Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φωνή αγανάκτησης απο ξενοδόχους των Λουτρών Υπάτης :''Κουραστήκαμε να ακούμε λόγια για τον ιαματικό τουρισμό ''

Με βήμα σημειωτόν ...προχωρά η Φθιώτιδας στην αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της περιοχής με αποτέλεσμα να παραμένει ουραγός στις προτιμήσεις των επισκεπτών και στο να κεντρίσει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον όλο το χρόνο . 


Την ωρα που αλλες περιοχές της Ελλάδας και της Περιφέρειας Στερεάς οπως για παράδειγμα η Αιδηψός στη Βόρεια Εύβοια αναπτύσσουν  όλες τις μορφές τουρισμού με σημαντικότερη αυτή του ιαματικού και οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση επιχειρούν αλματα  στην τουριστική αγορά της Ελλάδος , προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες , στη Φθιώτιδα ακούγονται μόνο χιλιοειπωμένα απο βουλευτές και αυτοδιοικητικούς για την ανάγκη αξιοποίησης του ιαματικού πλούτου της περιοχής .

Μπροστά στις ιδιες υποσχέσεις για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας βρέθηκαν και σήμερα οι ξενοδόχοι των Λουτρών Υπάτης και Καμένων Βούρλων στη συνάντηση  –συζήτηση που εγινε στο ξενοδοχείο ''Πριγκηπικόν '' με θέμα τις Ιαματικές   πηγές  και την αξιοποίηση τους για «Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας».  

Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν  οι Ενώσεις Ξενοδόχων Υπάτης και Καμένων  Βούρλων ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε διαδικτυακά και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς , Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης , ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Μπέτσιος και Μάνος Γέμελος και επιχειρηματίες ξενοδόχοι της περιοχής . 

 

Στη συνάντηση αναλύθηκαν απο τον πρόεδρο της Ενωσης Θερμαλιστών Ελλάδας κ. Ζήση Αγγελίδη και τον επιστημονικό συνεργάτη Δημήτρη Μακρυνίτσα τα πλεονεκτήματα του νέου νόμου για τον τουρισμό που ψηφίστηκε πέρυσι και αποσκοπεί  στην αντιμετώπιση των σύνθετων αναπτυξιακών προκλήσεων στον τομέα του τουρισμού μέσω της συνεργασίας οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών και αλληλοσυνδεόμενων τουριστικών δράσεων.
Οι βουλευτές με τις παρεμβάσεις τους στάθηκαν ιδιαίτερα στις δυνατότητες του νεου νομοσχεδίου , τονίζοντας την ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσα απο το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα του ιαματικού τουρισμού . Απο την πλευρά τους οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι δεν εκρυψαν την απογοητευσή τους για το γεγονός οτι τα τελευταία τριάντα χρόνια στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών ακούνε μόνο λόγια και δεν βλέπουν να γίνονται εργα . ''Κουραστήκαμε να ακούμε λόγια για τον πλούτο που διαθέτει η περιοχή μας αλλά στην πράξη δεν εχει γίνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις στα Λουτρά Υπάτης και τα Καμένα Βούρλα να εχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους'' είπε ο επιχειρηματίας -ξενοδόχος των Λουτρών Υπάτης Βάιος Ματσούκας , εκφράζοντας την αγανακτησή του για την αδιαφορία της Πολιτείας  . Ζήτησε  μάλιστα απο τους βουλευτές να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ και να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί . 
Οπως ανέφερε ο βουλευτής Θέμης Χειμάρας  τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης , το νομοθετικό πλαίσιο με την αναγνώριση της πολιτείας ότι υπάρχει ένα τουριστικό προϊόν που παραμένει αναξιοποίητο σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση του νομού είναι τα στοιχεία που προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της Φθιώτιδας . 
'' Η αλήθεια είναι οτι γίνονται συζητήσεις από το 2015 αλλά οι προτάσεις ωριμάζουν με πολύ αργό ρυθμό '' σημείωσε ο κ. Χειμάρας τονίζοντας οτι ευθύνες υπάρχουν στο κράτος αλλά και στην ελλειψη πολιτικής βούλησης σε επίπεδο περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης τόνισε οτι το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών , εξέφρασε ομως φόβους οτι με τους ρυθμούς που προχωρούν οι διαδικασίες αναγνώρισης των ιαματικών πηγών και οι διαγωνισμοί κινδυνεύει και αυτή η ευκαιρία να χαθεί .
 Στην ημερίδα τοποθετήθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος ο οποίος ανέδειξε την αδράνεια της Περιφερειακής Αρχής στα θέματα του Ιαματικού τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων , ενω κατέθεσε  συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και προγράμματος ΕΣΠΑ μέσω του ΠΔΕ  για έργα υποδομής.
 

Στις διατάξεις του νέου νόμου αναφέρθηκε στην διαδικτυακή της παρέμβαση η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη , η οποία αναγνώρισε οτι η περιοχή της Φθιώτιδας εχει καθυστερήσει στην προσπάθεια ανάδειξης των ιαματικών της πηγών και δήλωσε ανοιχτή σε μια συνάντηση με τους ξενοδόχους της περιοχής στο υπουργείο ή ακόμη και στο νομό προκειμένου να συζητηθούν ολα τα προβλήματα και να δρομολογηθούν αμεσες λύσεις  . 

Στην ημερίδα, εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων παρέστησαν ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπεσλεμές.
• Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αναφέρθηκε στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα των ιαματικών πηγών   με συγκεκριμένες θέσεις, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων οτι η  βελτίωση των ιαματικών εγκαταστάσεων με σύγχρονες υποδομές και ταυτόχρονα την αξιοποίηση των ιδιοτήτων των νερών των πηγών αλλά και η ένταξή τους σε ένα «πλέγμα» που συνδυάζει και άλλες δραστηριότητες, αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την ανάδειξή τους σε πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας. Από την άλλη, ανέφερε,  ο τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως, ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις κρατικές, περιφερειακές και τοπικές οικονομίες, ειδικότερα όταν αυτές εμφανίζουν σημεία κάμψης. Ιδιαίτερα, δε, ο ιαματικός τουρισμός, ή γενικότερα, ο τουρισμός υγείας, εξελίσσεται σήμερα σε μία από τις βασικότερες μορφές τουρισμού, με αποδεδειγμένη διαχρονική παρουσία και ζήτηση, παρά τις εκάστοτε συγκυριακές διακυμάνσεις. Ως Δήμος Λαμίας,επεσήμανε ο κ. Καραίσκος,  στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του Τουρισμού, με βάση τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.  Πρέπει να υπάρξει, είπε ο Δήμαρχος Λαμιέων, μία αγωνιστική αντιμετώπιση της αδράνειας του κεντρικού ελληνικού κράτους, να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαμιέων απαιτείται να γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα για την επίδραση των ιαματικών νερών της περιοχής μας ανάλογα με την σύσταση τους στον οργανισμό του ανθρώπου μέσα απο εναν  εθνικός και περιφερειακό σχεδιασμό περιοχών ολοκληρωμένης παροχής ιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης, με βάση την ιαματική ιατρική, που  να συνοδεύεται από συγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια και τεχνικοοικονομικές μελέτες''. 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

randomness