ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: «ΤHOSE INFIDEL GREEKS - Αυτοί οι Άπιστοι Έλληνες»
Μετάφραση Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Οθωμανικές Αρχειακές Επιστολές στην Επανάσταση του 1821.
574/1 αφορώσα τους όρους περί αμνηστίας.
Αντίγραφο του Αυτοκρατορικού Διαγγέλματος.
Εξαιτίας της προδοσίας, -reaya - οι ραγιάδες ειλικρινά αξίζουν τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν.
Όμως, λόγω των τρεχουσών περιστάσεων, αυτοί οι όροι-παρατίθενται πιο κάτω- θα είναι επαρκείς.
Εάν οι επαναστάτες reaya εκλιπαρήσουν για αμνηστία, θα συγχωρηθούν και θα τους επιδοθεί ασφαλής συμπεριφορά, δεδομένου ότι συμφωνούν με τους όρους.
Όσον αφορά τους αντάρτες άπιστους reaya, εάν κάποιοι ανάμεσα σε αυτούς από βάθους καρδιάς μετανοήσουν και ζητήσουν συγχώρηση για την ανταρσία τους που τόλμησαν να διαπράξουν, τότε, με τον όρο ότι θα ενεργήσουν σύμφωνα με τη σύμβαση της υποτέλειας και της πιστής τήρησης του λόγου τους χωρίς ψευτιές και δόλους, δια του ιερού νόμου που εφαρμόζεται σε κάθε Μουσουλμανική χώρα, θα τους χορηγηθεί ασφαλής συμπεριφορά όσον αφορά την περιουσία τους, την τιμή και τη ζωή τους.
Όμως, καθώς εκείνοι που εγκατέλειψαν χωρίς υποκίνηση τη συντροφιά της ευπείθιας με το να σηκώσουν όπλα και να χύσουν Μουσουλμανικό αίμα, η αμνηστία η οποία πρόκειται να τους χορηγηθεί, θα πρέπει να εμπεριέχει τους ακόλουθους όρους, αποδοχή από την οποία θα αποδειχθεί ότι ουδέποτε ξανά θα τολμήσουν να προδώσουν τους Μουσουλμάνους ή να διαπράξουν τέτοιες πράξεις, θα παραμένουν στην θέση καταγωγής τους και θα ενεργούν σύμφωνα με τις συνθήκες της υποτέλειας, όπως συμβαίνει από χρόνους αμνημόνευτους, έτσι θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Μουσουλμάνων.
Πρώτα και πάνω από όλα, οι κατοικίες τους και όλα τα ύποπτα μέρη θα ερευνηθούν και θα ελεγχθούν από κρατικούς λειτουργούς, για οτιδήποτε κατέχουν σε σχέση με πυρομαχικά, τέτοια όπως πυροβόλα, πιστόλια, μαχαίρια, πυρίτιδα, σφαίρες και άλλα τέτοια υλικά, θα παραδοθούν στους λειτουργούς χωρίς καμιά εξαίρεση, σχετικός κατάλογος καταγραφής θα συνταχθεί από το δικαστήριο, και τα όπλα θα παραδοθούν στο αυτοκρατορικό οπλοστάσιο της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.
Δεύτερον, μέχρις ότου οι αναταραχές ηρεμίσουν και ο νόμος και η τάξης αποκατασταθούν, δύο αξιόλογοι πολίτες ανάμεσα σε αυτούς, όπως ιερείς και kokabasis θα αποσταλλούν στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα για να κρατηθούν όμηροι.
Τρίτον, θα εξαναγκασθούν να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό που έχει συλλεχθεί στην διάρκεια της εξέγερσής τους, όπως φόροι και άλλες υποχρεώσεις που προέρχονται από τη θέση της ισχύς των.
Τέταρτον, σύμφωνα με τη sharia – ιερό νόμο-ο απαιτούμενος jiya , από τούδε και στο εξής, θα συλλέγετε κατά κεφαλή, δηλαδή σε αντίθεση με τον κατά την τοπική κοινότητα, και θα παραδίδεται διά χειρός.
Εκείνοι οι οποίοι συμφωνούν με τους όρους που εκτέθηκαν πιο πάνω και ενεργούν σύμφωνα (με τους όρους) θα τους εμπιστευθούμε, τούτο εξαρτάτε από τη συμπεριφορά τους και θα τους χορηγηθεί αμνηστία και ασφάλεια, ενώ , εκείνοι που αρνούνται να συμμορφωθούν και παρομοίως ενεργούν θα θεωρηθούν ψεύτες τόσο για το λόγο τους όσο και για τις πράξεις τους, Ανάξιοι αμνηστίας και ασφάλεια ζωής, θα αντιμετωπίσουν τη συντριπτική δύναμη του Ισλάμ, ολοκληρωτικά ταπεινωμένοι, και στερούμενοι ελέους.
Ο Βρετανός πρέσβης, Percy Smythe, 6ος Υποκόμης του Stratford, παρουσίασε αυτή την αμνηστία ως επιτυχία του, υπογραμμίζοντας την επιρροή της στη διακήρυξη της. Πρότεινε την έκδοση ενός hatt-i serif (αυτοκρατορικού διαγγέλματος) ερμηνευτικού της απόφασης που να διαχωρίζει τους αθώους από τους ενόχους και να προεκτείνει την αμνηστία σε εκείνους των υπηκόων ανταρτών, οι οποίοι εντός ορισμένου χρόνου, θα καταφύγουν στο έλεος του σουλτάνου (…) Η κάθε μέθοδος, εκτός αυτής, μιας έκκλησης της ματαιοδοξίας τους έχει ήδη δοκιμασθεί να εμπλέξει τον Divan - Οδυσσέα Ανδρούτσο - στην ανακύρηξη αξιών, οι οποίες θα είναι παρηγοριτικές και ικανοποιητικές προς την Ευρώπη.
Η Βρετανική Πρεσβεία ήταν πράγματι η μόνη αποστολή η οποία μπορούσε να ρισκάρει σ’ αυτό το νέο πείραμα, γιατί είναι η μόνη η οποία μπορούσε αληθινά να μιλήσει στην Πύλη, έτσι ώστε οι συστάσεις της, που σε ατομικές περιπτώσεις είχαν εφαρμοσθεί - η μόνη, δηλαδή, η οποία να επικροτεί το κάθε μέρος της συμπεριφοράς μέχρι τώρα ακολουθηθεί από την Οθωμανική κυβέρνηση.
Πληροφορούμαι ότι οι απόψεις μου έχουν προκαλέσει σημαντική προσοχή. Έχουν πραγματοποιηθεί δύο συμβούλια επ’ αυτού...
Σε κάθε περίπτωση, η Υψηλή Πύλη αποδέχθηκε να χορηγήσει αυτή την αμνηστία για να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία ύστερα από την αποχώρηση του Ρώσου πρέσβη Stroganov από την Κωνσταντινούπολη στις 10 Αυγούστου 1821, σε διαμαρτυρία της μεταχείρισης των Ελλήνων υπηκόων από την Υψηλή Πύλη.
Η συνομολόγηση της αμνηστίας παρέμεινε η ίδια σ’ όλη τη διάρκεια της επανάστασης.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

