Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων και το δικό μας χρέος

Γράφει ο Αθ. Δ. Γκίκας, Μαθηματικός

 

Χόρτασα τους χάρτες της Γαλάζιας σας «Πατρίδας».
Βαρέθηκα τον Πρόεδρό σας, τον γηραιό «γκρίζο λύκο» συνεταίρο του, τους υπουργούς σας να μας εξηγούν και συγχρόνως να μας  απειλούν.
Θα σας δείξω αντίστοιχο χάρτη, και θα σας καλέσω να συγκεντρώσετε την προσοχή σας  στα χερσαία παράλια που περικλείουν όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο:
Μικρά Ασία, Κύπρος, Αίγυπτος, Βόρεια Αφρική, Σικελία, Κάτω Ιταλία, Χαλκιδική, Θράκη και στο κέντρο αυτού του νοητού κύκλου η ΑΘΗΝΑ.
Αυτά τα παράλια τα κατοίκησαν πριν 2.500 χρόνια Έλληνες που γέννησαν τα πιο φωτεινά πνεύματα της Οικουμένης. Λίγα θα πω ονόματα που θα μιλήσουν για όλα τα άλλα.
Ο Θαλής από την Μίλητο με τις αναλογίες του και το «Γνώθι σ’ αυτόν». Γνώριζε τον εαυτό του τις δυνατότητές του και τις αδυναμίες του.
Ο Θέων από τη Σμύρνη Πλατωνικός Φιλόσοφος και Μαθηματικός.
Ο Απολλώνιος από την Πέργαμο με τις κωνικές του τομές (έλλειψη, παραβολή, υπερβολή κ.λπ.).
Μαρίνος ο Τύριος. Αυτός που πρώτος απεικόνισε τη σφαίρα πάνω σε κυλινδρική επιφάνεια. Είναι ο κατασκευαστής του πρώτου γεωγραφικού χάρτη.


