Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στη Σκύρο η ΠΕΔ Στερεάς :Αγωνία στους Δημάρχους για το ενεργειακό κόστος

Το ενεργειακό πρόβλημα σφίγγει τη θηλιά στα οικονομικά των Δήμων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και δένει τα χέρια των Δημάρχων για παρεμβάσεις που εχουν στόχο να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού . Οι Δήμαρχοι βλέποντας το ράλι των ανατιμήσεων να μην εχει τέλος , ανησυχούν ακόμη και για τον εκτροχιασμό των προυπολογισμών τους , ενω ηδη προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση δυσκολότερων καταστάσεων στο μέλλον που θα τους υποχρεώσουν να προχωρήσουν ακόμη και στη λήψη μέτρων εκτακτης ανάγκης . Οπως ομολογούν οι ιδιοι μπροστά σε τέτοιες πολεμικέ συνθήκες στην αγορά της ενέργειας κάθε πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες είναι παρακινδυνευμένη , ενω δεν παραλείπουν να χτυπούν το καμπανάκι προς την κυβέρνηση ζητώντας επιπλέον ''πυρομαχικά '' οσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις για να αντέξουν στην πίεση της ενεργειακής κρίσης .

 

 

 

 

Απο τη Σκύρο οπου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων της Στερεάς Ελλάδας , ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης , διατρανώνοντας τη αγωνία ολων των αυτοδιοικητικών , εξέφρασε τον προβληματισμό του για την τεράστια επιβάρυνση που δέχονται τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης απο την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους και ζήτησε για μια ακόμη φορά εκτακτη χρηματοδότηση απο την κεντρική εξουσία ''για να πάρουμε μια πραγματική ανάσα '' οπως χαρακτηριστικά ανέφερε . ''Παρακολουθούμε όλοι άφωνοι τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών , γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα και σύγχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν αφήνει βέβαια ανεπηρέαστο το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης'' υποστήριξε ο κ. Σουλιώτης για να προσθέσει οτι είναι τόσο μεγάλη η αβεβαιότητα που επικρατεί που κανένας δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει η χρονιά και αν θα αντέξουν οι προυπολογισμοί των Δήμων αυτό το τεράστιο βάρος που προέρχεται απο την αύξηση του ενεργειακού κόστους . 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ οι Δήμαρχοι δεν εκρυψαν τους φόβους τους  ότι αν δεν υπάρξουν γενναίες λύσεις απο την κυβέρνηση Δήμοι , δύσκολα θα νμπορέσουν να αποφύγουν τον εκτροχιασμό των προυπολογισμών τους .

Οπως τονίστηκε απο τους Δημάρχους στη συνεδρίαση της ΠΕΔ το πρόβλημα δεν το εχουν μόνο οι μεγάλοι Δήμοι αλλά και οι μικρότεροι και ολες οι προσπάθειες των αυτοδιοικητικών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αποσκοπούν στο να αποφευχθεί η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στις τσέπες των δημοτών με αύξηση των δημοτικών τελών . ''Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το ενεργειακό πρόβλημα και τι συνέπειες θα εχει η εξελισσόμενη κρίση στους πτουπολογισμούς των Δήμων , στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά '' ,τόνισε ο Δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος και θέλοντας να πιέσει προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης κυβερνητικής βοήθειας , υπογράμμισε πως αν  τα πράγματα χειροτερέψουν  θα αναγκαστούμε να κλείνουμε τον δημοτικό φωτισμό ή να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη . 

Σε κάθε περίπτωση οι Δήμαρχοι της Στερεάς χαρακτήρισαν επιτακτική  πλέον την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη από την Κυβέρνηση με ουσιαστικές χρηματοδοτήσεις και λύσεις ώστε το κόστος αυτό, να μην μετακυληθεί  στους δημότες τους.