EΞΑΡΣΕΙΣ
Ο Σπερχειός άντεξε !
@ Έζησε και η Λαμία τη χθεσινή μέρα την σφοδρότητα της φονικής καταιγίδας με το όνομα “Ντάνιελ”. Ναι πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια, οι πλατείες μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε ποτάμια, φούσκωσαν επικίνδυνα τα νερά του Σπερχειού, χρειάστηκε να δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης του Κόμματος για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, οι κάτοικοι όμως δεν απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπιστούν τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Έζησε και η Λαμία μια εφιαλτική νύχτα. Από χθες μετρά τις πληγές της. Μια ολόκληρη πόλη στα λασπόνερα με τους κατοίκους να προσπαθούν με ότι μέσο έχουν στη διάθεσή τους να απομακρύνουν τα μπάζα από τις αυλές των σπιτιών τους, τα συνεργεία του Δήμου να δουλεύουν ακατάπαυστα για να καθαρίσουν δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια και να διορθώσουν υποδομές που υπέστησαν ζημιές. Τα προβλήματα τεράστια για το Δήμο και τους κατοίκους. Δεν καταστράφηκε όμως η πόλη όπως γράφτηκε από ορισμένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Σπερχειός άντεξε, παρά τους τεράστιους όγκους νερού που δέχτηκε, μπορεί να φούσκωσε αλλά δεν υπερχείλισε όπως πολλές φορές γινόταν στο παρελθόν με την πρώτη νεροποντή. Δεν μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη όπως πολλές φορές έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν. Το ποτάμι άντεξε γιατί σταμάτησε η βροχή θα πουν πολλοί. Ναι αλλά για να αντέξει το ποτάμι που το έχουμε δει πολλές φορές να υπερχειλίζει και να πνίγει στο νερό τις αγροτικές καλλιέργειες, τις κατοικίες των ανθρώπων και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν μπορεί και κάποια αντιπλημμυρικά έργα θα έγιναν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς αυτή είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα, με πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον "Ιανό". Και όμως στον “Ιανό” ο κάμπος του Σπερχειού είχε μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.
Συγκρίνοντας τις εικόνες του τότε με το σήμερα διαπιστώνει κανείς τη διαφορά. Γι' αυτό λέμε η καταιγίδα χτύπησε και τη Λαμία με σφοδρότητα μάλιστα, αλλά δεν καταστράφηκε η πόλη ! Φυσικά η κριτική πάντα βοηθά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι στηρίζεται σε κάποια δεδομένα και δεν είναι εντελώς στον αέρα.
“Πότε Βούδας, πότε Κούδας”
@ Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε χιλιάδες συμπολίτες μας να κάνουν ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα, για να αλλάξουν την ταυτότητά τους, ώστε να μην υποχρεωθούν να πάρουν τις νέες ψηφιακές ευρωπαϊκές ταυτότητες, ο καθένας για το λόγο του.
Άλλοι συμπολίτες μας πιστεύουν πως είναι ένα μέσο παρακολούθησης, άλλοι πως τα προσωπικά τους δεδομένα θα είναι διάτρητα και άλλοι πως η νέα κάρτα με το τσιπάκι είναι κάτι «διαβολικό» που θα ελέγχει τη ζωή μας.
Αυτοί οι συμπολίτες μας λοιπόν, έχουν μια μόνιμη άρνηση σε οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα τους υποβάλλεται. Οι υπόλοιποι προοδευτικοί Ευρωπαίοι και άκρως φιλελεύθεροι συμπολίτες μας, τους χαρακτηρίζουν με διάφορες ταμπέλες όπως: “ψεκασμένοι”, “συνωμοσιολόγοι”, “ακροδεξιοί” κτλ.
Οι προοδευτικοί αυτοί λοιπόν συμπολίτες μας θα πρέπει να θυμηθούν, πριν τσουβαλιάσουν και χαρακτηρίσουν άλλους Έλληνες για την προσωπική τους άποψη και τα πιστεύω τους, μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, τότε που εκατομμύρια Έλληνες με μπροστάρηδες τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό, Κων/νο Καραμανλή, συμμετείχαν σε συλλαλητήρια, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια υπογραφές εναντίον μιας ευρωπαϊκής οδηγίας που ήθελε να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα στη νέα ταυτότητα.
Επειδή το μελάνι από τις υπογραφές τους έχει πια στεγνώσει, ελπίζω να μην έχει στεγνώσει και η μνήμη τους. Και πριν βιαστούν να βάλουν ταμπέλες στους συμπολίτες μας, να σκεφτούν το λαϊκό άσμα “Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς και Ιούδας”.
Κώστας Μπαχλαβάς
Μήπως να το ξανασκεφτούν για το Ράλλυ
# Ανατροπές στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, των κομμάτων αλλά και όλων των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών προκαλεί η κακοκαιρία Daniel, που πλήττει τη χώρα προκαλώντας θανάτους και καταστροφές.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ειδησεογραφία ο πρωθυπουργός ακύρωσε την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το συνολικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επαναπρογραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αυτές τις ημέρες στις περιοχές όπου σημειώθηκαν καταστροφές από την κακοκαιρία.
Παράλληλα, τις ίδιες ημέρες δεν θα γίνουν επισκέψεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη στα περίπτερα της 87ης ΔΕΘ. Επίσης λόγω των φαινομένων ακυρώθηκαν και οι επισκέψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ανέβαλλαν τις προεκλογικές εκδηλώσεις και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Μήπως θα έπρεπε να αναβληθεί για λίγες ημέρες και το Ράλλυ Ακρόπολις στο νομό Φθιώτιδας ; Δεν χάθηκε ο κόσμος αν αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης, την ώρα μάλιστα που έχουν χαθεί άνθρωποι και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις τους. Άλλωστε οι συνθήκες σήμερα στους δρόμους δεν είναι οι ιδανικές για την διεξαγωγή του Ράλλυ. Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν οι διοργανωτές, διευκολύνοντας έτσι και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και της Περιφέρειας να αποκαταστήσουν τα προβλήματα στους δρόμους ;
# Η ένταση με την οποία κινούνταν οι χείμαρροι στην περιοχή του Δομοκού είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν ακόμη και μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, άλλα και αυτοκίνητα εθελοντών που πήγαν να βοηθήσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν εγκλωβισμοί των ίδιων των σωστικών συνεργείων. Σε κίνδυνο βρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε, κόλλησε μέσα στα λασπόνερα που είχαν καλύψει το δρόμο, ωστόσο στάθηκαν τυχεροί και κατάφεραν να απομακρυνθούν.
Το Πετρωτό, όπως και τα χωριά Αγραπιδιά και Αχλαδιά, είναι αποκλεισμένα από το κεντρικό οδικό δίκτυο εξαιτίας της κατάρρευσης δύο γεφυρών, ενώ τεράστια είναι και η καταστροφή στο Βαρδαλή και στον δρόμο που το ενώνει με το παλιό εθνικό δίκτυο, και η μετακίνηση των κατοίκων γίνεται από άλλη βοηθητική οδό.
Φωτογραφία Γιώργος Καλταμπάνης