Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων , εγκαινίασαν Κικίλιας , Σταικούρας

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής

Την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων , εγκαινίασε πριν λίγη ωρα στο Καινούριο , ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας , παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα , του Μητροπολίτη κ. Συμέων που ευλόγησε την λειτουργία της μονάδας , των βουλευτών της Φθιώτιδας , του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού , του αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κυρμανίδη , του Δημάρχου Καμένων Βούρλων Γιάννη Συκιώτη , του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη  και ολων των στελεχών υγείας της Περιφέρειας Στερεάς .

Το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων είναι μια  υγειονομική μονάδα πρότυπο για ολη την Ελλάδα , απολύτως ψηφιοποιημένη και , οπως είπε ο υπουργός , ''ενα Κέντρο Υγείας -οδηγός για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας , την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  . 

                                                                               Βασίλης Κικίλιας : Εγκαινιάζουμε ενα  κόσμημα !

Εγαινιάζοντας την λειτουργία του Κέντρου Υγείας , ο υπουργός δεσμεύτηκε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , ενω κάλεσε τους υγειονομικούς να συνεχίσουν με την ιδια διάθεση τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας . Στην τελετή εναρξης της λειτουργία του Κέντρου Υγείας παραβρέθηκε και ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος , αφου επι των ημερών του εγκαινιάστηκε το 2009 η υγειονομική μονάδα , χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν εντεκα ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει εναν σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό , να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να είναι ετοιμο σήμερα να λειτουργήσει και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας .

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας εκανε πολλές αναφορές στα μέτρα πρόληψης του COVID-19 που πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε , φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις , καθώς οπως είπε η  πανδημία δεν εχει ξεπεραστεί και οι επιδημιολογικές καμπύλες , συνεχώς αυξάνονται προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία . Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση , ο κ. Κικίλιας , τόνισε οτι  ολο αυτό το διάστημα αποδείξαμε οτι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα οταν είμαστε ενωμένοι και με τις προσπάθειες ολων , πρόσθεσε  , διαψεύσαμε ολους εκείνους τους κήρυκες του σκότους που προέβλεπαν με το ξέσπασμα της πανδημίας οτι η χώρα θα καταρρεύσει . 

Για το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων , ο υπουργός είπε οτι είναι ''ενα κόσμημα , ενα ψηφιακό κέντρο υγείας που θα αποτελέσει τον οδηγό για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση , την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας . Ενα Κέντρο υψηλής τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου κτιριακού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού , διαθέτοντας κυρίως εξαιρετικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό . Εμείς στο υπουργείο Υγείας θα συνεχίσουμε να στελεχώνουμε και να στηρίζουμε αυτό το Κέντρο Υγείας''κατέληξε ο κ. Κικίλιας  .

 Την απόλυτη ικανοποιησή του για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας , εξέφρασε ο Δήμαρχος  Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης  . ''Τέτοιες μονάδες , είπε ο κ. Συκιώτης , αποτελούν την σπονδυλική στήλη του συστήματος υγείας στον τόπο μας . Αποτελεί πρότυπη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας , καθώς διαθέτει αρτιες υποδομές και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό ,ικανά να αντιμετωπίσουν τόσο εκτακτα περιστατικά , οσο και μόνιμες παθήσεις'' . Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τόσο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ,  τον υπουργό Οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταικούρα που συνέβαλλε τα μέγιστα για την χρηματοδότηση του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας , καθώς και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη , ενω ιδιαίτερη αναφορά εκανε στον πρώην υπουργό Θανάση Γιαννόπουλο που επι των ημερών του εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υγείας . Σαν δημοτική αρχή και ο ιδιος  προσωπικά δεσμεύτηκε να  συνεχίσει  να στηρίζει  με κάθε τρόπο το Κέντρο Υγείας και να προσφέρει  σε οτι τους  ζητηθεί .

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός , εκθειάζοντας ιδιαίτερα το αυξημένο ενδιαφέρον των θεσμικών παραγόντων του τόπου σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για τα ζητήματα της υγείας σε καιρό πανδημίας .

