Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ειδική συνεδρίαση για την ΠΕΛ ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραίσκος

Ειδική συνεδρίαση για την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας και τις προοπτικές αναπτυξής της μέσα απο το μάστερ πλάν , προανήγγειλε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος . Με το συγκεκριμένο Master Plan προσδιορίστηκαν, στον υφιστάμενο χώρο της ΠΕΛ, οι επιθυμητές χρήσεις γης, οι πρόσθετοι όροι δόμησης καθώς και οι περιορισμοί για τις νέες λειτουργίες. Το σχέδιο οπως εχει παρουσιαστεί απο τη Δημοτική Αρχή , αποσκοπεί ''στην επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΠΕΛ, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της, τη βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και την περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της''.

Στην έκταση του σχεδίου περιλαμβάνεται η ευρύτερη περιοχή από το στρατόπεδο Τσαλτάκη, που σχεδιάζεται η κατασκευή  του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και το Διοικητήριο της Περιφέρειας,  οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νοτίου τμήματος της πόλης, το «Χαλκιοπούλειο», το νέο κλειστό κολυμβητήριο και το στάδιο στην «Καμαρίτσα», καθώς και οι νέες εγκαταστάσεις του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Τα σχέδια του Δήμου προβλέπουν ο σημερινός περιφραγμένος χώρος εντός της έκθεσης να περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων χωρητικότητας 120-150 κλινών, φιλοξενία μεγάλων γεγονότων όπως το επικείμενο Ράλλυ Ακρόπολις, το κέντρο υποδοχής και διοίκησης της ΠΕΛ, συνεδριακό κέντρο, πάρκο πρασίνου, θεματικό πάρκο με προσομοιωτή, 3D και τεχνοπάρκο, υπαίθριους και υπόγειους χώρους στάθμευσης, αθλητικούς χώρους και διώροφο κέντρο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τη φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 82.000.000 ευρώ . 

Για να ανοίξει ωστόσο ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να ξεπεραστούν πάμπολλα νομικά και πολεοδομικά εμπόδια , ενω αβέβαιη είναι και η χρηματοδότηση του εργου . Κατ' αρχήν παραμένουν σε εκκρεμότητα ολα τα θέματα που αφορούν το περιουσιακό στοιχείο της Εκθεσης . Ουσιαστικά το περιουσιακό στοιχείο δεν έχει μεταβιβαστεί, θα πρέπει να εκκαθαριστεί και να τεθεί καθαρό προς αξιοποίηση.

Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα της επένδυσης εξέφρασε ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης σημειώνοντας οτι χάθηκε πολύτιμος χρόνος , διάστημα που θα μπορούσαμε να είχαμε εκμεταλευτεί για να περιέλθει το περιουσιακό στοιχείο της  ΠΕΛ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια .

 

 

 

Ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας , ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης ''Λαμία στο Κέντρο '' Παναγιώτης Στασινός , δεδομένου οπως είπε ,ότι αφενός υπάρχει το νομικό πλαίσιο της ΠΕΛ που δεν ενεργοποιείται (μεταβίβαση σε νέο νομικό πρόσωπο 60% Δήμος Λαμιέων, 20% Περιφέρεια Στερεάς και 20% ΕΒΕ) και αφετέρου η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης, που είναι ακόμη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και δεν έχει αξιολογηθεί από τεχνικοοικονομικής άποψης και βιωσιμότητας. 

 

    

randomness