Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ημερίδα στο Περιβόλι Δομοκού με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Δάσους Μακρυρράχης: “Όχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων”

Ημερίδα με θέμα «Επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στην Υφάντειο αίθουσα του Κοινοτικού καταστήματος Περιβολίου Δομοκού. Ομιλητές ήταν ο Δικηγόρος Αθηνών, εξειδικευμένος σε ζητήματα περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου, Τρύφωνας Κόλλιας, η γεωπόνος εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Προστασία της Δυτικής Φθιώτιδας Αρχοντούλα Καλογερά, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους Λαμίας Πάρις Φούντας και ο Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ Χρήστος Κολοβός.

Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναγκαστικού ΣυνεταιρισμούΔάσους & Κοινής Χορτονομής Μακρυρράχης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτωντου Νομού Φθιώτιδας καθώς και κάτοικοι της Μακρυρράχης και των γύρω χωριών.

Στην έναρξη της ημερίδας ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιωάννης Ψαλλίδας αναφέρθηκε στην καταπάτηση των 1.313 στρεμμάτων συνιδιοκτησίας του χωριού Μακρυρράχη που επιχειρείται από τον Δήμο Δομοκού, προκειμένου να εγκατασταθούν Φωτοβολταϊκά σε απόσταση 150 μέτρων από το πρώτο σπίτι του χωριού για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν λεπτομερώς οι επιπτώσεις από την άναρχη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.





Όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές, μέσα σε λίγα χρόνια “φύτρωσαν” πάρα πολλές τέτοιες μονάδες χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες.

Αναφέρθηκε επίσης ότι μεγάλο μέρος των μονάδων έχει εγκατασταθεί σε κτήματα υψηλής παραγωγικότητας και υπάρχει σχεδιασμός να εγκατασταθούν ακόμη περισσότερα, με αποτέλεσμα να μην είμαστε αυτάρκεις σε ντόπια προϊόντα και να αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές σε υψηλότερες τιμές.

«Η γη υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί φυσικό πόρο και η κατ΄ εξαίρεση εγκατάσταση Φ/Μ σε αυτήν πρέπει να τηρεί ευλαβικά τονέλεγχο της μη υπέρβασης σε κάθε περιοχήτου 1%» τονίστηκε στην ημερίδα.

Σύμφωνα με τους ομιλητές «με την πληθώρα των Φ/Μ σε βοσκότοπους αυξάνεται η θερμοκρασία και απειλείται με εξαφάνιση η κτηνοτροφία, η άγρια ζωή και η βιοποικιλότητα της περιοχής μεαποτέλεσμα να ερημώνονται χωριά.

Οι Φ/Μ καθαρίζονται όχι μόνο με απλό νερό, αλλάμε χημικά που αφήνουν κατάλοιπα στοέδαφος που απορροφούνται και φτάνουνστον υδροφόρο ορίζοντα, που είναι ήδη επιβαρυμένος από τα φυτοφάρμακα και τα διάφορα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Επίσης η κλίση του βουνού, στο οποίο προτίθεται ο Δήμος Δομοκού να εγκαταστήσει Φ/Μ, οδηγεί τα όμβρια ύδατα στον τόπο που βρίσκονται τα αρτεσιανά του χωριού με τα οποία ποτίζονται τα καλλιεργήσιμα κτήματα του χωριού και το αρτεσιανό με το οποίο υδρεύεται το χωριό, με κίνδυνο να μηνυπάρχει στο μέλλον πόσιμο νερό για τους κατοίκους του χωριού».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διευκρινιστικές ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν απο τους εισηγητές καθώς και με τοποθετήσεις αρκετών προσκεκλημένων.

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...