Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα εύσημα στον Χρήστο Σταικούρα ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 

Τα εύσημα στο εξωτερικό και το εσωτερικό παίρνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας για την πολύ καλή δουλειά που κάνει στο υπουργείο του και μάλιστα οχι σε περίοδο οικονομικής ευφορίας , αλλά εν μέσω πανδημίας με την οικονομία να βουλιάζει στην υφεση . Σε μια συνέντευξη που εδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου μίλησε για την πρόοδο που εχει σημειωθεί εν μέσω των αντίξοοων συνθηκών της πανδημίας και εκανε ειδική αναφορά στις ''εξαιρετικές επιδόσεις'' του ελληνα υπουργού Οικονομικών .

Με αφορμή την απόφαση εγκρισης της τέταρτης δόσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (767 εκ ευρώ ), ο επικεφαλής του Eurogroup είπε : ''Ο κ. Σταικούρας εχει σαφώς επιδείξει την εξαιρετική ικανότητα να κάνει θετικές και σημαντικές αλλαγές , κάτι που αναγνωρίζεται απο το Eurogroup και αποφασίσαμε την εγκριση της δόσης ''.

Ομως δεν είναι μόνο οι εταίροι μας που δίνουν τα εύσημα στον υπουργό Οικονομικών . Η δουλειά του αναγνωρίζεται και στο εσωτερικό . Σε ενα αρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος γράφει χαρακτηριστικά : ''Το υπουργείο Οικονομικών χειρίστηκε με ασυνήθιστη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες επιχειρήσεις . Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής , εξ οσων γνωρίζω , είναι μια σπάνια περίπτωση αποτελεσματικής λειτουργίας του κράτους ''.

Ενδεχομένως αυτές οι δηλώσεις να ''στενοχωρούν '' την αντιπολίτευση , ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει οτι οι επαινοι στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών ιδίως οταν αυτοί προέρχονται απο ευρωπαίους αξιωματούχους , είναι επαινοι για την ιδια τη χώρα . Διότι στα Eurogroup o εκάστοτε υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελλάδας . Αυτό μάλλον το είχαμε ξεχάσει με τις μπαρουφολογίες των τελευταίων ετών και τις δημιουργικές ασάφειες που οδήγησαν στο κλείσιμο των Τραπεζών .

Ανεξάρτητα πάντως απο τις θετικές δηλώσεις των ξένων για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας , ο Χρήστος Σταικούρας θα μείνει στην ιστορία γιατί εν μέσω πανδημίας και με συσσωρευμένα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα , κατάφερε να συνδέσει το ονομά του με τρία πολύ σημαντικά πράγματα για την ελληνική οικονομία . Για πρώτη φορά η χώρα δανείζεται απο τις αγορές με τα χαμηλότερα επιτόκια ολων των εποχών . Δεύτερον εχει συνδέσει το ονομά του με το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης και χρηματοδότησης της οικονομίας μέσα απο τη γενναία   στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών . Ποτέ αλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν είχαν δοθεί τόσα πολλά χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα απο το κράτος στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους . Και τρίτον για την εφεύρεση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής που καταφέρνει να πετύχει ''με ενα σμπάρο δυό τρυγόνια ''.

Αφενός ενισχύει τις επιχειρήσεις παρέχοντας το απαραίτητο καύσιμο ρευστότητας για να αντέξουν σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και αφετέρου καταπολεμά με απλό και αθόρυβο τρόπο την φοροδιαφυγή ! Πολλοί προκατοχοί του στο παρελθόν  είχαν κηρύξει τον πόλεμο στη φοροδιαφυγή , αλλά στο τέλος αποδεικνύονταν ασφαιρα τα πυρά τους . Για πρώτη φορά λειτουργεί στην Ελλάδα ενα σύστημα φορολογικής δικαιοσύνης και αυτό συμβαίνει επι των ημερών του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα .

Αρέσει δεν αρέσει σε ορισμένους η ιστορία αυτό θα γράψει . Και βέβαια οι ανθρωποι της αγοράς δεν θα πρέπει να ξεχνούν οτι ο Χρήστος Σταικούρας το 2012-2015 στην συγκυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου το 2012-2015 με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ,είχε μηδενίσει σχεδόν το τεράστιο υψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα . Αυτή είναι η πραγματικότητα , ανεξάρτητα απο την αποψη του καθενός για τα πρόσωπα των υπουργών . Η μεγαλύτερη ομως επιτυχία του υπουργού Οικονομικών είναι οτι κράτησε την κοινωνία ορθια εν μέσω μια σφοδρής υγειοονομικής κρίσης που γρήγορα θα εξελισσόταν και σε οικονομική κρίση . Στην αρχή της πανδημίας με το λοκντάουν στην οικονομία και με ολες τις προβλέψεις να μιλούν για μεγάλη υφεση  και την  Ελλάδα να μην εχει προλάβει να συνέλθει απο μια βαθειά υπερδεκαετή κρίση , θα νόμιζε κανείς οτι ο κόσμος μη μπορώντας να αντέξει τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες θα εβγαινε στο δρόμο χτυπώντας τις κατσαρόλες .

Τιποτε απ'ολα αυτά δεν συνέβη και ο λόγος είναι οτι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και εδωσε τη μάχη της οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με μεγάλη υπευθυνότητα  και σοβαρότητα .  

                                                                                                                                                                         Χρήστος Αλεξανδρής 

                                                                                                                                                                              Δημοσιογράφος 

                                                                    

    

Απόψεις

Γράφει ο Στέλιος Παπαθεμελής Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους σε δανεικά και αγύριστα που ευκαίρως-ακαίρως έχουν λάβει από το κράτος. Σε...