Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Με την συμπλήρωση δύο σχεδόν χρόνων αυτοδιοικητικής πορείας  και υπό το φως των νέων εξελίξεων που διαμορφώνει η κατάργηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές και η επαναφορά του πλειοψηφικου εκλογικού συστήματος , ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επανεξετάσει  τη στάση του στο θέμα των συνεργασιών και των συμμαχιών με αυτοδιοικητικά σχήματα και παρατάξεις .
Ως γνωστόν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να στηρίξει την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση του Παναγιώτη Στασινού και όχι την αμιγώς αριστερή δημοτική παράταξη του Βασίλη Κυριακάκη που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε αποχωρήσει από το κόμμα με την διάσπαση της αριστερής πτέρυγας στα γεγονότα του 2015. 
Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές τέθηκε ζήτημα συνεργασίας της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την παράταξη που στήριξε η Νέα Δημοκρατία σε μια προοπτική διακυβέρνησης του Δήμου για την επόμενη τετραετία .
Η συμφωνία δεν άργησε να έρθει και το πολιτικό ...συνοικέσιο έγινε τότε με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ και στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των συνεργαζόμενων παρατάξεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο .
Η πλειοψηφούσα παράταξη βρήκε σε αυτή τη συνεργασία το πολιτικό...σκαλοπάτι για να διοικήσει  το Δήμο  .
Η παράταξη του Παναγιώτη Στασινού επέλεξε το δρόμο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης.
Με αυτή την μορφή συνεργασίας πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειχαν εκφράσει από την αρχή τις αντιρρήσεις τους . 
Οι περισσότεροι όμως συμβιβάστηκαν τότε με την επιλογή της παράταξης που είχαν υποστηρίξει στη βάση μιας λογικής σκέψης που έλεγε ότι ''ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τον υποστηρίξει στην  πράξη'' . 
Με τη λογική αυτή οπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου των Οργανώσεων της Βόρειας και Νότιας Λαμίας ''αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο του 2019 , η συνεργασία της δημοτικής παράταξης ''Λαμία στο Κέντρο'' , που στηρίχθηκε απο τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με την παράταξη ''Περήφανη Πόλη '' του νύν Δημάρχου Λαμιέων . 
  Από πού προκύπτει ομως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολιτικά την αυτοδιοικητική κίνηση ''Λαμία στο Κέντρο'' ,για να φτάσει σημερα στο σημείο να αποσυρει την πολιτική στήριξη ; Διότι από το εκλογικό ποσοστό των δημοτικών εκλογών τον Μαίο του 2019 ,  δεν προκύπτει καμία ιδιαίτερη στήριξη .
Αν μάλιστα υπολογίσουμε οτι εκείνη την περίοδο  ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και  εκπροσωπούνταν κοινοβουλευτικά από τέσσερις βουλευτές στο νομό , το ποσοστό 7,58% που συγκέντρωσε η παράταξη ''Λαμία στο Κέντρο'' στις δημοτικές εκλογές οπως και να το αναλύσεις , με καμία δύναμη δεν ...προδίδει πολιτική στήριξη απο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ .
Σε σημείο μάλιστα που πολλά στελέχη της παράταξης να θεωρούν ακόμη και σήμερα οτι στις εκλογές του 2019  μάλλον πολεμήθηκαν παρα στηρίχθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ .  
 
Εγείρεται όμως και ενα άλλο ζήτημα  που αφορά τις συνεργασίες των παρατάξεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Εχει κάθε δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί με την κατάργηση της απλής αναλογικής .
Κανένα πρόβλημα .
Στο παρελθόν διαφωνούσε η Νέα Δημοκρατία με την θέσπιση της απλής αναλογικής .Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν αυτές οι διαφωνίες που εκδηλώνονται στα πλαίσια μιας παραδοσιακής κομματικής αντιπαράθεσης και ενός σκληρού πολιτικού ανταγωνισμού , με τις συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο ; 
Αν δεν απατώμαι  ,  δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει  τις συνεργασίες δημοτικών παρατάξεων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας . Οι συνεργασίες αυτές μπορεί να υπάρχουν , είτε έχουμε απλή αναλογική είτε πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα . 
Διότι σε τελική ανάλυση οι συνεργασίες αυτές δεν προκύπτουν με νόμους . Οι συνεργασίες των παρατάξεων εχουν σχέση με την ''πολιτική μενταλιτέ'' κάθε πολιτικού και κάθε παράταξης .Αν τις πιστεύεις τις επιδιώκεις χωρίς να ρωτάς με ποιο τρόπο γίνονται οι εκλογές .
Δεν καταλαβαίνω επομένως γιατί θα πρέπει να εμπλακούν  σε μια κομματική αντιπαράθεση για το εκλογικό σύστημα οι αυτοδιοικητικοί σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια της χώρας  .
 
                                                                                                                                                            Χρήστος Αλεξανδρής 
                                                                                                                                                                  Δημοσιογράφος 

    

randomness