Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Κύριε Δήμαρχε η παρακμιακή εικόνα του Δικαστικού Μεγάρου ζημιώνει τη Λαμία

Γράφει ο Αθ. Δ. Γκίκας

Μαθηματικός

 

 

Πριν 20 περίπου χρόνια το τύλιξαν με σκαλωσιές και δίχτυ, όχι για ν’ αρχίσει η αναπαλαίωσή του, αλλά για να μην πέσουν σοβάδες στα κεφάλια διερχομένων.

Όμορφο οικοδόμημα . μπορεί να το αναπαραστήσεις νοερά, με κλειστά μάτια, για να μη βλέπεις την κουρελαρία και ό,τι το ρυπαίνει. 

Μη μου πείτε κ. Δήμαρχε ότι δεν ανήκει στο Δήμο και δε μπορείτε να κάνετε κάτι για τη βελτίωσή του. Είστε ο πρώτος πολίτης της Λαμίας και μπορείτε ν’ ασκήσετε πιέσεις, όπου πρέπει, γιατί η παρακμιακή εικόνα του κτιρίου ζημιώνει την εικόνα της Λαμίας.

 

κ. Δήμαρχε !

 

Η κατάληψη ενός αξιώματος είναι έργο ευκολότερο από την άσκησή του. Θεωρείστε τους σταυρούς προτίμησης στο πρόσωπό σας, όχι δάφνες για ν’ αναπαυθείτε πάνω τους, αλλά σταυρούς μαρτυρίου που θα σας κεντρίζουν για συνεχή εγρήγορση και επίλυση προβλημάτων.

Η Λαμία δεν είναι άσχημη πόλη. Την ασχημίζουμε όσοι την κατοικούμε . εξουσιαστές ή απλοί πολίτες χωρίς παιδεία, χωρίς ευαισθησία. Την κατοικούν όμως και άνθρωποι που αγαπάνε την Πόλη.

Η Πόλη είναι ένα παλίμψηστο βλεμμάτων και βημάτων. Όσο τη βλέπουμε και την περπατάμε υπάρχει. Πόλη είναι οι άνθρωποί της, τα κτίρια, οι δρόμοι, τα δέντρα, οι βόλτες, ο εαυτός μας σε άλλη ηλικία.

  • Απογοητεύομαι όταν γνωρίζω ανθρώπους των οποίων η αδιαφορία επιτρέπει να διαιωνίζονται παρακμιακές καταστάσεις, να τα αφήνουν όλα όπως τα βρήκαν, χωρίς να έχουν κάνει ούτε ένα βήμα για τη βελτίωση του ναού της Θέμιδος και απλά περιμένουν πότε να γίνει το νέο δικαστικό μέγαρο.
  • Με απογοητεύει μια Κοινωνία, που ενώ δεν βρίσκει τρόπο ν’ αναμορφώσει, συντηρήσει και προβάλει τα σπουδαία που υπάρχουν γύρω της βρίσκει εύκολα το δρόμο να γεράσει, πολύ γρήγορα μάλιστα, μαζί τους.

Κάπου ψηλά στην είσοδο του Μεγάρου διαβάζει ο διαβάτης: «Δαπάναις Ανδρέου Συγγρού».

Είναι ένας από τους Εθνικούς Ευεργέτες οι οποίοι κατά το 19ο αιώνα, αφού απέκτησαν τεράστιες περιουσίες, εργαζόμενοι σκληρά, και κατά κανόνα στο εξωτερικό, διαπνεόμενοι από πατριωτισμό με τα κληροδοτήματά τους βοήθησαν την Ελλάδα ν’ αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων εκπαιδευτικών, κοινωνικών, υγείας κλπ.

Λίγα θα πω ονόματα που θα μιλήσουν και για τους άλλους: Βαρβάκης, Ζάππας, Αβέρωφ Σίνας ….

Ο Συγγρός ήταν Χιώτης, μαθητής του Θεοφ. Καΐρη. Ξεκίνησε υπάλληλος εμπορικού καταστήματος στην Κων/πολη και με την έξοχη επιχειρηματικότητά του έγινε συνεταίρος.

Στην Ελλάδα ήρθε χάρις στην πίστη που του ενέπνεε ο Χαρ. Τρικούπης. Ίδρυσε την Ηπειρο-Θεσσαλική Τράπεζα, διαδραματίζοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία του τόπου. Συνέβαλε στην αποπεράτωση της Κορινθιακής Διώρυγας, την ίδρυση μουσείων σε Ολυμπία και Δελφούς, σε νοσοκομεία που φέρουν το όνομά του.

Προέβλεπε, τολμούσε και γνώριζε ν’ αποχωρεί έγκαιρα. Ήταν κυνικός στις κρίσεις του, αλλά πάντα μέσα στα πράγματα.

Γράφω για τους ευεργέτες για να ξαναζωντανέψω πεθαμένους ανθρώπους. Να τους δώσω μιλιά και να πουν τα παράπονά τους για το πως εμείς οι νεώτεροι Έλληνες εκτιμάμε την προσφορά τους.

Είναι κρίμα σήμερα, ένα Κράτος καλά οργανωμένο, να μη μπορεί να συντηρήσει ένα λαμπρό οικοδόμημα.

 

κ. Δήμαρχε !

 

Αν η Λαμία αποκτήσει το από χρόνους ξεχασμένους νέο Δικαστικό Μέγαρο, από σήμερα βάλτε υποψηφιότητα το της Καποδιστρίου να περιέλθει στο Δήμο Λαμιέων και να γίνει το Μητροπολιτικό Μουσείο της Πόλης κατά το πρότυπο αντίστοιχων άλλων πόλεων.

Πρόσφατα και η Αθήνα απέκτησε το «Μουσείο της Πόλης των Αθηνών» που στεγάζεται στο κτίριο Λ. Ευταξία στην Πλατεία Κλαυθμώνος. 

Με ελκύει η παρακμιακή εικόνα μνημείων που διαθέτουν μεγαλοπρέπεια. Με απωθεί η σκέτη παρακμή της Πόλης των πολλών «καφέ», που κατακλύζουν Πλατείες και πεζοδρόμια.

 

 

Υ.Γ. Καιρός να επανέλθει η σκάλα της εισόδου στο κτίριο στην παλιά της μορφή. Το 1985 κατασκευάστηκε η υπάρχουσα που ζημιώνει την εικόνα του κτιρίου. Ασφαλώς θα υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων