τα προβλήματα απο τα απανωτά λοκντάουν τα δύο προηγούμενα χρόνια εχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια . 

Απο την ωρα ομως που ηρθαν τα εμβόλια η  λύση ηταν  να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και να αποκτήσουμε ενα ισχυρό τείχος ανοσίας . Αυτός ηταν ο στόχος απο την πρώτη ημέρα ελευσης των εμβολίων με την κυβέρνηση την περασμένη ανοιξη να δηλώνει αισιόδοξη οτι αρχές καλοκαιριού θα εχει πετύχει ενα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης γύρω στο 70 με 75% .Δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να θρηνούμε εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες .  Εβαλε εξαρχής ψηλά τον πήχυ και οχι μόνο δεν κατάφερε να τον περάσει αλλά εκανε και το λάθος να κηρύξει το τέλος της πανδημίας . Στην πρώτη  φάση της πανδημίας και χωρίς να εχουμε στα χέρια μας το υπερόπλο της επιστήμης , τα εμβόλια , ''το βιβλίο των συγχαρητηρίων '' ηταν γεμάτο απο θετικά σχόλια και επαίνους για την ελληνική κυβέρνηση που είχε καταφέρει να τιθασεύσει την πανδημία με αποφασιστικά μέτρα και περιορισμούς και  εδειχνε να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ'ολες τις αλλες ευρωπαικές χώρες  σε κρούσματα και θανάτους . Αυτά το 2020 , γιατί το 2021 απο πρωταθλητές στην αντιμετώπιση της πανδημίας βρεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε ουραγοί . Δεν είναι τυχαίο οτι απο την ωρα που μπήκε μπροστά η επιχείρηση ''Ελευθερία'' , οι εμβολιασμοί εβαιναν συνεχώς μειούμενοι γιατί ο περισσότερος κόσμος πίστεψε οτι ξεμπερδέψαμε οριστικά με την πανδημία . Αντι οι κυβερνώντες   να παραδεχτούν το λάθος τους ,   να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν εγκαιρα στη λήψη δραστικών και αποφασιστικών μέτρων για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και την αμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας ,( η εκθεση Τσιόδρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ τους εκθέτει ανεπανόρθωτα ) , επικράτησε  ενας αδικαιολόγητος εφησυχασμός και μια ανεξήγητη χαλάρωση των μέτρων , δίνοντας χώρο στην πανδημία να αντεπιτεθεί ! 

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών  τους προηγούμενους μήνες και πριν αποφασίσουν με καθυστέρηση να πάρουν μέτρα , εκείνο που διαπιστώναμε ηταν  οτι βρίσκονταν  σε αναντιστοιχία με τις δηλώσεις των επιστημόνων που καθημερινά χτυπούσαν  ηχηρά καμπανάκια για την εξέλιξη της πανδημίας και ζητούσαν  επειγόντως μέτρα που εφταναν  μέχρι και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ολόκληρων επαγγελματικών ομάδων .  

Η απάντηση της κυβέρνησης στο ερώτημα γιατί  εχουμε τόσους πολλούς θανάτους  πάντα στερεότυπη : ''γιατί δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί ''. Πράγματι δεν προχωρούσαν  οι εμβολιασμοί γιατί υπάρχει εκεί εξω ενας κόσμος που εξακολουθεί να φοβάται περισσότερο τα εμβόλια απο τον κορωνοιό και γιατί υπάρχει και ενας κόσμος που αμφισβητεί τα πάντα . Την ιδια την επιστήμη και τα επιτευγματά της , δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση , το πολιτικό σύστημα συνολικά , τους θεσμούς της Πολιτείας , τις επίσημες αρχές του κράτους . Ζούμε τον θρίαμβο της ανορθολογικής σκέψης , εναν υπουλο εχθρό της δημοκρατίας που υποσκάπτει τα θεμέλια μιας συντεταγμένης Πολιτείας . Να τα δεχτούμε ολα αυτά . Αλλά το βασικό ερώτημα ηταν τι εκανε  το οργανωμένο κράτος με τους θεσμούς του για να αντιμετωπίσει αυτή την εφιαλτική κατάσταση . Σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραδίδεται στους διαταραγμένους και τους ψεκασμένους ; Αποτύχαμε ή είναι ιδέα μας ; Διότι μόνο για επιτυχία δεν μπορεί να μιλά κανένας βλέποντας να χάνουμε καθημερινά 100 συνανθρώπους μας . Μετρήσαμε 101 θανάτους την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 και  106 θανάτους την Τρίτη 18 Ιανουαρίου . Το πρόβλημα ομως για την κυβέρνηση δεν είναι οτι χάνουμε 100 ανθρώπους κάθε μέρα  και είμαστε πρώτοι σε θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη . Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι αυτοί που ρωτούν γιατί συμβαίνει αυτό που τυχαίνει να είναι και ενα ευρωπαικό παράδοξο  ! Πετύχαμε χωρίς τα εμβόλια , αποτύχαμε με τα εμβόλια ! 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                          Χρήστος                                                                                                                              Αλεξανδρής

                                                                                                   Δημοσιογράφος  

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness