«ΑΧ, ΕΛΛΑΔΑ...»
Όλη η προηγούμενη εβδομάδα, ήταν αφιερωμένη στις μνήμες της εθνικής παλιγγενεσίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες εκδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη του ελληνισμού, τίμησαν τους πρωτεργάτες επώνυμους κι ανώνυμους, αλλά και γεγονότα, που έβαλαν τις βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία του νεότερου ελληνικού κράτους.
Ξεχωριστή ήταν η εκδήλωση - αφιέρωμα, που παρουσιάστηκε στην Β’ Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, όπου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί των ομόρων 1ου και 4ου Λυκείου Λαμίας, με συντονιστή το Δ/ντή του 4ου Λυκείου, Οδυσσέα Γκοντζαμάνη.
Η συμμετοχή δυο πολύ γνωστών ονομάτων στην εκδήλωση (Οδυσσέας Γκοντζαμάνης, Γιάννα Φουντούκη), με πολλαπλές συμμετοχές σε διάφορες λογοτεχνικές εσπερίδες, αλλά και ερασιτεχνικές θεατρικές απόπειρες, προοιώνιζε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα ήταν υψηλού επιπέδου.
Πράγματι, όσοι αποφάσισαν ν’ ανηφορίσουν στη βόρεια πλευρά της Λαμίας, αν δεν ενθουσιάστηκαν, αποχώρησαν γεμάτοι διδάγματα και καλώς εννοούμενο προβληματισμό, για τη διαχρονικότητα των καταστάσεων και των γεγονότων που καλείται ν’ αντιμετωπίζει, αέναα, τούτη η έρμη πατρίδα (!!)
Απ’ την είσοδο, κιόλας, το φωτεινό κι ολόδροσο χαμόγελο της φιλολόγου του 4ου ΓΕΛ, κας Ιουλίας Μπούλα, προδιάθετε ευχάριστα τους προσερχόμενους.
Το θερμό καλοσώρισμα του Οδυσσέα Γκοτζαμάνη και η εισαγωγή του στα ...δρώμενα της εκδήλωσης, όπου κυριαρχούσε η κρίση, σαν γενική έννοια, σε κάθε κοινωνική, εθνική, προσωπική εκδήλωση, σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης.
Το μικρόφωνο δόθηκε στην κα Μάγδα Θωμά, χημικό του 1ου ΓΕΛ Λαμίας, που ...ξεδίπλωσε στην αίθουσα τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, την οποία έντυσε αρμονικά η θαυμάσια φωνή της μαθήτριας Αμάντας Πλούμπη, που παρά την ηλικία της αντιμετώπισε άψογα μικρόφωνο και ακροατήριο, εντυπωσιάζοντας με την ...“θεϊκή” φωνή της, ερμηνεύοντας (μουσικά) τους στίχους του Λειβαδίτη.
Η κα Ελένη Ντούβλη (φυσικός του 1ου ΓΕΛ), “ξετύλιξε” τις σκέψεις του Μίκη Θεοδωράκη για «το νόημα της ελληνικότητας». Σκέψεις κι απόψεις, με βάθος και προβληματισμό, που αγγίζουν κάθε αδούλωτη κι αδέσμευτη ελληνική ψυχή.
Η μελωδική φωνή της Αμάντας Πλούμπη, συνέχισε να συναρπάζει το κοινό, με την άψογη εκτέλεση των στίχων του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στο “Αρνιέμαι”.
«Το πανηγύρι της Κακάβας, λόγος Ζ’» απ’ το Δωδεκάλογο του Γύφτου, του Κωστή Παλαμά, κατέκλυσε τους θεατές, δια στόματος της φιλολόγου Ευαγγελίας Σκαρμούτσου, του 4ου ΓΕΛ.
Οι ιδιότυπες φωνητικές εκτελέσεις των τραγουδιών του Νίκου Πορτοκάλογλου, δεν συνιστούσαν πρόβλημα, για τη χαρισματική φωνή της Αμάντας Πλούμπη, στο τραγούδι “Τα καράβια μου καίω”, του σύγχρονου τραγουδοποιού.
“Το κατώγι” του Γιώργη Πανθόπουλου, ένα κείμενο με μεταφυσική θεώρηση της εφταετίας 1967-73, αποδόθηκε άριστα απ’ την κα Μαρίνα Καγκαρά (βιολόγο του 4ου ΓΕΛ), ξυπνώντας μνήμες στους μεγαλύτερους θεατές.
Γοήτευσε ο Βαγγέλης Καραγιάννης, φιλόλογος του 1ου ΓΕΛ, αποδίδοντας το κείμενο του Κων. Καβάφη “Ας φρόντιζαν”, όπου ο μεγάλος ποιητής μας, μ’ έντονη σκωπτική και καταγγελτική διάθεση, «μαστιγώνει» διάφορες πολιτικές καταστάσεις. Ακριβώς αυτή τη διάθεση, απέδωσε ο αναγνώστης.
Ακολούθησε η Φωτεινή Παπαρούνη (χημικός του 4ου ΓΕΛ), μεταφέροντας στους ακροατές, τις απόψεις του Άρη Αλεξάνδρου στο κείμενο με τίτλο “Με τι μάτια τώρα πια”.
Η έκπληξη της βραδιάς, στη συνέχεια της εκδήλωσης, όταν οι κυρίες Ευαγγελία Σκαρμούτσου και Φωτεινή Παπαρούνη, ερμήνευσαν άψογα τους στίχους του Παρασκευά Καρασούλου “Μικρή πατρίδα”. Φωνές πραγματικά εκπληκτικές (!!)
Η κα Γιάννα Φουντούκη, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα κείμενα και τα τραγούδια, ήταν η σειρά της να παρουσιάσει ένα διαχρονικό κείμενο του Κων. Καβάφη, σχετικά με την πολιτική κρίση, την κρίση θεσμών, με τίτλο “Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200π.Χ.”.
Θεατρικά, αποδόθηκε το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Χορός Τραμπούκων”, με αφηγήτρια την κα Βικτωρία Τσαρούχα (καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του 4ου ΓΕΛ) και συμμετοχή του συνόλου των συμμετεχόντων εν είδει αρχαίου χορού.
Κείμενο για τη σύγχρονη οικονομικοπολιτική κρίση του Γερμανού Γκίντερ Γκρας, με τίτλο “Η ντροπή της Ευρώπης”, με απόψεις σχετικά με τη στάση της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας, διαβάστηκε απ’ τη φιλόλογο του 1ου ΓΕΛ, κα Νάγια Σαμαρά - Ζήκα, επικυρώνοντας κατά τον πλέον πειστικό τρόπο, τη διαφωνία των σκεπτόμενων Γερμανών, για τις αποφάσεις της πολιτικής τους ηγεσίας, σε βάρος της χώρας μας.
Μια ακόμα δροσερή νεανική φωνή, της μαθήτριας Βάσιας Κωνσταντακοπούλου του 4ου ΓΕΛ, ερμήνευσε ιδανικά τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”, ενώ η θαυμάσια ορχήστρα των μαθητών του 4ου ΓΕΛ, γέμισε το χώρο με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Το σκωπτικό κείμενο του Μιχάλη Κατσαρού “Η διαθήκη μου”, αποδόθηκε έξοχα, απ’ το μετρ των παρουσιάσεων Οδυσσέα Γκοτζαμάνη.
Το ιδιότυπο ύφος του Μιχάλη Κατσαρού, παρέμεινε κυρίαρχο στην αίθουσα, όταν η κα Δήμητρα Λεκάκη, (Θεολόγος του 4ου ΓΕΛ), φανέρωσε τις σκέψεις του συγγραφέα, μέσα απ’ το “Υστερόγραφο”.
Οι ερμηνευτικές ικανότητες του Οδυσσέα Γκοτζαμάνη, πιστοποιήθηκαν για μια ακόμα φορά, όταν με το σιγοντάρισμα της Βάσιας Κωνσταντακοπούλου, απέδωσε έξοχα την “Μπαλάντα του κυρ Μέντιου”, ενθουσιάζοντας τους θεατές και με τη σκηνική του παρουσία.
Ο κ. Βασ. Πάντος (καθηγητής Φυσ. Αγωγής του 4ου ΓΕΛ), απέδωσε, ένα ακόμα κείμενο του Μιχάλη Κατσαρού, “Θα σας περιμένω”, με έντονο τρακ. Φυσικό, αφού ο χώρος δράσης του είναι το γυμναστήριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαπιστωμένα, δεν είναι ένας έντονα ευαισθητοποιημένος εκπαιδευτικός, με πολυποίκιλη δράση.
Θεατροποιημένα αποδόθηκε ένα εκτεταμένο απόσπασμα απ’ τη “Γυναίκα της Ζακύνθου”, του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, στην οποία συμμετείχαν οι: Οδυσσέας Γκοτζαμάνης, Φωτεινή Παπαρούνη και Δήμητρα Λεκάκη.
Η εκδήλωση έκλεισε εντυπωσιακά, όταν μια σπουδαία νεανική φωνή, του Νίκου Πλούμπη (το μουσικό ταλέντο πλούσιο στην οικογένεια Πλούμπη), ερμήνευσε φανταστικά τους στίχους του Μανόλη Ρασούλη, που έδωσαν και τον τίτλο στην όλη εκδήλωση, “Αχ, Ελλάδα”.
Μάλιστα τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η φωνή, αλλά και το παίξιμο του νεαρού μαθητή (έπαιξε μπουζούκι), ώστε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Οδυσσέας Γκοτζαμάνης, τον προέτρεψε να επαναλάβει την ερμηνεία του, γεγονός που πραγματοποιήθηκε, απογειώνοντας την εκδήλωση.
Τα συγχαρητήρια στους συντελεστές είναι το ελάχιστο που μπορούμε ν’ απευθύνουμε.
Να ευχηθούμε σ’ όλους να έχουν υγεία και κουράγιο, να επαναλάβουν παρόμοια εγχειρήματα.
Κλείνοντας ν’ αναφέρουμε τα ονόματα των μαθητών που συγκρότησαν τη θαυμάσια ορχήστρα:
Ανέστης Τσιαρτσανίδης (βιολί), Έλλη Τσιγαρίδα (κρουστά), Νίκος Πλούμπης (μπουζούκι), Ηλίας Κολοκυθάς (κιθάρα), Βάσια Κωνσταντακοπούλου (φλάουτο), Φάνη Καραντώνη (πιάνο).
Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί: Αντώνης Κουτσογιάννης (ήχο - πληροφορικής 4ου ΓΕΛ), Παναγιώτης Κουτσούμπας (φωτισμό - φυσικός 1ου ΓΕΛ), Αλέκος Σακελλάρης (Πολυμέσα - φυσικός 4ου ΓΕΛ).
Νικ. Καλαντζής
Δάσκαλος