Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο.Ο.Σ.Α. και διαφθορά….

Ενδιαφέρον προκαλούν οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) για τη χώρα μας. Κυρίως με την κατ’ επανάληψη διαπίστωση ότι το κυρίαρχο από τα πολλά πράγματι προβλήματά μας, είναι η ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και των οικονομικών «εγκλημάτων». Καταπολέμηση, που σύμφωνα με τον όπως παραπάνω παγκόσμιο οργανισμό είναι και «το κλειδί» βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας.

Με τον όρο διαφθορά βέβαια δε εννοείται μόνο το «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι να μη φθάνει η κατάσταση σε τέτοιο σημείο, δηλαδή στην έσχατη πράξη της «ενθυλάκωσης». Άλλο θέμα εξ άλλου είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του γεγονότος και άλλο οι απαιτήσεις πρόληψης. Εκ των πραγμάτων συνεπώς, διαφθορά είναι όλες μαζί οι παθογένειες που μπορεί να έχουν ως κατάληξη και τα όποια προσωπικά ωφελήματα, σε βάρος του κοινού ή δημοσίου συμφέροντος. Στη χώρα μας βέβαια δε χρειάζεται πολύ να ψάξουμε για να βρεθούν οι πραγματικοί λόγοι άνθισης της διαφθοράς. Η αναξιοπιστία των ασκούμενων πολιτικών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία από τις βασικότερες αιτίες ;  Ίσως, όμως και από όσα φαίνονται, υπάρχουν βάσιμες σκέψεις ότι συμβαίνουν και άλλα χειρότερα.  

Ας αναλογισθούμε μόνο ως παράδειγμα τις χωρίς καμιά επίπτωση αθυρόστομες υποσχέσεις όσων, ανά περίοδο, ευελπιστούν σε θώκους εξουσίας.

Επίσης, τις «εκκρεμούσες» για χρόνια κατηγορίες κατά υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων, χωρίς να έχουμε ΚΑΜΙΑ συνέπεια σε βάρος ΚΑΝΕΝΌΣ, κατηγορούμενου ή κατήγορου ή θεσμικού διεκπεραιωτή της υπόθεσης.

Την αναξιοκρατία και την ισοπέδωση γνωστικών αντικειμένων Επιστημών, με τα κελεύσματα της ήσσονος προσπάθειας να δηλητηριάζουν και να οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς τη νεολαία.

Την «εφ’ όρου ζωής» δυνατότητα εκλογικής ανάδειξης των ταγών μας και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα με διαδικασίες οι οποίες θυμίζουν «κληρονομικό δικαίωμα». Τους συμπολίτες μας, που ως Κυβερνητικοί εντεταλμένοι, Διοικούντες ή ειδικοί Σύμβουλοι παρέχουν «υπηρεσίες» σε θέσεις ευθύνης, απολαμβάνοντας τη διαχρονική προτίμηση του «συστήματος», με τις όποιες συνέπειες να επιμερίζονται σε όλους εμάς.

Τις αδικίες που προκαλούνται από τον απαράδεκτο -και εκτός κάθε Ευρωπαϊκής κατεύθυνσης, οδηγίας ή προοπτικής- Κοινωνικό και Οικονομικό δυϊσμό, ο οποίος επικρατεί στις περιοχές της ενδοχώρας μας. Και συνολικότερα τη χιονοστιβάδα των καθημερινών προβλημάτων που βιώνονται από τους πολίτες.

Αλήθεια, πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν ώστε να έχουμε στις περιοχές της Λοκρίδας τα σωστά υπόβαθρα του Εθνικού μας Κτηματολογίου και μάλιστα όταν η έγκριση των αρχικών υποβάθρων έχει συντελεσθεί πριν από 18 (!!) περίπου χρόνια; Θα γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι δυσκολευόμαστε ως χώρα να αξιοποιούνται μέχρι και τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσα στις μέρες μας όλοι λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει με τη γνωστή μάστιγα της «ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας».

Οι όμοιες διαπιστώσεις βέβαια που μπορούν να σημειώνονται, δυστυχώς δεν έχουν τελειωμό.

Είναι προφανές ότι τα θέματα αυτά έχουν αναφορά -δεν θα ήταν δυνατό να γίνει και διαφορετικά- στις ασκούμενες πολιτικές. Με την «ασυλία» των εκάστοτε κρατούντων να διασφαλίζεται μέσα από τις δομές ενός ισχυρού αλλά και παράλληλα ανεκτικού (!!) κράτους. Και με άμεση συνέπεια τα άλυτα προβλήματα να καταλήγουν κυκεώνας ….

Σε σχέση με τα παραπάνω και επιγραμματικά, θεωρείται αδιανόητο να μη γίνεται αντιληπτό στην εποχή μας, ότι τα συγκεκριμένα κεφαλαιώδη ζητήματα εντάσσονται σε ένα γενικότερο ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που βιώνεται στη χώρα.

Έλλειμμα που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι και η γενεσιουργός αιτία της όποιας διαφθοράς και η ύπαρξή του ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ άλλο να παραγνωρίζεται.  

ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...