Με Βαρεμένο οι εκδηλώσεις στην Παλιά Βίνιανη για τα 74 χρόνια από την Κυβέρνηση του Βουνού
Με κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο, γιορτάστηκε στην ιστορική Παλαιά Βίνιανη η επέτειος ίδρυσης της «Κυβέρνησης του Βουνού».
Και φέτος ο δήμος Αγράφων τίμησε την ίδρυση της ΠΕΕΑ στον τόπο όπου «γεννήθηκε», στον ιστορικό οικισμό της Π. Βίνιανης, στο προαύλιο του σημερινού Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου.
Ήταν 10 Μαρτίου του 1944, πριν από 73 χρόνια, όταν στο σχολείο της Βίνιανης συγκροτείται, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού» της ελεύθερης Ελλάδας. Η ιστορική Βίνιανη γίνεται το πρώτο χωριό της Ευρώπης που θεμελιώνει τις βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας εκείνη την εποχή, που αντιστέκεται σθεναρά στον κατοχικό ζυγό.
Η επετειακή εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και χαιρετισμός από τον δήμαρχο Αγράφων Θεόδωρο Μπαμπαλή .
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση 1΄σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Σε αυτή τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων σε κάθε πρωτοβουλία που επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία με τον πολιτισμό, αλλά και στην άξια της εθνικής αντίστασης και της ενότητας του λαού, ως παρακαταθήκη αλλά και ως δίδαγμα για την γενιά μας και το μέλλον, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Βαρεμένος.
''Ότι οι θεσμοί και τα αξιώματα δεν μπορεί να είναι πάνω και πέρα από το λαό. Πρέπει να έχουν αναφορά στο λαό, να απευθύνονται στο λαό, όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Ακόμη και να έχουν την αίσθηση της ανακλητότητας. Ότι ανά πάσα στιγμή ο λαός μπορεί να σε ανακαλέσει από το αξίωμα που κατέχεις. Οι θεσμοί, λοιπόν, να πηγάζουν από το λαό και να έχουν αναφορά στο λαό''.
Αναφερόμενος στον ρόλο και τη συμβολή της Βουλής τόνισε: «Είναι μια μικρή συμβολή σε αυτό το ιστορικό μεγαλούργημα που λέγεται εθνική αντίσταση, που είναι μια αιώνια παρακαταθήκη που "φέγγει" και όποια προσπάθεια κι αν έγινε, δε μπόρεσε να συσκοτιστεί στο πλαίσιο ενός θεωρητικού αναθεωρητισμού που είναι της μόδας και θέλει να σκιάσει πρόσωπα, ιδέες, γεγονότα. Κυρίως δε, δεν επιτρέπεται να αναβιώσει η σκοτεινή εποχή του ναζισμού. Είναι μια κηλίδα για την Ελλάδα να υπάρχουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, όπου μπορεί κανείς να βρει ακόμα το αίμα των αγωνιστών, κάποιοι που να ορκίζονται στα σύμβολά του ναζισμού» κατέληξε.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πέτρος Κόκκαλης , εγγονός του Γιατρού της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Βουνού Πέτρου Κόκκαλη , ο Μητροπολίτης Ευρυτανίας κ. Νικόλαος , ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός και κάτοικοι της περιοχής .
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα μεταβεί αύριο στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, όπου θα υπογράψει μαζί με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δύο Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη, στους ιστορικούς τόπους του Σχολείου Κορυσχάδων και του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Βίνιανης.