 

       Χρήστος Σταικούρας : ''Σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών υγείας προς τους πολίτες της Φθιώτιδας '' 

 

''Εγρήγορση και προσοχή απαιτεί το ζήτημα της υγείας στις μερες μας'' υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  .''Στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων αποτυπώνονται οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του κράτους'' τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός ,  . ζήτησε , μάλιστα  να συγκρατήσουμε  τρείς ημερομηνίες . 2009 , 2014 , 2020.

''Αν και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 2009,, είπε ο κ. Σταικούρας ,  ίδρυσε και εξόπλισε με υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, με την πολύτιμη συμβολή και του συντοπίτη μας, τότε Υφυπουργού Υγείας, Θανάση Γιαννόπουλου, κακός σχεδιασμός και μεταγενέστερα λάθη και παραλείψεις το οδήγησαν σε παροπλισμό, ουσιαστικά σε λουκέτο.

Πάλι, όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2014, η τότε Κυβέρνηση εξέφρασε θεσμικά τη βούλησή της να προχωρήσει στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, εγκρίνοντας τον Οργανισμό σύστασης, λειτουργίας και περιοχής ευθύνης του, προκειμένου να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να λειτουργήσει. Δυστυχώς, και πάλι, η προσπάθεια δεν βρήκε συνεχιστές''.

''Σήμερα, η Κυβέρνηση , είπε ο υπουργός Οικονομικών , προωθεί οριστική λύση στο ζήτημα, προχωρώντας στην υλοποίηση δέσμευσής της.

Θέτουμε σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας, στελεχώνοντάς το με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό.

Πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών υγείας προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, που ιδίως τους θερινούς μήνες, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του, σε ένα σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον.

Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας να προσφέρουν αναβαθμιζόμενες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως κάνουν και μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Περίοδο κατά την οποία αποδείξαμε πως ενωμένοι, με σχέδιο, αλληλεγγύη και ατομική υπευθυνότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε''.

                                                                          ''Tα δύσκολα δεν πέρασαν ''

 

''Ξεκινήσαμε πριν ενα χρόνο σοβαρά μεθοδικά με σχέδιο να χτίσουμε τις δομές υγείας στο νομό Φθιώτιδας . Με τη βοήθεια της διοίκησης , της 5ης ΥΠΕ εδω και πολύ καιρό σχεδιάστηκε αυτό που σήμερα εγκαινιάζεται για να παρασχεθούν  ποιοτικές  υπηρεσίες υγείας σε ολους τους πολίτες κυρίως στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα , πάντα με αίσθηση αλληλεγγύης'' , υπογράμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  .Επέστησε μάλιστα την προσοχή οτι τα δύσκολα δεν πέρασαν και θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια . Να ενισχύσουμε με μόνιμο προσωπικό το Κέντρο Υγείας . Αποδείξαμε ως χώρα , ως κυβέρνηση , ως πολίτες οτι με σχέδιο , αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε''  .

Στις προσπάθειες που εγιναν τους τελευταίους μήνες και μάλιστα σε πολύ δύσκολες υγειονομικές συνθήκες λόγω του κορωνοιού , για να ετοιμαστεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας αναφέρθηκε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης . Ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας γιατί απο την πρώτη στιγμή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολκληρωθούν ολες οι εργασίες υποδομής και να λειτουργήσει το Κέντρο οπως είχε δεσμευτεί αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα , τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό και το Δήμαρχο κ. Συκιώτη για τη συνεργασία τους .

Το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων θεμελιώθηκε το 2002  , το 2005 ξεκίνησε να κατασκευάζεται .Διαθέτει ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα που συνδέει το Κέντρο Υγείας με την 5η ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας . Συμπληρώνει τον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας , αναβαθμίζοντας πλήρως τις υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια . Αποσυμφορεί το Νοσοκομείο Λαμίας απο την αντιμετώπιση περιστατικών που χρειάζονται πρωτοβάθμια περίθαλψη .Τον πρώτο μήνα λειτουργίας εξετάστηκαν 260 εκτακτα περιστατικά , εγιναν 110 ακτινογραφίες  . Ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής για να αντιμετωπισουν περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας . Δημιουργείται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ιατρικός και ιαματικός τουρισμός , χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το Κέντρο Υγείας .

 

Φωτογραφίες

    

randomness