Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Που κρύβονται οι ... “Μεγαλέξανδροι των συλλαλητηρίων ;”

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες τους ειδικούς στρατιωτικούς αναλυτές να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τα κέρδη και τις ζημιές της Ελληνικής πλευράς. Έχω την αίσθηση όμως χωρίς να είμαι ειδικός ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με “αυτογκόλ” από τα αποδυτήρια για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ετοιμαζόταν να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργεί στις σχέσεις των δύο χωρών η τουρκική προκλητικότητα, στην Ελλάδα μαθαίναμε ότι το Αιγαίο δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα αλλά έχει δικαιώματα σε αυτό και η Τουρκία. Χωρίς να το αντιληφθούμε η Τουρκία κατοχύρωσε τη χρήση του συγκεκριμένου όρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση με άδεια του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπείται με δικό της διπλωμάτη.

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά. Το υπουργείο εξωτερικών γνώριζε άραγε για την ύπαρξη του “Τουρκικού Αιγαίου” και το αποσιώπησε το θέμα ή είχε παντελή άγνοια;

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και στα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα γιατί κατάφερε όλο αυτό το διάστημα που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση αμφισβητώντας την εθνική κυριαρχία της νησιωτικής Ελλάδας να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και παράλληλα να προχωρήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα μέσα από συμφωνίες με Γάλλους και Αμερικανούς.

Στο θέμα όμως του “Τουρκικού Αιγαίου” μάλλον πιάστηκε στον ύπνο από τον γείτονα, αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν σήμερα ότι θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα κινηθούν νομικά κατά της κατοχύρωσης του όρου “Τουρκικό Αιγαίο”. Το θέμα είναι πράγματι σοβαρό γιατί κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην περιοριστεί μόνο στη χρησιμοποίηση του όρου για εμπορικούς και διαφημιστικούς σκοπούς αλλά να θελήσει να το συνδέσει με το θεώρημα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Προς το παρόν, πάντως, δεν πρέπει να ανησυχούμε, μας διαβεβαιώνουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης γιατί όλα γίνονται για τον τουρισμό. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να κοιμόμαστε ησυχοι γιατί ουτε διαδηλώσεις πρόκειται να γίνουν, ούτε συλλαλητήρια θα οργανωθούν από κάποιους “υπερπατριώτες” που θα φωνάζουν συνθήματα στις πλατείες όπως “το όνομά μας είναι η ψυχή μας”, και “η Μακεδονία είναι μια και ελληνική”, όπως κραύγαζαν στα συλλαλητήρια του 2018 για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάποια διαβήματα διαμαρτυρίας σίγουρα θα γίνουν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να διασκεδάσει και τις πατριωτικές ευαισθησίες της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Αλλά μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν θα υπάρξουν αναταραχές και φόβοι για διχασμό, γιατί οι “Μεγαλέξανδροι με τις περικεφαλαίες” τους έχουν αποσυρθεί από το δημόσιο χώρο.

Προφανώς έχουν άλλες δουλειές να κάνουν και δεν έχουν τη διάθεση που είχαν το 2018 για να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να τον καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια για τη διάσωση της ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας. Οι γνωστοί “Ελληναράδες” ξεσηκώνονται μόνο όταν πρόκειται για την Μακεδονία. Δεν εχουν ...εξουσιοδότηση για το Αιγαίο !!

Με αφορμή το γεγονός αυτό μας προξενεί εντύπωση και η στάση ορισμένων μέσων ενημέρωσης που την περίοδο των συλλαλητηρίων για τη Βόρεια Μακεδονία πρωτοστατούσαν με “φλογερά δημοσιεύματα” στις διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και εναντίον της τότε κυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα τα ίδια μέσα αλλά και οι ίδιοι δημοσιογράφοι περνάνε το θέμα του “Τουρκικού Αιγαίου” στα ψιλά. Το υποβαθμίζουν. Δεν φαίνεται να επιδεικνύουν τις ίδιες “πατριωτικές ευαισθησίες”. Μια εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι τότε κυβερνούσε ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ σήμερα κυβέρνηση είναι ενα κόμμα της Δεξιάς. Μάλιστα αυτοί που δεν σήκωναν κουβέντα για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, είναι οι ίδιοι που μας λένε σήμερα ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Τούρκους να χρησιμοποιούν τον όρο “Τουρκικό Αιγαίο” γιατί “ο όρος προσδιορίζει μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, τα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, αφού το Αιγαίο βρέχει και τις ακτές της Τουρκίας”. Ναι αλλά και η Μακεδονία δεν ηταν ολη ελληνική, αλλά παρ’ όλα αυτά οι... “Μεγαλέξανδροι των συλλαλητηρίων”, στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν δεχόντουσαν κανένα όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Τότε μας έλεγαν ότι απειλούνται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι... “Μεγαλέξανδροι των συλλαλητηρίων” που ξεσήκωναν τον κόσμο μεταξύ αυτών και κάποιοι πολιτικοί της σημερινής κυβέρνησης, δεν δεχόντουσαν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς.

Σήμερα αυτό το ξεπερνάνε με ευκολία. Τι υποκρισία Θεέ μου !

Θα πουν ορισμένοι ότι δεν είναι τα ίδια θέματα. Συμφωνώ. Το “Τουρκικό Αιγαίο” είναι πολύ σοβαρότερο ζήτημα από αυτό του ονόματος της Μακεδονίας. Και ο λόγος είναι ότι τώρα δεν έχεις απεναντί σου μια μικρή χώρα, όπως τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά τον τουρκικό αναθεωρητισμό που αμφισβητεί το δίκαιο της θάλασσας και την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Δεν ξέρω που κρύβονται σήμερα οι... “Μεγαλέξανδροι των συλλαλητηρίων”.

Τουλάχιστον ας βρούν το θάρρος και την πολιτική εντιμότητα να παραδεχτούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρά τα μεγάλα λάθη που έκανε στη διακυβέρνηση της χώρας, κατάφερε με τη Συμφωνία των Πρεσπών να λύσει το ονοματολογικό με τη Βόρεια Μακεδονία, ενδυναμώνοντας το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας στη σχέση της με τους συμμάχους και εταίρους.