Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κωνσταντινούπολη! Η Πόλη των αντιθέσεων.

 

Ένα χρόνο μετά...

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Χάρη στη δραστήρια διευθύντριά μας κ. Φουντούκη Γιάννα που μαζί με τους αγαπημένους, ακούραστους, υπεύθυνους και κεφάτους καθηγητές μας, την κ. Καλλιόπη Σιώκου και τον κ. Σπαθούλα Ευάγγελο, ανέλαβαν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με τίτλο ‘Οι Έλληνες λογοτέχνες της Πόλης’, στο οποίο εκπληρώθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί στόχοι που είχαν τεθεί, μαζί με την πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας (μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης) πραγματοποιήθηκε διδακτική και ψυχαγωγική εξόρμηση στην Βασιλεύουσα, την πόλη των πόλεων, Κωνσταντινούπολη.

Πριν αποτυπώσω τα συναισθήματά μου γι’ αυτό το ταξίδι, το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να εκφράσω αρχικά την απέραντη ευγνωμοσύνη μου προς τον Σεβασμιότατο της καρδιάς μου, για την τιμή που μας έκανε να μας συνοδεύσει οδικώς, παρέα μαζί μας, σ’ αυτό το ευλογημένο ταξίδι. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά και να διαπιστώσω πόσο γνήσιος, γενναιόδωρος και ευγενικός είναι. Μεγάλη ευλογία για εμάς η συμμετοχή του σ’ αυτή την εκδρομή, γιατί μαζί του, είχαμε την μοναδική ευκαιρία να συναντήσουμε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να βρεθούμε στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και να έχουμε το προνόμιο της επικοινωνίας μαζί του. Η συνάντηση αυτή είναι πολύτιμη εμπειρία ζωής. Με γέμισε πλούσια και αληθινά συναισθήματα. Με σεβασμό και ταπεινότητα δεχτήκαμε τις ευλογίες του καθώς και τα δώρα του.

Μοναδικό αίσθημα γέμισε την καρδιά μου μόλις πέρασα την Βασιλική Πόρτα της Αγίας Σοφίας, το στολίδι της Ορθοδοξίας και μπήκα στο χώρο της Εκκλησίας. Όμως εκεί τα συναισθήματα μπερδεύονται, μπλέκονται μεταξύ τους και τη μια νιώθεις γαλήνη και ενθουσιασμό, έκσταση αλλά και θυμό και οργή, γιατί βρίσκεσαι μπροστά στις σκεπασμένες αγιογραφίες. Η ξενάγηση στην Αγία Σοφία δεν είναι μια απλή επίσκεψη σ’ ένα μουσείο, είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν. Ένα ταξίδι σε ιστορίες και θρύλους. Όσο και αν γράφω δεν θα μπορέσω ποτέ να εκφράσω όλα όσα ένιωσα.

Η βόλτα στον περίφημο Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης με έκανε να αναπαραστήσω στο μυαλό μου εκείνο τον αλλόκοτο κόσμο, είναι αδύνατο ν’ αντιληφθώ πώς λειτουργούσε όχι ένας λαϊκός θεσμός της βασιλεύουσας, αλλά η ίδια της η καρδιά. Τυχαίο ήταν που ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τον ονόμαζε «εστία αναισχυντίας, κύπελλο γεμάτο δηλητήριο, βαρύ δίχτυ μέσα στο οποίο πέφτουν και χάνονται τόσες απερίσκεπτες ψυχές;». Ποιος τον άκουγε τον Χρυσόστομο άλλωστε;

Η επίσκεψη στο Μπλε Τζαμί μου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Σαφώς είναι ιστορικό ορόσημο, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στον κόσμο, αλλά ότι και να κάνει υστερεί, αφού βρίσκεται απέναντι από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Τα ψώνια στο Kapali Carsi, στο μεγάλο παζάρι της πόλης δηλαδή, τα χάρηκα πολύ, μέθυσα με τα αρώματα των μπαχαρικών, τις γεύσεις και τα χρώματα. Το μόνο που χρειάστηκα και ευχαριστήθηκα τις αγορές μου, ήταν το ταλέντο μου στο … παζάρεμα!!

Τι να πω για την Παναγία των Βλαχερνών, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός και σε ανάμνηση της βοήθειάς της γράφτηκε ο Ακάθιστος Ύμνος. Μεγάλη συγκίνηση, κάτι το ανεξήγητο ένιωσα. Άλλη επίσκεψη που με εντυπωσίασε ήταν στην Παναγία τη Μπαλουκλιώτισσα (Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί Balik=Ψάρι). Το Αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό. Από εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Δυστυχώς δεν κατάφερα να δω στη δεξαμενή τα ψάρια.

Ο «αέρας» της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαίτερος και διαφορετικός, το ανατολίτικο στοιχείο αιωρείται και με συνεπήρε, τα χρώματα, οι μυρωδιές και τα ακούσματα είναι τα τρία βασικά στοιχεία που κάνουν έντονο αυτό που ο λαός μας αποκαλεί «ανατολίτικο». Η θέα του Βόσπορου σε συνδυασμό με  το χαρμάνι του τούρκικου καφέ, ακούγοντας τους ξεχωριστούς μουσικούς ήχους με μάγεψαν. Τα χρώματα των μπαχαρικών και των τσαγιών στην Αιγυπτιακή αγορά, τα σιροπιαστά στη Ταξίμ, είναι ένας συνδυασμός που θυμίζει Κωνσταντινούπολη και δεν βρίσκεις πουθενά στην Ευρώπη.

Εξαιρετική εμπειρία η κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Μια υπέροχη υδάτινη διαδρομή, γεμάτη παλάτια και ανάκτορα που βρέχονται από τον Βόσπορο, από τη μια πλευρά η ασιατική και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Τουρκία. Πολλές εικόνες που προσπάθησα να αποθηκεύσω σε πολλές φωτογραφίες.

«Πολύτιμα σμαράγδια από περιδέραιο» είχε χαρακτηρίσει τα Πριγκηπόνησα η συγγραφέας Σοφία Σπανούδη. Πιστεύω ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτό το σύμπλεγμα νησιών (9 νησιά, 4 μεγάλα Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπο και 5 μικρότερα). Ένα ταξίδι με το καραβάκι στις μνήμες και στην ιστορία. Με το που πάτησα το πόδι μου στη Χάλκη όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή, αισθάνθηκα ότι εδώ υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες. Μια εικόνα με επιβλητικά αρχοντικά, όπου ο χρόνος απλά σταμάτησε. Μου γεννήθηκαν συναισθήματα νοσταλγίας, συγκίνησης και ίσως μια πικρία.

Ήταν ένα ταξίδι στην ιστορία, στις μνήμες και στις ρίζες μας, που πραγματοποίησαν οι Β΄ τάξεις του 1ου και 4ου Λυκείου Λαμίας, στο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης «Γνωριμία με εξέχοντα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία». 

  Η επίσκεψή μου εκεί με γέμισε πληθώρα ανάμεικτων συναισθημάτων που συνεχώς με κατέκλυζαν, καθώς όπου κι αν κοιτάξεις, ότι και αν επισκεφθείς το ελληνικό στοιχείο βρίσκεται παντού. Μου δώσατε την ευκαιρία να ζήσω ανεπανάληπτες στιγμές και να δημιουργήσω ανεξίτηλες αναμνήσεις. 

Εύχομαι σε όλους υγεία και ευλογία

                                                                                    Μαριάννα Χρυσοβαλάντου Χανή

ΠΗΓΗ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