Απέναντι από τα παράλια σας βρίσκονται τα Νησιά μας, απειλείτε να τα διαγουμίσετε, όπως κάνατε με την Κύπρο, και σας ενοχλεί ο εξοπλισμός τους. Από την αδηφαγία σας πάμε να προστατέψουμε τα εδάφη που γέννησαν:
Τη Σαπφώ από τη Λέσβο . μια ευαίσθητη ποιήτρια.
Τον Αρίσταρχο από τη Σάμο, τον πρώτο υποστηρικτή του Ηλιοκεντρικού Συστήματος. Εσείς προτιμάτε ως πρώτο τον Κοπέρνικο, αυτόν που σας σέρβιρε η Δύση και μεις δεν είχαμε την δυνατότητα να το αντικρούσουμε, γιατί στενάζαμε κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Μας τσάκιζε η αγραμματοσύνη και η φτώχεια (16ος αιώνας).
Δύο ακούνε στο όνομα Ιπποκράτης: ο γιατρός από την Κώ και ο Μαθηματικός από τη Χίο.
Ώρα να περάσετε απέναντι στην Κύπρο την πολύπαθη. Ο Ευαγόρας από τη δική μας Σαλαμίνα την κατοίκησε με τους συντρόφους του δίνοντας στο νησί την Ελληνική ταυτότητα πριν 2.500 χρόνια. Ίδρυσε εκεί την δική του Σαλαμίνα που την καταπατά η μπότα του Αττίλα.
Η δόλια πολιτική της Αγγλίας που φεύγοντας σας ανέμειξε, δεν έπραξε τίποτα το 1974 αν και ήταν εγγυήτρια δύναμη «Ειρήνης» ! Είστε μεγάλη αγορά 85 εκ. και σας χρειάζεται. Στο Κίτιο της Κύπρου έζησε ο Φιλόσοφος Ζήνων.
Ώρα για το μεγάλο άλμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με τη βιβλιοθήκη της και το Μουσείο της (Πανεπιστήμιο) στο οποίο δίδαξαν οι γίγαντες του πνεύματος Ευκλείδης, Ερατοσθένης, Ήρων, Ίππαρχος, Κλαύδιος, Πτολεμαίος, Υπατία Φιλόσοφος και Μαθηματικός που ο φανατισμένος όχλος των χριστιανών τις χαράκωσε με όστρακο το σώμα. Το πνεύμα της δεν άλωσαν.
Στα Κυρηναϊκά βόρεια παράλια της Αφρικής θα συναντήσετε τον Μαθηματικό Θεόδωρο, τον Αρίσταρχο κ.λπ.
Πλεύστε προς την Σικελία. Εκεί αρκεί ένα όνομα Αρχιμήδης. Φαντάζομαι τουλάχιστο το θεώρημά του (αρχή του Αρχιμήδη) που αναφέρεται στην Άνωση και το έχουν όλες οι κλασσικές φυσικές του κόσμου, να το διδάσκονται και τα δικά σας παιδιά.
Στην Κάτω Ιταλία, στον Κρότωνα ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του διαλογίζονταν πάνω στους αριθμούς. Ο δε μαθητής του Αρχύτας από τον Τάραντα είναι ο πατέρας του Drown. Μπράβο σας που προχωρήσατε την τεχνολογία των Drowns. Δυστυχώς εμείς καμαρώνουμε μόνο για τον Αρχύτα !! και ψάχνουμε για δανεικές τέτοιες μηχανές.
Λίγο πιο πάνω από τον Κρότωνα, στην Ελέα θα σας υποδεχτεί ένας ακόμα Ζήνων, μαθηματικός, που με τα τρία παράδοξα μαθηματικά προβλήματα, έβαλε τις βάσεις του απειροστικού λογισμού, τον οποίο κατά τον 18ο αιώνα η Δύση με τους Newton, Leibniz, Fourie κ.λπ. συστηματοποίησε.  
Είστε άνθρωποι πείσμονες και της υπομονής . δε θα σας κούραζε ένα πέταγμα μέχρι τα Στάγειρα της Χαλκιδικής την γενέτειρα του γίγαντα του πνεύματος Αριστοτέλη. Αυτός με τη Λογική του απάντησε στα ερωτήματα: «Πώς πρέπει να σκεφτώ; «Γιατί σκέφτομαι αυτό που σκέφτομαι;», «Πως θα βεβαιωθώ ότι αυτό που σκέφτομαι είναι έγκυρο;».
Με τον Αριστοτέλη, πρώτη φορά, η σκέψη είχε ως αντικείμενο την ίδια τη σκέψη. Ήταν ο πανεπιστήμων της εποχής του.
Τη Θράκη συχνά πυκνά την επισκέπτεστε, για να δώσετε τις οδηγίες σας σε όσους ακόμα σας θεωρούν προστάτες τους. Δεν διάβασαν φαίνεται Δημόκριτο ν’ ανοίξουν τα μυαλά τους. Συμπατριώτης τους Θρακιώτης ήταν κι’ αυτός.
Δεν θα σας απασχολήσω με την Κωνσταντινούπολη. Τη γνωρίζετε καλά. Σας έχει καθίσει στο στομάχι η Αγ. Σοφία που είτε την κάνετε Μουσείο είτε Τζαμί πάντα αχώνευτη θα είναι για σας. Ο Ισίδωρος και ο Ανθέμιος γεωμέτρες και αρχιτέκτονες, έβαλαν τη ψυχή τους σ’ αυτό το οικοδόμημα.
Στο κέντρο αυτού του νοητού κύκλου η ΑΘΗΝΑ με τους Φιλοσόφους της, τους ποιητές τραγωδούς, τους νομοθέτες τη Δημοκρατία της. Ακουστά θα την έχετε αυτή τη λέξη. Απέχει κάτι λίγο από τα Σουλτανάτα !
Στη θάλασσα που περικλείουν τα παράλια και οι φρουροί του πνεύματος, στους οποίους αναφέρθηκα, πλέουν και τα δικά τους καράβια που διακινούν απειλές πολεμικής σύγκρουσης.
Στα ίδια νερά έπλεαν οι δικές μας τριήρεις, μου μετέφεραν, όχι απειλές, αλλά το φως της γνώσης. Αυτό το φως φώτισε τους λαούς της Δύσης κατά το Μεσαίωνα και καταυγάζει την Ιστορία του ανθρώπου μέχρι σήμερα.
Το γνωρίζουν οι πάντες. Όμως στα μεγαλόσχημα τραπέζια, όπου παίζονται στα ζάρια οι τύχες των λαών της Γης, πολύ λίγο λογαριάζουν τέτοιες προσφορές στην ανθρωπότητα. Άλλα είναι τα δυνατά χαρτιά. Οι γεωστρατηγικές ισορροπίες, τα ενεργειακά αποθέματα, οι πληθυσμιακές αγορές κ.λπ.
Αυτοί όλοι μπορεί να καμώνονται ότι τις αγνοούν, εμείς έχουμε χρέος, ως Έλληνες, να το υπενθυμίζουμε και προπαντός να μην διαστρεβλώνουμε την δική μας Ιστορία, (όπως π.χ.  «τα νησιά του Αιγαίου κατέλαβε ο Ελληνικός Στόλος το 1912-13». Άλλο καταλαμβάνω, άλλο ελευθερώνω.
Η παραποίηση της Ιστορίας από μας τους ίδιους ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττουν Έλληνες στο Ελληνισμό.
Η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η Δημοκρατία είναι σπουδαίες έννοιες. Αποκτούν όμως πραγματική αξία αν είσαι διατεθειμένος ν’ αγωνιστείς γι’ αυτές.

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness