Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανέβηκαν οι τόνοι για τη Μονάδα βιομηχανικών αποβλήτων στην Τανάγρα - Λογοδοσία με διακοπές και εντάσεις !

Με διακοπές και εντάσεις μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής με το θέμα της εγκατάστασης Μονάδας επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στην Τανάγρα να δεσπόζει στην ατζέντα της συζήτησης. Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το θέμα έγινε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής. Το θέμα έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η Στερεά να γίνει η χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων για όλη την επικράτεια.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ για την επένδυση αυτή έχει εκφραστεί αρνητικά το Περιφερειακό Συμβούλιο με την προσφυγή του, ο Δήμος Τανάγρας που είναι και αυτός κατά της επένδυσης, στρέφεται ουσιαστικά κατά της Περιφέρειας, ζητώντας απο το ανώτατο δικαστήριο την ακύρωση της θετικής γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην υπόθεση της χωροθέτησης της μονάδας για τα επικίνδυνα απόβλητα εμφανίζεται το περιφερειακό συμβούλιο με την ομόφωνη απόφασή του να συμφωνεί με το Δήμο Τανάγρας και να διαφωνεί με την γνωμοδότηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας.

 


Το γόρδιο δεσμό που έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους κόλπους της αυτοδιοίκησης, χωρίς επί της ουσίας να αποσαφηνίζεται τι ακριβώς υπερασπίζεται η Περιφέρεια, επιχείρησε να λύσει στη χθεσινή συνεδρίαση ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

«Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως ανώτατο συλλογικό όργανο κατισχύει έναντι όλων των άλλων αποφάσεων και των γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας ότι το τελικό αποφασιστικό όργανο είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η προσφυγή του Δήμου Τανάγρας πρέπει να απορριφθεί όχι γιατί δεν εχει σωστούς ισχυρισμούς και επιχειρήματα, όσον αφορά την συγκεκριμένη επένδυση, αλλά γιατί ουσιαστικά αφενός προσβάλλεται μια μη εκτελεστή πράξη μιας εισήγησης της υπηρεσίας που δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και αφετέρου γιατί η Περιφέρεια συμφωνεί με το Δήμο Τανάγρας.

Ο Περιφερειάρχης και στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση επανέλαβε τη θέση του «για το ζήτημα αυτό υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη θέση του αποφασιστικού συλλογικού οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου».


 


Για “έγκλημα μεγατόνων” έκανε λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγορώντας τον Περιφερειάρχη για ολιγωρία που οφείλεται, όπως είπε, σε πολιτική αδυναμία της περιφερειακής αρχής να τα βάλει με την εταιρεία που κατασκευάζει το έργο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει το έργο στην περιοχή, την ώρα που εμείς εδώ συζητάμε για το αν πρέπει να επιτρέψουμε ή όχι την κατασκευή του έργου.

Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε τα εξής: «Αλλο πράγμα είναι το βιομηχανικό πάρκο που είναι η αδειοδότηση μιας αναρχα αναπτυσσόμενης περιοχής χωρίς εργα υποδομής, και άλλο πράγμα είναι ο ΧΥΤΒΑ και η υποχρεώση της Πολιτείας να αποθηκεύσει τα επικίνδυνα απόβλητα.

Το γεγονός ότι δεν το έχουμε κάνει πληρώνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια προστίματα. Ότι πιο καρκινογόνο βρίσκεται στην περιοχή της Τανάγρας και ευθύνη γι’ αυτό έχουν και οι βιομήχανοι της περιοχής που δεν εχουν κάνει τα απαραίτητα οπως υποχρεώνονται απο τις αδειοδοτήσεις.

Ποιός παίρνει το ρίσκο και ποιός δεσμεύεται απο αυτούς που βάζουν την υπογραφή τους για τη λειτουργία του ΧΥΤΒΑ οτι δεν θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα μόλυνσης στην περιοχή.





Δέκα χρόνια τώρα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα στον Ασωπό και το Βιομηχανικό πάρκο και να θέλουμε να περάσουμε με διαδικασίες φαστ τρακ στη δημιουργία ΧΥΤΒΑ.

Ως πλειοψηφία έχετε αναλάβει μια τεράστια ευθύνη για να στηρίξετε το έργο αυτό και τα υπόλοιπα περί προστασίας του περιβάλλοντος είναι λόγια του αέρα.

Δεν είναι δυνατόν να μετατρέψουμε την περιοχή στο μεγαλύτερο αποδέκτη επικίνδυνων αποβλήτων και δεν μπορεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να υπογράφει ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου που ήταν ομόφωνα αρνητική και σε αντίθετη κατεύθυνση από την απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Το έργο είναι επικίνδυνα μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη και εσείς δεν έχετε τη δύναμη να αντισταθείτε σε μια εταιρεία κολοσσό. Έχετε ευθύνη γιατί αφήσατε να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα η ιστορία αυτή».




 

«Το χειρότερο ψέμα είναι η μισή αλήθεια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός απαντώντας στις αιτιάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας.

Ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σπανός υπογράμμισε ότι «καλό είναι απο τη σημερινή συζήτηση να φύγουμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ξέροντας τι εκπροσωπεί ο καθένας από έμας για το θέμα της απορύπανσης του Ασωπού και για το θέμα του ΧΥΤΒΑ».

«Αν τα πράγματα λειτουργούσαν όπως έπρεπε να λειτουργούν αυτές οι μελέτες θα επρεπε να είχαν παραλειφθεί και να έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένα έργα απορρύπανσης και οριοθέτησης του Ασωπού» επεσήμανε ο κ. Σπανός.

Για το Βιομηχανικό Πάρκο αναγνώρισε ότι υπάρχει άναρχη βιομηχανική συγκέντρωση και θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από ιδιώτες.

Για το επίμαχο θέμα του ΧΥΤΒΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η Περιφέρεια στέκεται από την αρχή δίπλα στο Δήμο Τανάγρας ενω ανέφερε ότι η υπογραφή του Διευθυντή Περιβάλλοντος δεν έγινε ποτέ με εντολή Περιφερειάρχη».

Ωστόσο, είπε ότι πρόκειται για ενδιάμεση διοικητική πράξη που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα γιατί κυρίαρχο όργανο είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί αυτό παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην απόφασή του αναγνωρίζει ότι αυτά τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα παράγονται από την περιοχή της Στερεάς και εμείς θα πρέπει να διαχειριστούμε και το πρόβλημα» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Επισημανε όμως ότι η διαχείριση θα πρέπει να γίνεται με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι μεμονωμένα και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα πρεπει να γίνουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο και με ένα πιστοποιημένο τρόπο για τη χωροθέτηση με όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να λειτουργεί η Μονάδα.

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο στην απόφασή του έχει εκφράσει την ρητή διαφωνία τους για μεταφορά επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από άλλες περιοχές της Ελλάδας και καλεί την αρμόδια αρχή να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα».

Η θέση της Περιφερειακής Αρχής, είπε ο κ. Σπανός, έχει εκφραστεί επίσημα σε όλα τα επίπεδα και είναι η σχεδιαζόμενη μονάδα να περιοριστεί, όσον αφορά την χωρητικοτητά της παίρνοντας ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα δεχτούμε να γίνουμε χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων όλης της Ελλάδας.

Ζητούμε ακόμη και τη θέσπιση ειδικού περιβαλλοντικού τέλους με τα έσοδα να πηγαίνουν στο Δήμο Τανάγρας.


 

Από το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νώντας Κοτσικώνας τόνισε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή ζουν ένα δράμα βλέποντας σήμερα να γίνεται δίπλα στα σπίτια τους Μονάδα αποθήκευσης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να μας πείσει σήμερα ότι δεν συμβαίνει κάτι κακό.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθούν όλα αυτά και να σταθούμε δίπλα στο Δήμο και τους κατοίκους του όσο υπάρχει ακόμα περιθώριο να αποτρέψουμε την δημιουργία της Μονάδας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε «να μην προχωρήσει η κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ – ΧΥΤΒΑ) στη θέση Κεραμιδέζα στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας ζήτησε να διευκρινισθεί η θέση της Περιφερειακής Αρχής για το αν με δεδομένη την απαράδεκτη, όπως είπε, μέθοδο λειτουργίας της εν λόγω Μονάδας, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των επικινδύνων αποβλήτων των βιομηχανιών θα θάβεται στο ίδιο κύταρρο, θεωρεί ότι δεν θα έχουμε να κάνουμε με μία υγειονομική βόμβα.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μειοψηφίας εγκάλεσε την Περιφερειακή Αρχή ότι «παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων που διαχειρίζεται στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, ούτε ένα ευρώ δεν έχει κατευθυνθεί επί της θητείας της για την απορρύπανση της περιοχής».


 

Ο Δήμος Τανάγρας καταγγέλλει την απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας, ενώ εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ δρομολογεί και προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, στην εθνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την ανάκληση και κατάργησή της.

Συγκεκριμένα «ο Δήμος Τανάγρας καταγγέλλει την απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Χωματερής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ) μόλις 350m από την κατοικημένη περιοχή του Σχηματαρίου και σε απόσταση αναπνοής από την κοινότητα Τανάγρας, εκτός της προγραμματιζόμενης βιομηχανικής περιοχής εξυγίανσης των Οινοφύτων και χωρίς καμία τυπική και χωροταξική συμβατότητα και συνέπεια».

Σημειώνει ότι «αυτή η απόφαση, που καταδεικνύει ανάγλυφα την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στην Αυτοδιοίκηση και τους συμπολίτες μας, έχει ήδη καταδικαστεί, πριν καν εκδοθεί, με σειρά αποφάσεων του Δήμου Τανάγρας αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τανάγρας Βασίλη Περγάλια «η Χωματερή Επικίνδυνων αποβλήτων είναι μια βόμβα με χιλιάδες τόνους επικίνδυνα απόβλητα να μεταφέρονται δίπλα και μέσα από τις πόλεις μας και τους κατοίκους τους.

Είναι μια καινούργια εκδοχή «εξασθενούς χρωμίου» που, ενώ δεν έχουν εκλείψει ακόμη οι συνέπειες του μολυσμένου Ασωπού, απειλεί εκ νέου να διαταράξει την ισορροπία και στον πρωτογενή τομέα με προφανείς αρνητικές συνέπειες στη φήμη και την καταλληλόλητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής, απαξιώνοντας ταυτόχρονα περιουσίες και επενδύσεις που βρίσκονται στο βεληνεκές της».

 

 

 

 

Φωτογραφίες